30 Eylül 2013 Pazartesi

Gabart’dan çokgövdeliye dikey geçiş


Vendee Globe 2012-13’ü 78 günde tamamlayarak rekor kıran François Gabart, ustası Michel Desjoyeaux’yla birlikte Rolex Fastnet’t, sınıfında finişe ilk ulaşan ekip olmuştu hatırlarsanız. İkili halen 3 Kasım’da start alacak çift kişilik Atlantik geçişi yarışı Transat Jacques Vabre için Macif’le antrenmanlarını sürdürüyor.  

Ancak François Gabart cephesinden ilginç bir haber geldi. Buna göre, IMOCA 60’ta yarışan 30 yaşındaki genç yelkenci kariyerinde önemli bir karar alarak çokgövdelilere geçmeye karar verdi. Bu karar yelkencinin sponsoru Macif tarafından duyuruldu. François Gabart, 2014 Route du Rhum’dan sonra, 2015’ten itibaren maksi trimarana terfi edecek. 100ft’lik bir maksi trimaranın sponsoru yine Macif olacak. Gabart’ın hedefi ise okyanus ötesi solo rekorlara imza atmak.


Maksi trimaranın üretimine 2014’te başlanacak ve bir aksilik olmazsa 2015 yazında suya indirilecek. Gabart ilk yıl tekneye alışmak için antrenmanlar yapacak. Ardından solo rekor denemelerine girişecek. 2018’de de Route du Rhum’da Ultimate sınıfında yarışacak. Bu planlar gösteriyor ki François Gabart, 2016’da start alacak Vendee Globe’da yer almayacak.


Bu arada IMOCA 60’larda yarışan Jean Pierre Dick’in de birkaç ay önce maksi trimarana geçtiğini hatırlatalım. Dick artık MOD 70’i Virbac Paprec 70’le yarışlara katılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder