30 Ekim 2014 Perşembe

91 skipper Route du Rhum’a hazır



1978 yılından bu yana her dört yılda bir düzenlenen solo Atlantik geçişi yarışı Route du Rhum’un 10’uncusu 2 Kasım Pazar günü saat 14:00’te Fransa’nın St. Malo şehrinden start alacak. Dokuz farklı ülkeden (Fransa, İtalya, İngiltere, Güney Afrika, İspanya, Portekiz, İsviçre, Belçika ve Finlandiya) 91 skipper Guadeloupe’un Point-a-Pitre Limanı’na doğru yelken basacak. Yarışta; Ultimate (60 feet ve üstü çok gövdeli), Multi50, IMOCA 60, Class40, Multihull Rhum (39 feet ve üstü çok gövdeli) ve Rum Monohulls olmak üzere altı farklı sınıfta tekneler mücadele edecek. En kalabalık sınıf 42 tekneyle Class40’lar.

Robin Knox-Johnston
Filonun en dikkat çekici ismi ise elbette İngilizlerin efsane yelkencisi Sir Robin Knox-Johnston. 75 yaşına gelmesine rağmen solo Atlantik yarışına girmekten kaçınmayan Johnston, Rhum Class Monohulls’ta yarışacak. 45 yıl önce dünyanın etrafını hiç durmadan tek başına dolaşan ilk yelkenci Johnston, yaşından korkmadığını söylüyor ve “Kendimi 45 yaşında hissediyorum. Yıllar sonra yeniden parkurlara döndüğüm için çok mutluyum. Buranın havası bir harika” diyor. En son 67 yaşındayken, 2006’daki Velux 5 Ocean Race’te Open 60’la tek başına yarışan Johnston, yarışı dördüncü sırada tamamlamıştı.

Yann Guichard
Filoya bir de büyük teknelerden başlayarak göz atalım. Maksi trimaranlardan oluşan Ultimate sınıfında gözler en çok Yann Guichard’ın üzerinde. Fransız yelkenci, dünyanın en büyük trimaranı Spindrift 2’yle yarışa katılıyor. Birçok rekora imza atan 100 feet’lik dev trimaran aylardır solo yarışa uygun olacak şekilde modifiye ediliyordu.

Dünya turu rekoru kırmak üzere birkaç kez yola çıkan ancak sadece birkaç gün sonra geri dönmek zorunda kalan Thomas Coville de teknesi Sodebo’yla St. Malo’daki start hattında yerini alacak. Rekorunu bir türlü geçemediği ezeli rakibi Francis Joyon da start hattında yerini alacak.

Armel Le Cleac'h ve Loick Peyron
Yarıştan kısa bir süre öncesine kadar sarı trimaran Birch’le yarışa katılmayı planlayan Loick Peyron ise Banque Populaire VII’yle yarışa katılacağını duyurarak takipçilerini şaşırttı. Bu son dakika kararının sebebi ise trimaranın asıl skipper’ı Armel Le Cleach’ın elini sakatlamasıydı.

Paprec Recycling’le Yann Elies, Musandam-Oman Sail’le Sidney Gavignet, Edmond de Rothschild’la Sebastien Joss ve Prince of Britain’le Lionel Lemonchois filonun en hızlı sınıfının diğer skipper’ları.

IMOCA 60 sınıfı da oldukça zengin. Son Vendee Globe’un rekortmen birincisi François Gabart tabii ki Macif’le mücadelede yerini alıyor. Yine Vendee Globe’dan Jeremie Beyou (Master Cock), Tanguy Lamotte (Initiatives Heart), Marc Guillemot (Safran), Vincent Riou (PRB) IMOCA 60 sınıfının diğer güçlü isimleri.

Jean Galfione
Class 40 sınıfının –bana göre- en dikkat çekici ismi ise Serenis Consulting teknesiyle yarışacak olan Jean Galfione. İlginç olmasının sebebine gelince… Fransız Galfione aslında olimpiyat madalyalarına sahip bir atlet. 17 yıl boyunca atlet olarak yarışan 43 yaşındaki Galfione sadece yedi yıl önce –ikinci tutkusu olan- yelkenciliğe başladı. 2007 yılında America’s Cup’ta K-Challenge takımında yarışmaya başlayan Galfione ardından Figaro sınıfına yöneldi. 2012 yılında da Pogo 40’la yine bir Atlantik geçişi yarışı olan Solidaire du Chocolat’a katıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder