15 Eylül 2012 Cumartesi

Kadın hakları Vendee Globe’da sınıfta kaldı




Projesi çok ilginçti, ben de Başüstü sayfalarına taşımıştım. Hatırlarsanız Fransız kadın yelkenci Anne Liardet, Project Equality projesi adı altında Vendee Globe’da yarışarak cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmeyi hedeflediğini açıklamıştı. Equality (eşitlik) adını vereceği teknesiyle yarışa katılmayı planladığını, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında duyuran Liardet bunun için bütçe topluyordu. Ancak proje maalesef suya düştü. Sebep yeterli bütçenin toplanamaması.

Liardet, Vendee Globe’dan vazgeçmek zorunda kalışını geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Liardet açıklamasında, gerekli finansmanı bulamadığı için bu zorlu yarışa katılamayacağını söyledi. “Bu harika yarışta yer alamayacağım için çok üzgünüm. Ancak bize verilen süre çok kısa ve bu süreçte önceden tahmin edemeyeceğimiz birçok olay oldu. Elimden gelen her şeyi yaptığım için içim rahat.”


Ancak Anne Liardet Eşitlik Projesi’ni sürdürmekte kararlı: “Bu süreçte beni destekleyen herkese çok teşekkür ederim. Destekçilerim merak etmesinler projemden vazgeçmiş değilim. Bu projenin yok olmasına izin vermeyeceğim. Kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek için yelken yapmakta kararlıyım. Daha başka bir sürü yarış ve hala beni desteklemek isteyen insanlar var. Proje mutlaka devam edecek.”

Üç çocuk sahibi Liardet, son 10 yıldır çocuklarıyla ilgilendiği için yarışlardan uzak kalmıştı. “Kanımda deniz var” diyen Fransız yelkenci, aslında sıkı bir solo yarışçı. İlk solo yarış deneyimi 1985’te katıldığı Mini Transat’la oldu. İki kez Solitaire du Figaro’da yarıştı. 1990’da katıldığı Route du Rhum’la çokgövdelilerde deneyim kazandı. 2004-2005 Vendee Globe’u da Roxy isimli teknesiyle 11. sırada tamamladı. Liardet bu başarısıyla Catherine Chabaud ve Ellen McArthur’dan sonra bu yarışı tamamlamayı başaran üçüncü kadın yelkenci olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder