8 Ekim 2012 Pazartesi

Ben Ainslie yine yapacağını yaptı!



Malumunuz America’s Cup World Series’in ikinci ayağı geçen hafta San Fransisco’da yapıldı. Oracle Team USA Spithill, cumartesi günkü filo yarışında alabora olmasına rağmen ayağı birincilikle tamamladı. Açıkçası Spithill’in bu başarısı beni şaşırtmadı. Esas şaşırtan, çok gövdelilerde henüz ikinci yarışını yapan Ben Ainslie oldu. Serinin ilk ayağında kötü performansı nedeniyle “henüz yeni, ancak öğrenecek” diyerek teselli edilen Ainslie 1,5 ayda gösterdiği müthiş gelişmeyle takımını genel sıralamada ikinciliğe taşıdı. Görünen o ki, Ainslie ve takımı J.P. Morgan BAR artık kupanın gediklisi Oracle Team Spithill için ciddi bir tehdit. Hikayeyi başa saralım…

Serinin ikinci ayağı 3 Ekim’de match race seçmeleriyle başladı. 11 takım karşı karşıya geldi, ikinci gün sekiz takım çeyrek finale kaldı. İkinci gün aynı zamanda filo yarışlarının ilk günüydü. Bu, Ainslie ve takımının şaşırtan çıkışının da ilk günü oldu. Son birkaç haftadır James Spithill ve Russel Coutts’la çok sıkı antrenmanlar yapan takım bunun faydasını görmüş olacak ki ilk yarışta çok iyi start aldı. Artemis Racing Red’de ilk yarışına çıkan Nathan Outteridge ve Dean Barker’lı ETNZ ile ciddi bir kapışma yaşadı. Ainslie ve takımı J.P. Morgan BAR ilk yarışı birinci, ikincisini de üçüncü olarak tamamladı. İkinci filo yarışının birincisi ise James Spithill’li Oracle Team USA’di. ACWS’deki ilk birinciliğini alan Ben Ainslie başarısını şu sözlerle özetledi: “Bu kez farklı olan neydi derseniz, daha fazla pratik ve tekne üzerinde verimli zaman geçirmek diyebilirim.”


Gözlerin üzerinde olduğu iki isim daha vardı. İlki, bu ayağa kadar Team Korea’nın dümenciliğini üstlenen ve bir önceki yarışta başarısıyla dikkatleri çeken Nathan Outteridge’di. Paul Cayard taktisyenliğinde yarışan 26 yaşındaki Avustralyalı yelkenci her iki yarışı da dördüncü sırada bitirdi. Bu ayakta ilk deneyimini yaşayan, Outteridge’in yerine Team Korea’nın dümenine geçen filonun en genç skipper’ı 21 yaşındaki Peter Burling ise ilk yarışı beşinci, ikincisini de onuncu sırada tamamladı. Burling, bu yarıştan sadece iki hafta önce dümene geçmişti. Bu arada aynı gün yapılan match race çeyrek finallerinde galip gelen takımlar Artemis White, ETNZ, Artemis Red ve Oracle Team USA Spithill oldu. Dört takım yarı finale kaldı.

Cuma günü yine filo yarışlarıyla devam etti. Ben Ainslie ikinci gün de çıkışını sürdürdü. İlk yarışı birinci, diğerini de ikinci sırada bitirdi. Nathan Outteridge de yine iki yarışı da dördüncülükle tamamladı.


Cumartesi günkü yarışa damgasını vuran olay ise Spithill’li Oracle Team USA’in ilk filo yarışında alabora olmasıydı. Olay yarışın ilk şamandıra dönüşünde meydana geldi. Takımın AC45’i çok hızlı bir şekilde gidiyordu, şamandıra dönüşü esnasında tekne aniden durdu ve burnu San Fransisco Körfezi’nin sularına gömülüverdi. Teknenin kanadında hasar meydana geldi ancak kara ekibi hemen olaya müdahale ederek katamaranı günün ikinci yarışına yetiştirmeyi başardı. Hatta takım hasara rağmen ikinci yarışı ikincilikle tamamladı. Spithill “Bizim için biraz maceralı bir gün oldu. Ancak ekibimle gurur duyuyorum. Alabora olmamıza ve tekne hasar görmesine rağmen ikinci yarışa girdik ve hatta ikinci olduk. Bu muhteşem bir sonuç. İşte bu da AC45’lerin güzelliği. Çok çok güçlüler” dedi. İkinci yarışın birincisi ise yine Ben Ainslie’di. Aynı gün yapılan match race’te de finale kalan iki takım Oracle Team USA Spithill ve ETNZ kapışmasında kazanan Oracle oldu.


Ve “Super Sunday”e gelindiğinde nefesler tutulmuştu. Oracle Team USA filo yarışlarının finaline çok kötü başladı. Öyle ki ilk şamandırayı dönen son takımdı. Ancak Spithill ve adamları büyük bir azim göstererek tüm filonun önüne geçti ve kardeş takım Team Oracle USA Coutts’u 17 saniye geçerek sonunculuktan birinciliğe ulaşmayı başardı. Bir önceki ayağın da birincisi Spithill böylece 40 puan kazanarak 79 puanla genel sıralamadaki birinciliğini korumayı başardı. Ainslie ve takımı ise final yarışını dördüncü sırada tamamladı. Spithill ve ekibinin bu başarısı çok da şaşırtıcı değildi. Ne de olsa takım bir önceki ayağın da galibiydi. Ancak bu ayakta en büyük başarıyı hiç şüphesiz İngilizlerin gururu Ben Ainslie ve takımı gösterdi. 2013’te yapılacak 34. America’s Cup’ta Oracle Racing USA’in AC72’lerinden birinin dümenine geçecek olan Ainslie, dünya serisinde ileride dümenine geçeceği takımın en büyük rakibi haline geldi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder