22 Ekim 2012 Pazartesi

Vendee’cilere buz kütlesi alarmı

 

Vendee Globe’un startına sadece 19 gün kaldı. 10 Kasım’da 20 skipper Güney Okyanusu’nun tehlikeli sularına doğru tek başına, IMOCA 60’ıyla yelken basacak. Yarışçıları bu rotada bekleyen en büyük tehlikelerden biri güney enlemlerinde başıboş bir şekilde dolaşan ve kimi zaman cihazlar tarafından bile algılanmayan buz kütleleri. Nitekim 20 skipper bugün alarm durumuna geçirildi.

Bu sabah düzenlenen brifingde, skipper’lar buz kütlelerinin yüzdüğü enlemlere giriş yapacakları, Güney Okyanusu’ndaki küçücük bir ada olan Gough Adası’na doğru yaklaşan dev bir kütleyle ilgili bilgilendirildi. Yarış süresince skipper’lara buz kütleleriyle ilgili günlük raporlar sunacak Collecte Localisation Satellite (CLS) yetkilisi Louis Mesnier, söz konusu buz kütlesinin hızlanarak kuzeye doğru hareket ettiğini söyledi. 10 mil hızda giderken hızı birkaç gün önce 13-14 mile ulaşan kütle 40 gün sonra tam da skipper’ların rotasına girecek.
Yarışın rotası bu buz kütleleri nedeniyle sınırlandırıldı. Buna göre orada daha çok rüzgar olduğunu bilse bile yarışçıların bu sınırları aşması ve yüksek riskli bölgelere girmesi yasak. Bu arada Fransa Dışişleri Bakanlığı yarış için bir kriz masası oluşturdu. Amaç, herhangi bir kaza durumunda en hızlı şekilde yardım ulaştırılması için ülkeler arası acil iletişimin kurulabilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder