27 Eylül 2012 Perşembe

Vendee Globe’da 20 skipper starta hazır

-->


Dünyanın en zor yelken yarışı Vendee Globe. Yarışçıların dünyanın etrafını tek başına, hiç yardım almadan, kıyıya yanaşmadan tamamlamak zorunda olduğu bir mücadele. Yarışçıların dün düzenlenen basın toplantısında,  birinci olmayı değil yarışı tamamlamayı hedeflediklerini açıklamaları mücadelenin ne kadar zorlu geçeceğinin en önemli kanıtı.

Dört yılda bir düzenlenen Vendee Globe’un yedincisinin startına 1,5 aydan az zaman kaldı. Dün en sonunda basın toplantısı düzenlendi ve yarışa katılacağı kesinleşen skipper'lar medyanın karşısına çıktı. 10 Kasım’da start alacak Vendee Globe’a altı ülkeden 20 skipper Imoca 60’larıyla katılacak. Yorumlar, Avrupa’daki ekonomik krize rağmen inanılmaz bir katılım sağlandığı yönünde. Yarışçıların genel profiline bakarsak...

20 skipper’dan 15’i daha önce bu mücadelede yer alan isimler. Yarışın favori isimlerinden biri Banque Populaire ile yarışacak olan Armel le Cleac’h. Vendee Globe’da iki kez birinci olan tek yelkenci Michel Desjoyeaux’nun eski Foncia’sıyla yarışacak olan Fransız yelkenci 2008’deki yarışı ikincilikle tamamlamıştı. Bir diğer favori de PRB’siyle Vincent Riou. Kendisi 2004 yarışında birinci olmuştu. Favorilerden biri de Jean le Cam, Synerciel sponsorluğunda yarışacak Fransız skipper’ın teknesi 2008 yarışında Loick Peyron’un yarıştığı Gitana 80. 2004 yarışını Vincent Riou’nun arkasında ikinci olarak bitiren le Cam, Fransa’nın en yetenekli açık deniz yarışçısı olarak gösteriliyor. 2008 yarışını üçüncülükle bitiren Mark Guillemot, 2004 yarışının birincisi Vincent Riou diğer favori isimler.


Gamesa’nın skipper’ı Mike Golding ve İsviçreli Dominique Wavre ise yarışın en tecrübelilerinden. Her ikisinin de yarışa dördüncü katılışı. Her ikisi de 2000 ve 2004 yarışlarını tamamlamayı başarmış ancak 2008 yarışından çekilmek zorunda kalmıştı. Golding kırılan direği, Wavre da salmasındaki problem nedeniyle.

Yarışın tek kadın katılımcısı Saveol’le yarışacak Sam Davies. İngiliz yelkenci 2008’deki yarışı dördüncülükle tamamlamıştı.

Yarışın çömezlerinden François Gabart ise en genç dümenci. Michel Desjoyeaux’nun himayesi altına aldığı 29 yaşındaki François Gabart, Macif’le yarışacak. Gabart’dan beklenti büyük.

7. Vendee Globe’da mücadele edecek 20 skipper dünkü basın toplantısında özetle şunları söyledi.

Jeremie Beyou/Maitre CoQ: “Bu maceranın bir parçası olmayı başardığım için gurur duyuyorum ve önde götürenlerden biri olacağımı umut ediyorum.”

Arnaud Boissieres/Akena Verandas: “Bu yıl yarışa katılanların hepsi çok iyi yelkenciler ve eminim Vendee Globe tarihine güzel şeyler yazacaklar.”

Louis Burton/Bureau Vallee (İlk kez katılıyor): “Vendee Globe’a katılmak en çılgın hayalimdi. Başardığım için çok mutluyum.”

Samantha Davies/Saveol: “Hem şanslı hem de mutlu hissediyorum. Bu benim ikinci Vendee Globe’um olacak. Bu kez daha iyisini yapmaya çalışacağım.”

Bertrand de Broc/ Votre Nom autour du Monde avec EDM Projets: “Daha önce bu yarışa iki kez katıldım. Neden üçüncü kez katılmak istediğimi kendime sorup durdum. Yanıtım hiç değişmedi: Bunu bir kez daha yapmak istememin en önemli sebebi, neden bir kez daha yapmak istediğimi bulmak.”

 Tanguy de Lamotte/Initiatives-coeur (İlk kez katılıyor): “Bu yarışta iki hedefim var. En iyisini yapmak ve sponsorumu en iyi şekilde temsil etmek. Yarış ne kadar sürerse sürsün tamamlamak en önemli hedefim.”

Kito de Pavant/Groupe Bel: “Ne kadar şanslı olduğumun farkındayım. Bu yarışa alçakgönüllü ve huzurlu bir şekilde başlayacağım.”

Alessandro Di Benedetto/Team Plastique (İlk kez katılıyor): “Teknemin eski sahibi Arnaud Boissieres ‘bir sponsor bul ve bu yarışa katıl’ demişti. Şu an Vendee Globe yarışçılarının arasındayım. Bu büyük bir onur.”

Jean-Pierre Dick/Virbac-Paprec 3: “Bu yarışa katılabilmek için hayatımdaki birçok şeyi değiştirdim. Böyle bir maceranın parçası olmak büyük ayrıcalık.”

François Gabart/Macif (İlk kez katılıyor): “Macif’le bir hayalim gerçekleşiyor. Ne olursa olsun bu yarışı tamamlayacağım.”

Mike Golding/Gamesa: “Ben bir İngilizim. Yarış ise Fransızların. İngiliz olmama rağmen bu yarışın  ne kadar harika olduğunu söyleyebiliyorum. (gülüyor) Bu, İngiliz skipper’ların da ne kadar başarılı olduğunu göstermek için mükemmel bir fırsat”

Marc Guillemot/Safran: “Bu yarışa hazırlanırken sadece Vendee Globe’u düşünüyoruz. Bir parçası olmak gurur verici”

Jean Le Cam/Synerciel: “Bu eşsiz bir yarış. Çok zor ve büyük bir mücadele olacak.”

Armel Le Cleac’h/Banque Populaire: “En büyük amacım yarışı tamamlamak. Yeni bir macera yaşayacağım ve güzel hikayeler yazacağım.”

Vincent Riou/PRB: “Son yarıştan bu yana birçok şey değişti. Skipper’lar bu kez daha iyi hazırlandı. Dolayısıyla seviye yükseldi. Bu yarış hem benim hem de izleyiciler için çok ilginç olacak.”

Javier Sanso/Acciona 100% EcoPowered: “Bana göre Vendee Globe sadece bir yarış değil. Bu yarışta insanlara çevreyi korumayı da öğreteceğiz. Projem olan Acciona, fosil yakıt kullanmıyor. Bu yarışta sıfır karbondioksit emisyonla da bir şeylerin başarılabileceğini göstereceğim.”

Bernard Stamm/Cheminées Poujoulat: “Yeni teknem çok güçlü, ona çok güveniyorum. Les Sables d’Olonne dışında da nasıl yelken yapılacağını biliyorum, umarım geri dönmeyi de başaracağım.”

Alex Thomson/Hugo Boss: “Vendee Globe dünyanın en zor yarışı. Bugüne kadar dünya turunu tamamlayamadım, ama bu kez kesinlikle bitireceğim. Bunu, ailem ya da takımım için değil kendim için yapacağım. “

Dominique Wavre/Mirabaud: “Vendee Globe macera ve yarışın bir araya geldiği bir olay. Hepimiz, hem fiziksel hem de psikolojik anlamda limitlerimizi göreceğiz. Tanrı yardımcımız olsun, bize hız versin.”

Zbigniew Gutkowski/Energa: Polonyalı yelkenci yarışa ilk kez katılıyor. En  son kayıt veren yarışçı, Atlantik’te kalifikasyon seyirlerini tamamlamakla uğraştığından basın toplantısına katılamadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder