2 Ekim 2013 Çarşamba

VOR 2014-15’e kimler katılacak?


Volvo Ocean Race Türkiye’den geçen gün güzel bir haber geldi, biz de Naviga’nın ekim sayısında hemen yazdık. Volvo Car Türkiye’nin Pazarlama ve PR Direktörü Ebru Ekşi Akınoğlu yaptığı açıklamada Volvo Ocean Race’e Türkiye’yi de dahil etmek istediklerini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını söylüyordu. Dünyada 1,5 milyar kişinin bu yarışı izlediğini söyleyen Akınoğlu, “İstanbul da çok merak edilen ve ilgi çeken bir şehir. Bu yüzden güçlü bir sponsor firmanın işbirliğiyle hem İstanbul’u yarışın yeni limanlarından biri yapmayı hem de yarışta bir Türk şirketinin teknesinin yer almasını arzuluyoruz” dedi.

Özellikle bir önceki yarışta, bütçeler yüksek kalması katılımı olumsuz etkilemişti. Üzerine Avrupa’daki ekonomik kriz de tuz biber olmuştu. Bu yüzden yarış yönetimi bir sonraki organizasyonda bütçelerin daha makul seviyede olması ve dolayısıyla katılımın artması nedeniyle kuralları değiştirerek one design’a geçmeye karar vermişti. Hem bütçelerin karşılanabilir seviyelere çekilmesi hem de yeni tekne VO65’lerin üzerinden daha fazla görüntü yayını yapılabilecek şekilde dizayn edilmesi sayesinde Volvo Ocean Race, büyük markalar adına medyada görünüm açısından daha da cazip hale geldi. Türkiye’den sponsor firmaların, bunun farkına vararak bu yolda yatırım yapması şu an en büyük dileğimiz. Bir şeyi daha belirtelim, gelen bilgiler yarışa katılacağı tahmin  edilen ülkelerin bu iş için ortalama 15-16 milyon Euro yatırmaya hazırlandığı yönünde.


Bu arada tahminler, 2014-15 Volvo Ocean Race’te yedi takımın olacağı yönünde. VSail editörü Pierre Orphanidis’in, ‘güvenilir’ kaynaklardan edindiği bilgiler söylüyor bunu. İsveç Team SCA’yle, Birleşik Arap Emirlikleri de Abu Dhabi Ocean Racing’le katılımını kesinleştiren ülkeler. SCA’in ilk VO65’i teslim almasının ardından, Abu Dhabi de birkaç hafta içerisinde yeni teknesine kavuşacak. Yine Ian Walker skipper’lığında yarışacak takım halen, bir önceki yarışta kullandığı VO70 Azzam’la antrenman yapıyor.

Buna göre start hattında yer alması muhtemel ülkeler şöyle… Hollanda en güçlü adaylardan biri. Takımın eski Volvo Ocean Race yarışçılarından Gerd-Jan Poortman ve Bouwe Bekking tarafından oluşturulduğu belirtiliyor.


Bir başka aday ülke Yeni Zelanda. Sponsor firma olarak da bir Rus şirketinin olacağı konuşuluyor. Bu firmanın, geçtiğimiz günlerde Baltık’ta Nord Stream adıyla bir açık deniz yarışı düzenleyen Gazprom’un olabileceği söyleniyor.

Adaylığı kuvvetli ülkelerden biri de İspanya. Son dört yarışa katılan ülkenin bu organizasyonda da yer alması için uğraş veren isim Telefonica’nın CEO’su Pedro Campos. Ana sponsor olarak da İspanyol sigorta şirketi Mapfre’nin adı geçiyor. Campos, El Pais’ye yaptığı açıklamada ekonomik krize rağmen bir çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını söylüyor.

İngiltere’nin katılımının neredeyse kesinleştiği, çok yakında açıklamanın yapılabileceği belirtilirken, Volvo Cars’ın sahibinin Çinli olması sebebiyle bu ülkenin de katılımına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder