26 Eylül 2012 Çarşamba

MOD70 Avrupa Turu’nda bu kez birinci Musandam

 
MOD70’lerin Avrupa Turu’nun dördüncü ayağı bu kez farklı bir birincilikle sonuçlandı. Turun başından beri Foncia ve Spindrift Racing arasındaki birincilik savaşında galip bu kez Oman Sail’in Sidney Gavignet dümenciliğindeki Musandam’ı oldu. Aslında Musandam, Cascais’de yapılan koy içi yarışta da birinci olarak performansını artırdığının ilk işaretlerini vermişti.
Avrupa Turu’nun dördüncü ayağı 20 Eylül ‘de start aldı. Beş trimaranın hedefinde bu kez Marsilya vardı. Cascais’den start alıp Atlantik’ten çıktıktan sonra Cebelitarık Boğazı’nı geçip Akdeniz’e açılacaklardı. Ancak rüzgar çok az olduğundan 10:00’daki start 13:00’e alındı. Starttaki bu durum tüm yarışın gidişatının da başlangıcıydı. 1071 rota boyunca beş ekibin en büyük sorunu hafif ve kararsız rüzgarlardı. Ekipler daha yarışa başlamadan önce bu ayağın son derece zor olacağını, daha çok taktiklerin önemli kazanacağını söylüyorlardı.
Yarış başladıktan sonra Musandam liderliği kapmıştı. Ancak daha ilk gece hava o kadar hafifti ki Musandam ekibi raporlarında 18 saatte 120 mil yaptıklarını yazıyordu. Takımın skipper’ı Sidney Gavignet, çok sinir bozucu geçen ilk gecenin sürekli trim yaparak geçtiğini belirtiyordu. Bu arada ekipler bir de gemi trafiyle uğraşıyorlardı. Musandam’ın yaklaşık 7 mil gerisinden Steve Ravussin’li Race for Water geliyordu. Filo zorlu geçen ilk gecenin ardından Saint Vincent Burnu’nu geçerek Cebelitarık Boğazı’na doğru rota tuttu.

21 Eylül akşamı saat 19:30 sıralarında nihayet filo Akdeniz’e giriş yaptı. İlk giren Musandam’dı. Filonun geri kalanı da o sırada Cebelitarık Boğazı’nı geçiyordu. Musandam ekibinden Brian Thompson, Tarifa’yı geçerken hala filonun liderliğini götürdükleri için çok memnun olduklarını kararsız rüzgarların seyri çok zorlaştırdığını ve stresli hale getirdiğini söylüyordu. İkinci sıradaki Race for Water’la üçüncü Foncia arasında ise sadece birkaç mil fark vardı.
Etabın ortalarına gelindiğinde, İspanya ve Fas arasındaki Alboran Denizi’ne ulaşan takımlar hala rüzgarsızlıktan muzdaripti. Tam anlamıyla çukura düşmüşlerdi. Michel Desyojeaux’un Foncia’sı, genel sıralama birincisi üçüncü sıradaydı.

22 Eylül Cumartesi günü ikinci durumdaki Race for Water’ın skipper’ı Steve Ravussin rüzgarsızlığın yanında bir de sisten yakınıyordu. “Dünyanın en yoğun gemi geçiş yollarından birindeyiz ancak gemilerin hiçbirini göremiyoruz. Sadece düdüklerini duyabiliyoruz” diye yazıyordu raporunda.


Neyse ki Cumartesi akşamı artan rüzgar filoyu sevindirdi. 3-6kt’la başlayan hava ilerleyen saatlerde 12kt’a, hatta 30kt’a ulaştı. Yarışın son etabına gelindiğinde Musandam hızlı bir şekilde finişe doğru ilerliyordu. Foncia’nın skipper’ı Michel Desjoyeaux, son gece ilk iki güne göre daha çok mil kat ettiklerini söylüyordu.

Ve ilk finiş, etabın başından beri liderliğini sürdüren Musandam’ın 24 eylül Pazartesi sabahı erken saatlerde Marsilya’ya ulaşmasıyla verildi. Yarışı ikinci bitiren Race for Water ile üçüncü bitiren Foncia arasında ise sadece birkaç dakika vardı.

Yarışın beşinci ayağı ve son ayağı için takımlar 30 Eylül Pazar günü start alacak. MOD70’lerin Avrupa Turu, trimaranların Cenova’ya ulaşmasıyla sona erecek.

Avrupa turunda son puan durumu şöyle:

1.     Foncia 225 puan
2.     Spindrift Racing 217 puan
3.     Musandam Oman Sail 193 puan
4.     Race for Water 193 puan
5.     Groupe Edmond de Rothschild 186 puan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder