16 Ekim 2012 Salı

Foncia yelkenden sponsorluğunu çekiyor



Avrupa’daki ekonomik krizin hasarları birer birer ortaya çıkıyor. Gelen habere göre 13 yıldır Fransız yelkenciliğinin en büyük destekçilerinden Foncia, aldığı kararla sponsorluktan çekilmeye karar verdi.

Şu aralar Avrupa’da büyük sponsorlara sahip takımların çok da güzel bir dönem geçirdiği söylenemez. Bu yılın başında Fransa’nın en büyük şirketlerinden biri olan Veolia Environnement, Roland Jourdain’in MOD70 kampanyasından çekilmişti. Ardından bir haber de Fransız sigorta şirketi Groupama’dan gelmişti. Volvo Ocean Race’in birincisi takımın sponsoru Groupama’nın da sponsorluktan çekildiği söylentisi gelmiş ancak bu, takımın skipper’ı Franck Cammas tarafından yalanlanmıştı. Fakat şirketin bundan böyle yelkendeki yatırımlarını azaltmaya gideceği gelen haberler arasında. 


En son haber de Foncia’dan. 1972 yılında Fransız işadamı Jacky Lorenzetti tarafından kurulan Foncia aslında bir emlak şirketi. Fransız açık deniz yarışçılığının en büyük destekçilerinden Foncia’nın yelkene desteği 1999 yılında başladı. Şirket o yıl Transat Jacques Vabre’da yarışan Laurent ve Yvan Bourgnon’un ORMA 60’ına sponsor oldu. Ardından 1992-93 Vendee Globe’unun birincisi Alain Gautier, ORMA 60 ve Figaro’da Foncia’nın renkleriyle yarıştı. Şirket, 2006 yılında da Route du Rhum’da Armel le Cleac’h’a destek oldu. Bir yıl sonra ise Foncia şapkası Michel Desjoyeaux’a geçti. “Profesör” Desjoyeaux bu markanın renkleri altında ilk olarak 2008 Vendee Globe’unda birinci oldu. Bu süreçte Foncia, Geneva Gölü’nde yapılan çokgövdeli D35’lerin şampiyonasında bir takımın da sponsorluğunu üstlendi. Takımın dümenciliğini Alain Gautier ve Desjoyeaux dönüşümlü olarak yaptı. Son olarak da MOD70’lerin dünya şampiyonasına markasını sokan Foncia’nın Desyojeaux dümenciliğindeki takımı Avrupa Turu’nda birinciliği elde etti Ancak gelen bilgilere göre bu, markanın 13 yıldır yelkenle ilişkisinin de son başarısı oldu.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder