19 Ocak 2014 Pazar

İki yelkenci Joyon’a karşı

Fotoğraf: Yvan Zedda/Sodebo
Thomas Coville’in uzun süren bekleyişi sona erdi ve Fransız yelkenci uygun hava koşulları oluşur oluşmaz dünya rekoru denemesini bir kez daha gerçekleştirmek üzere Atlantik’e yelken bastı. Coville’le ilgili en son 13 Ocak’ta yaptığım haberde bekleyişi sürüyordu. Hatta o sırada hava durumu konusunda Coville gayet umutsuzdu. Ancak sadece üç gün sonra yelkencinin yola çıkmak üzere hazırlığa başladığı, 20 saat içinde yola çıkacağı haberi geldi.

Fotoğraf: Yvan Zedda/Sodebo
Ve 17 Ocak Cuma sabaha karşı maksi trimaran Sodebo, Coville’le birlikte Brest’ten palamarları çözdü. Coville aylar sürece dünya turu denemesine yaklaşık 20 knot havada ve yağmurun altında start aldı. Yelkencinin etkili rüzgar hızını kaybetmeden bölgeyi geçmesi için de zamanla yarışı başladı.
Coville’in, rekor sahibi Francis Joyon’un (2008’de 57 gün, 13 saat, 34 dakika ve 6 saniyede tamamlamıştı) süresini geçebilmesi için 15 Mart’da saat Fransız yerel saatine göre 21:00’den önce Brest Limanı’na ulaşması gerekiyor.

Lionel Lemonchois
Bu arada aynı gün Francis Joyon’un elinde tuttuğu bir başka rekoru geçmek üzere bir Fransız yelkenci daha denize açıldı. Lionel Lemonchois, Joyon’un 2009 yılında maksi trimaranı IDEC’le 26 günde geçtiği La Mauricienne rotası için 80 feet’lik trimaranı Prince de Bretagne’la Atlantik’e açıldı. Lorient’deki Port Louis Limanı’ndan yola çıkan Lemonchois Ümit Burnu’nu geçerek Hint Okyanusu’ndaki Mauritius Adası’na ulaşacak.


Aşağı yukarı aynı saatlerde denize açılan iki maksi trimaran ilk gece Biskay Körfezi’nde yol alırken aralarında sadece birkaç mil vardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder