2 Ekim 2012 Salı

MOD70 Avrupa Turu birincisi Foncia



2 Eylül’de Almanya’nın Kiel kentinden start alan MOD70’lerin Avrupa Turu, Foncia’nın zaferiyle sonuçlandı. Kiel’in ardından Dun Laoghaire, Cascais ve Marsilya’ya uğrayan trimaranlar toplam 3.700 mil kat etti.

Avrupa Turu’nun son ayağı 30 eylül günü Marsilya’dan start aldı. 651 millik son etabı aşarak, aynı zamanda turun son durağı olan Cenova’daki finişe ulaşmaya çalışacaklardı. Start yine çok hafif havada oldu. İlk gün ekipler ortalama 20kt hızla ilerliyorlardı. Beş takım güneydeki Minorka Adası’na doğru ilerliyordu. Ancak adanın güneyini dönen takımlar burada rüzgarsız bir alana girdi. Foncia bu alana ilk giren tekne oldu, Groupe Edmond de Rothshchild’ın Gitana’sı ise hemen arkasında geldi. Takımlar bu rüzgarsız alanda bir hayli zorlanırken, Foncia bu durumdan en az etkilenen tekneydi. Bu arada kararsız rüzgarlar sıralamada sürekli olarak değişikliğe yol açıyordu.  


Minorka Adası’nı döndükten sonra takımlar kuzeye doğru tırmanmaya başladı. Hedefte Korsika Adası’nın kuzey ucu Giraglia vardı. Bu sırada filo yağmur ve fırtınaya yakalandı. Rüzgar sürekli yön değiştiriyordu ve trimaranlar birbirine çok yakın seyrediyordu. Hava o kadar tuhaftı ki, oldukça yakın seyretmelerine rağmen teknelerden biri tek gövdesi üzerinde hızla ilerlerken bir diğeri neredeyse çakılıp kalmıştı. Bu sırada Gitana’nın balonunu yırttığı haberi geldi. Filo ikiye ayrılmıştı. Gitana, Spindrift ve Musandam kuzeye doğru ilerlerken, Foncia ve Race for Water doğruca finiş hattına doğru rota tutmuştu. Neyse ki takımlar Giraglia’ya yaklaşırken daha stabil bir havaya girmişti.

Son ayağın son gecesi Foncia ve Race for Water arasında sıkı bir çekişme vardı. Foncia dört mil önde olmasına rağmen Race for Water, rakibine göre 5kt daha hızlı gidiyordu. Spindrift ise yedi mil arkalarından gelerek üçüncü sırada yer alıyordu. Finişe 115 mil kara rüzgar yine iyice düştü. Önceki ayaklarda olduğu gibi son derece yavaş bir finiş bekleniyordu. 


2 ekim sabahı saat 07:00 sıralarında ilk finiş Spindrift’ten geldi. İkincilik için ise Musandam ve Race for Water arasında büyük bir savaş vardı. Dördüncü sırada ise Foncia vardı ama diğer iki takıma göre daha hızlı ilerliyordu. Nitekim Foncia bu iki takımı geçerek Spindrift’ten sonra finişe ulaşan takım oldu.

Michel Desjoyeaux’lu Foncia böylece MOD70 Avrupa Turu’nun da birincisi oldu.

MOD70’lerin bir sonraki macerası ekim 2013’te start alacak Ocean World Tour.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder