29 Ekim 2012 Pazartesi

Vendee Globe startına son 10 gün



Dünyanın en zor yelken yarışı Vendee Globe’un startına sadece 11 gün kaldı. 10 Kasım Pazar günü yerel saatle 13:00’te 20 yelkenci, IMOCA 60’ıyla “tanrının unuttuğu denizlere” doğru yelken basacak. Yarışçıar tek başlarına, hiç yardım almadan Güney Okyanusu’nda dünyanın etrafını dolaşıp bir yandan 50kt’ları aşan fırtınalarla bir yandan da gizli düşmanları dev balinalar, balyoz gibi çarpan dalgalar, gizli buz kütleleri ve denizde başıboş dolaşan konteynırlarla mücadele edecek.


Balinalar yarışçılar için büyük bir tehlike çünkü okyanusun bu dev canlıları normalde motorlu teknelerin seslerini duyduğunda onların rotasından uzaklaşıyor. Ancak son derece sessiz ve hızlı ilerleyen 60ft’lik IMOCA’ları fark etmeleri neredeyse imkansız. Bir balinaya çarpmak ise bir yarışçının en son isteyeceği şeylerden biri. Denizde başıboş dolaşan konteynırlar ise bir başka büyük tehlike. Genellikle 20-45ft uzunluğunda ve 8ft yüksekliğindeki bu konteynırlar, büyük ticari gemilerin taşıdıkları eşyaları muhafaza ettikleri kutular. Bu kutular kötü havalarda gemilerden düşüyor ve başıboş halde okyanusta dolaşmaya başlıyor. 20kt ve üstü havada 40ft’lik bir konteynıra çarpan teknede ciddi hasarlar meydana gelebiliyor.

Büyük gemiler, üzerlerinde bulunan sonar cihazları sayesinde 200 metre önlerindeki tehlikeli cisimleri fark ederek olası çarpışmadan korunabiliyorlar. Fakat aynı şey IMOCA 60’lar için geçerli değil. 2004 Vendee Globe’unun birincisi Vincent Riou bu sonarların 60ft’lik bu tekneler de pek de işe yaramadığını anlatıyor. “İşe yaramıyorlar çünkü bir kere teknenin neredeyse yarı ağırlığındalar ve çalışması için çok güçlü bir enerjiye ihtiyaç var. Ayrıca bizim tekneler çok hızlı. 20kt hızla ilerlerken 200 metre ötedeki tehlikeli bir cismi fark etmek çok da işimize yaramıyor. Zaten bu kadar ağır ve güç isteyen bir cihazın bizim teknelerde kullanılması imkansız.”



Bu arada bir hafta önce açılan Les Sables d’Olonne’daki yarış köyü ziyaretçi rekoru kırdı. Köyü açıldığından bu yana 10 bini öğrenci olmak üzere 230 binden fazla kişi ziyaret etti. Yarış köyünün bugün çok ağır bir misafiri vardı. Dünyanın etrafını hiç yardım almadan tek başına dolaşan ilk yelkenci unvanına sahip Sir Robin Knox Johnston 32ft’lik ketch’i Suhaili’yle yarış köyüne geldi. İngilizlerin efsane yelkencisi, kendisi gibi 6,5 metrelik yelkenlisiyle dünyanın etrafını tek başına dolaşan Alessandro Di Benedetto’yla bir araya geldi. “En küçük yelkenliyle dünyanın etrafını tek başına dolaşan ilk yelkenci” unvanlı Team Plastique’in dümencisi di Benedetto çok heyecanlıydı. “Sir Johnston’la rekorumdan sonra birçok kez mesajlaşmıştık ancak hiç yüzyüze tanışmamıştık. Bu müthiş bir andı ve yarış öncesi bana büyük bir motivasyon sağladı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder