1 Ekim 2013 Salı

35. Kupa’da Avustralya Oracle’a karşı


34. America’s Cup sona ereli daha birkaç gün olmuşken bir sonraki kupa için Oracle Team USA’e meydan okuyacak ilk takım belli oldu bile.

Birkaç gündür zaten söylentiler dolaşıyordu. Bugün America’s Cup’tan yapılan resmi açıklamayla Avustralya’daki Hamilton Adası Yat Kulübü’nün (Hamilton Island Yacht Club) 35. America’s Cup’ta yer alacağı duyuruldu ve söylentiler doğrulanmış oldu. Aslında başvurunun daha Oracle Team USA kupayı aldığı gün, hatta daha takım karaya çıkmadan yapıldığı söyleniyor. Larry Ellison başvurunun yapıldığını doğrulamış ancak kimin yaptığını açıklamaktan kaçınmıştı.

Bob Oatley
Konunun meraklıları bilir. Hamilton, Güney Avustralya’daki Great Barrier Reef’te yer alan küçük bir ada. Üzerinde kurulan Hamilton Island Yacht Club’ın (HIYC) sahibi, Avustralya’nın en zengin işadamlarından biri olan Robert, ya da daha çok bilinen adıyla Bob Oatley. Kendisi 1.4 milyarlık servetiyle, Forbes dergisinin Avustralya’nın en zenginleri listesinde 25. sırada yer alıyor. Ülkenin en büyük şarap üreticisi olan Bob Oatley aynı zamanda tam bir yelken sevdalısı. Maksi yatı Wild Oats XI’le son altı Sydney Hobart yarışında birinci oldu. Aynı zamanda son Admiral’s Cup’ta da birincilik elde etti. Hamilton Island Yacht Club, 1983 yılından bu yana Audi sponsorluğunda açık deniz yarışı da düzenliyor. Avustralya’nın en bilinen açık deniz yarışlarından biri olan Audi Hamilton Island Race Week’e her yıl 200’e yakın tekne katılıyor.

35. America’s Cup’a başvuru bizzat Bob Oatley ve oğlu Sandy tarafından yapıldı.

Avustralya, 1983 yılında New York Yacht Club ev sahipliğinde Newport’ta yapılan 26. America’s Cup’ta kupayı kazanmayı başarmıştı. Australia II, teknesiyle kupayı kazanan ülke,  1987 yılında Fremantle’da gerçekleştirilen 27. Kupa’ya Royal Perth Yacht Club ile ev sahipliği yapmıştı. Avustralya o yarışta, 34. America’s Cup’ın yarış direktörlüğünü üstlenen Iain Murray’in dümenciliğindeki Kookaburra III teknesiyle mücadele vermişti. Ancak Dennis Conner dümenciliğindeki Stars&Stripes’a 4-0 yenilen Avustralya kupayı San Diego Yacht Club’a kaptırmıştı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder