2 Ekim 2014 Perşembe

Bir VOR 2014-15 anatomisi


Volvo Ocean Race 2011-12’nin sonunda Groupama’nın kupayı kaldırışını daha dün gibi hatırlarken yeni bir macera geldi çattı bile. VOR 2014-15’in startına sadece 9 gün kaldı. Alicante’deki yarış köyü ise yarın kapılarını ziyaretçilere açıyor. Hem Naviga hem de Başüstü olarak bizler de startı Alicante’de sizler için izleyeceğiz.

Bu kez bizi farklı bir heyecan bekliyor çünkü ilk kez Türk bayrağı Volvo Ocean Race’le dünyayı dolaşacak. Dolayısıyla bu yarışın bizler için ayrı bir yeri olacak. Yarışın startı kapıya gelip dayanmışken yedi takıma yakından bakalım.


Team Alvimedica: Böylesine büyük bir organizasyona ilk kez bir Türk markasının dahil olmasıyla bizleri başka bir heyecan sardı. Kıç aynalığında taşıyacağı Türk bayrağı ve TAYK logosuyla, konuya –ekipte Türk olmaması sebebiyle- eleştirel yaklaşanların bile göz ucuyla takip edeceğine eminiz. Takımı tanıtmaya gerek yok zira zaten artık hepimiz biliyoruz. Her ne kadar Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt hem de skipper Charlie Enright “Birincilik olmasa da olur, yarışı tamamlamak bile bizim için çok önemli” dese de kalpli logosuyla filonun en gözde takımlarından biri oldu bile. Artık neredeyse ‘bizden’ olan Charlie Enright’ın dümenciliğindeki ekibin en deneyimli ismi Avustralyalı navigatör Will Oxley. Üçüncü VOR’una girecek olan Oxley bir önceki yarışta Camper’ın navigatörüydü. Geçen yarışta Abu Dhabi’nin medyacısı ABD’li Nick Dana da bu kez Alvimedica’nın başüstü. Bir önceki yarışta Puma’nın medyacısı Amory Ross bu kez Alvimedica’dan bildirecek. Takımın diğer üyelerinin de bu ilk Volvo yarışı olacak.


Team SCA: VOR 2014-15’e katılacağını ilk duyuran ve dolayısıyla ilk VO65’e sahip olan kadınlar takımı. Yıllar sonra ilk kez yarışa katılan, tamamı kadınlardan oluşan bir takım olması itibariyle dikkatleri üzerine çekiyor. Pembe gövdeli tekne ve pembe kıyafetleriyle tüm yelkencilerin hafızasına çoktan yer ettiği kuvvetle muhtemel. Takımın dümencisi, geçmişinde iki Vendee Globe bulunan İngiliz yelkenci Sam Davies. Takım üyelerinden biri olan Libby Greenhalgh, geçtiğimiz günlerde Extreme Sailing Series’le Oman Air’in skipper’ı olarak Türkiye’ye gelen VOR veteranlarından Rob Greenhalgh’ın kız kardeşi. Takımdaki Abby Ehler ve Carolijn Brouwer’ın ikinci VOR deneyimi. Her ikisi de daha önce bir başka kadın takımı olan Amer Sports Too’da yarışmıştı.


Abu Dhabi Ocean Racing: Son yarışta yer alan takım yine Ian Walker skipper’lığında start hattında olacak, ancak kez çoğunluğu farklı bir ekiple. İki olimpiyat madalyalı İngiliz Walker’ın bu üçüncü VOR’u olacak. Takım oldukça kuvvetli, yarışçılar fazlaca deneyimli. Öyle ki bu yarış; Justin Slattery’nin dört, David Wislang’in üç, Phil Harmer’ın üç, Roberto Bermudez de Castro’nun beş, Simon Fisher’ın üçüncü VOR deneyimi. Üstüne üstlük Castro ve Fisher’ın iki de America’s Cup’ı var. Bir önceki yarışta Alicante’deki yarış köyünde gördüğümüz ve ufak tefekliğiyle dikkatimizi çeken, takımın tek Arap üyesi Adil Khalid’in bile bu ikinci Volvo yarışı. Bu arada Adil Khalid’in, fotoğraflarından gördüğümüz kadarıyla aradaki iki yılı spor yaparak geçirdiği dikkatimizden kaçmadı (!) Yani artık o bir ‘çömez’ değil.


Dongfeng Race Team:  Filonun en deneyimsiz ekibi. Skipper’ı Fransız yelkenci Charles Caudrelier’nin bu ikinci VOR deneyimi. Geçmişinde her Fransız yelkenci gibi solo ve iki kişilik açık deniz yarışları var. Bir önceki VOR’da Groupama’da dümencilik ve trimcilik görevlerini üstlenmişti. Takımda tam altı tane Çinli yelkenci var. Aslında hedefleri ekibin tamamını Çinli yelkencilerden oluşturmaktı ama olmadı. Çinli yelkenciler ‘yelkeni çok sevdiklerini’ söylüyorlar ancak VOR, hepsinin de ilk açık deniz yarış deneyimi. Hatta 24 yaşındaki Jiru Yang’ın yelkene 20 yaşında başladığını belirtirsek, ekipteki diğer Fransız deneyimli yelkencilerin işlerinin oldukça zor olacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Nitekim takımın geçtiğimiz günlerde yapılan ve VOR’un provası niteliğindeki Leg 0’da, sadece 5 knot’lık havada denize yelkeni ve bir adamını düşürmesi en çok konuşulan konulardan biriydi.


Team Brunel: Skipper’ı en deneyimli Hollandalı takım. Bu, Bouwe Bekking’in yedinci VOR’u olacak. Ve hatta üçüncü skipper’lığı... Diğer yarışçılara gelince. Gerd-Jan Poortman’ın geçmişinde iki, Laurent Pages’in iki, Andrew Cape’in beş (Bir de America’s Cup), Jens Dolmer’ın bir (bir de America’s Cup), Pablo Arrarte’nin de iki VOR deneyimi var. Dolayısıyla filonun iddialı takımlarından.


Team Vestas Wind: Danimarkalı rüzgar enerjisi markası Vestas’ın sponsorluğunda okyanuslara açılacak takımın skipper’ı tanıdık bir isim; bir önceki yarışta Camper’ın skipper’lığını üstlenen Chris Nicholson. Bu, Avustralyalı yelkencinin beşinci Volvo yarışı olacak. Takımda dikkat çeken bir diğer deneyimli isim, yine Camper’dan tanıdığımız Rob Salthouse. Salty (tuzlu) lakaplı Yeni Zelandalı yelkenci daha önce üç kez VOR’da, dört kez de America’s Cup’ta yarıştı. Bir de Tony Rae var ki o ‘Salty’den de deneyimli. Zira kendisinin dört VOR, yedi America’s Cup yarışı var. Takım iddiasını Leg 0’da elde ettiği birincilikle kanıtladı.


Team Mapfre: Filoya en son dahil olan takım. Dolayısıyla VO65’iyle neredeyse hiç antrenman bile yapamadı. Sponsoru bile –dün yazmıştım- daha yeni belli oldu. Skipper’ı, bir önceki VOR’da Team Telefonica’nın skipper’lığını yapan Iker Martinez. Takım da tabii ki Iker denilince akla gelen diğer isim, 49er sınıfında yıllarca birlikte yarıştığı ve iki kez olimpiyat madalyası  kazandığı Xabi Fernandez var. Takımın ağır topu ise ‘Profesör’ Michel Desjoyeaux. İşin ilginç yanı genelde tek başına ya da iki kişilik ekiplerde okyanusları aşmaya  alışan profesörün bu ilk Volvo Ocean Race’i olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder