24 Ekim 2013 Perşembe

Mini Transat’ta start kararı


Maceraperest yelkencilerin 6,50 metrelik Mini’lerle solo olarak gerçekleştirdiği ve normalde 13 Ekim’de start alması gerekirken Biskay Körfezi’ndeki fırtına nedeniyle ertelenen Atlantik geçişi yarışı MiniTransat 2013 için dün turuncu koda geçildi. Yani bu demek oluyor ki yarış yarın start alabilir.

Seri ve prototip olmak üzere iki sınıfta yapılan, daha hızlı hale getirmek için teknelerde teknolojinin konuştuğu yarışa bu yıl 84 yelkenci (53 seri, 31 prototip) katılıyor. Fransa’nın Dournenez kıyısından start alan ve Kanarya Adaları’ndaki Lanzarote’de bir molanın ardından Atlantik Okyanusu geçilerek Goudaloupe’da sona eren 4.000 millik MiniTransat, 21 feet’lik küçük teknelerle oldukça zor bir yarış. Yarışçılar bu büyük mücadeleye katılabilmek için 1.000 millik kalifikasyonu tamamlamak zorunda.


Yarışın aslında 13 Ekim’de start alması gerekiyordu. Ancak Biskay Körfezi’ndeki kötü hava koşulları nedeniyle yarışın startı o günden bu yana verilemedi. Bunun üzerine yarış yönetimi, yelkencilerin bekleme sürecini rahat geçirebilmesi için kod sistemini devreye soktu. Buna  göre kırmızı kodun 36 saat boyunca start verilmeyeceği, turuncu kodun 36 saat içinde start verilebileceği, yeşil kodun da 24 saat içinde start verilebileceği anlamına geldiği duyuruldu. Yaklaşık 10 günlük bekleyişin sonunda dün nihayet turuncu kod verildi ve yarışçılar start ihtimaline karşı Dournenez’e çağırıldı. Geçen haftadan bu yana Biskay Körfezi’ni silip süpüren fırtınanın pazartesi kuzey batıya dönmesi bekleniyor. Bu da iki senaryoyu beraberinde getiriyor.


Birinci senaryo, yarışın Cuma günü yani yarın start alması. Hava raporları cumadan itibaren 48 saat boyunca elverişli hava koşullarının olacağını haber veriyor. Bu da filonun buraya ulaşması için yeterli bir süre. Ancak Cape Finisterre geçişi için pek de güvenli görünmüyor. Bu da ilk ayağın ikiye bölünmesi ihtimalini gündeme getiriyor. Yani Gijon’da verilecek bir molanın ardından Pazartesi günü buradan start alınması. Eğer bu senaryo kabul görürse yarış yeşil alarma geçecek.

Bir diğer senaryo da, hava raporlarının pazartesi gününden itibaren üç günlük elverişli hava koşulları sunması üzerine kuruldu. Bu senaryo uygulanırsa Mini filosu pazartesi start alacak ve bu sürede Biskay Körfezi’ni geçebilecek. Bu planın hem yarışçılar hem de organizasyon ekibi tarafından daha kabul gördüğü belirtiliyor.

Kısacası start ya yarın ya da pazartesi günü verilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder