24 Eylül 2012 Pazartesi

Clipper Round The World Race’ten herkese açık davet

-->

Denizi seviyorsanız, yelkene meraklıysanız, bilgisayardan kafanızı kaldırıp okyanuslara açılmak gibi bir hayaliniz varsa Clipper Round the World Race’ten size “hayatınızın macerasına” açık davet var. Ciddi bir yelken deneyimine sahip olmayan kişilerin katılabildiği bu yarışta ister dünyayı turlayabilir, isterseniz belli bir etabına katılabilirsiniz.

Organizatörler 2013-1014 yarışı için kampanyayı başlattı bile. “Watch my story” (hikayemi izle) ismiyle yayılan videolarda yarışa katılan insanlar Clipper Round the World Race macerasını anlatıyor. 


Önce bilmeyenler için yarışın tarihinden bahsetmek gerek. Clipper Race, dünyanın etrafını tek başına yelkenle dolaşan ilk kişi olarak tarihe geçen İngilizlerin efsane yelkencisi Sir Robin Knox-Johnston öncülüğünde başlatılmış. İlk kez 16 yıl önce düzenlenmiş. İki yılda bir gerçekleştiriliyor. Dünyanın en uzun okyanus yarışı; katılımcılar tam yelkenli teknelerle tam 40 bin mil aşıyor. Yarışın en önemli özelliği katılımcılardan profesyonel yelkenci olması beklenmemesi. Böyle bir maceraya katılmak için herhangi bir sağlık engeli olmayan 18 yaşın üstündeki herkes bu yarışa katılmak için başvurabiliyor. Başvuranlar önce bir elemeden geçiriliyor. Elemeden geçenler üç haftalık çok sıkı bir eğitim alıyor. Eğitim üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada temel yelken eğitimi veriliyor. İkinci aşamada ileri seviye, üçüncü aşamada da yarışçılık ve teknede yaşam öğretiliyor. Eğitimden sonra amatör yarışçılar, profesyonel dümencilerle birlikte ekipler haline getiriliyor ve okyanusa açılıyor.

Robin Knox-Johnston’ın söylediğine göre bugüne kadar yarışa katılanların neredeyse yarısı daha önce hiç yelken yapmamış kişiler. Yarışta ekipler, Tony Castro tasarımı Clipper 70’lerle yarışıyor. 


Yarışın rotasına gelince… Rota İngiltere’den başlıyor. İlk etapta filo ticaret rüzgarlarını da arkasına alarak Atlantik Okyanusu’ndan aşağı iniyor ve Güney Amerika’ya ulaşıyor ardından sırasıyla Güney Afrika, Batı Avustralya, Yeni Zelanda, Doğu Avustralya, Çin, ABD’nin batı kıyısı, Panama, ABD’nin doğu kıyısı, Kanada ve İrlanda’dan sonra yeniden İngiltere’ye uğruyor. Sekiz ayaktan oluşan yarışta ekipler 13 ülkeye uğruyor. Yarışa belirli etaplarda katılabileceğiniz gibi tüm dünya turunu da gerçekleştirebiliyorsunuz.

İlk ayak İngiltere-Güney Amerika arası 33 gün, ikinci ayak Güney Amerika-Güney Afrika 18 gün, üçüncü ayak Güney Afrika-Batı Avustralya 23 gün, dördüncü ayak Batı Avustralya-Yeni Zelanda-Doğu Avustralya 28 gün, beşinci ayak Doğu Avustralya-Çin 53 gün, altıncı ayak Çin-ABD’nin batı kıyısı 33 gün, yedinci ayak ABD’nin batı kıyısı-Panama-ABD’nin doğu kıyısı 38 gün, sekizinci ve son ayak ABD’nin doğu kıyısı-Kanada-İrlanda-İngiltere arası 22 gün sürüyor. Tüm dünya turu ise 11 ay. Tabii bunlar yaklaşık rakamlar. Hedefinize varışınız rüzgar ve hava koşullarına bağlı olarak genellikle değişiyor.


Clipper Race’e ilgi o kadar yoğun ki, organizatörler bir sonraki yarış olan 2013-2014’e başvuruların dolmak üzere olduğunu söylüyor ve “Bu bir sonraki yarış için son çağrımızdır” diyor.

Yarışa katılmak için şu yolu izliyorsunuz. İlk önce yarışın resmi web sitesi www.clipperroundtheworld.com adresindeki başvuru formunu dolduruyorsunuz. Ardından size yarışla ilgili bir broşür geliyor ve bir mülakat organize ediliyor. Bu mülakatın ardından eğer seçilirseniz eğitime davet ediliyorsunuz. Asıl meseleye gelirsek… Bu yarışa elbette bir katılım ücreti var. Yarışa başvuru ücreti web sitede yazmıyor. Ben de yarış organizasyonuna sordum. Gelen bilgiye göre tüm dünya turu 43.000 euro. Bir etap ise 4.800-5.600 euro arasında değişiyor. Dünya turu biraz fazla ama bir etap için paranız varsa değer.


Son bir bilgi... Artık Clipper Round The World Race’e katılmak isteyenler için Türkiye’de bir temsilci de var: Aytun Demirsoylu. Yarışa kendisi üzerinden başvuru yapılabildiğini; İngiltere’nin, başvuru yapanlar hakkında bilgiyi kendisinden aldığını söylüyor Demirsoylu. Şimdiden birkaç  Türk bir sonraki yarış için başvurmuş bile. Bu arada bu yarışa daha önce Türkiye'den Hale Dere, Hande Bayık ve Ömer Özvardar katılmıştı.

Eğer ilginizi çekiyorsa Aytun Demirsoylu’ya mail adresinden ulaşabilirsiniz: aytun@clipperrace-turkey.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder