3 Ekim 2013 Perşembe

Vendee Globe ikincisinden yeni rekor


IMOCA 60’tan maksi trimarana geçiş yapanlardan Armel Le Cleac’h çok gövdelisi Banque Populaire VII’yle Akdeniz’i 18 saat 58 dakikada tek başına geçerek yeni bir rekora imza attı.

Le Cleac’h ilk olarak 29 Eylül Pazar günü Marsilya’dan start aldı. Ancak yola çıktıktan kısa bir süre sonra rüzgarın –hava raporlarının öngördüğünün aksine- kalmasıyla geri döndü. Yelkenci ertesi gün uygun hava koşullarının oluşmasıyla yeniden yola çıktı ve 458 deniz millik mesafeyi rekor sürede tamamlayarak hedefi olan Tunus’un Kartaca kentine ulaştı. Le Cleac’h bu mesafeyi ortalama 23 knot hızla tamamladı.

Rekor daha önce bir başka Fransız yelkenci Thomas Coville’in elindeydi. Coville tam bir yıl önce bu mesafeyi trimaranı Sobedo’yla 25 saat 36 dakikada geçmişti. Yani Le Cleac’h rakibine neredeyse yedi saat fark atmış oldu. Aslında bu mesafeyi en kısa sürede kat eden kişi Pascal Bidegorry. Ancak solo olarak değil. Bu mesafeyi 2010 yılında maksi trimaran Banque Populaire V’le, ortalama 32 knot hızla 14 saatte tamamlayan yelkenciye 11 kişilik ekip eşlik etmişti.


Daha önce Vendee Globe’u iki kez kazanan, en sonuncusunda da birinciliği kıl payı François Gabart’a kaptıran IMOCA 60’ların başarılı isimlerinden Le Cleac’h başarısının ardından yaptığı açıklamada “Trimaran bana göre geleceğin teknesi. Rüzgar olduğu sürece son derece hızlı. Bir sonraki hedefim Route du Rhum’da rekor kırmak” diyerek çok gövdeliye geçme kararından ne kadar memnun olduğunu da gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder