16 Ocak 2014 Perşembe

Grant Dalton’a yaşam boyu başarı ödülü


Bu ara Grant Dalton’dan gidiyorum kabul. Ama konu dünyanın en iyi yelkencilerinden biri olunca onunla ilgili haberi es geçmek olmaz. Dalton, Yacht and Yachting dergisi tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

57 yaşındaki Yeni Zelandalı yelkencinin kariyerinin başlangıcı aldığı bir ret cevabıyla oldu. Dalton ilk olarak 20 yaşındayken 1977-78 Whitbread Round The World Yarışı’na Peter Blake’le katılmak istedi. Ancak Blake, Dalton’ı takıma almadı. Ret cevabı Grant Dalton’ı yıldırmadı, aksine daha da hırslandırdı. Nitekim bir sonraki Whitbread yarışı için Flyer II teknesinin skipper’ı Cornelius van Reitschoten’e defalarca gönderdiği başvuru mektubu sonuç verdi ve Dalton 24 yaşındayken ilk dünya turu yarışına katıldı. Bu, açıkdeniz yelken yarışçılığı kariyerinin de başlangıcı oldu. Grant Dalton bugüne kadar beş kez bu yarışa katıldı.

Yeni Zelandalı yelkencinin mücadeleci ruhu Yachts and Yachting’in bu ödüle onu layık görmesinin de  temelini oluşturdu. Dergi tarafından yapılan açıklamada Grant Dalton’un “Kararlılığı ve bu ruh halini birlikte çalıştığı her takıma ve yarışçıya bulaştırması” nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Dalton (solda) ve Reitschoten (ortada)
2003 yılından beri Team New Zealand’ın yöneticiliğini yapan başarılı yelkenci mücadeleci ruhunu şimdi de devam ettiriyor. Dalton, ülkesinin hem Volvo Ocean Race hem de 35. America’s Cup’ta yer alması amacıyla gerekli bütçeleri vermek için halen büyük bir mücadele veriyor. Yelkenciliğin ruhlarına işlediği Yeni Zelandalılar da ülkedeki ekonomik krize rağmen takıma destek veriyor.

Yachts and Yachting dergisi ödül verdikleri Dalton’la küçük bir röportaj yapmış. Sert yapısı ve pek de gülmeyen yüzü nedeniyle birçok yarışçısının korktuğunu bildiğimiz Dalton, oldukça duygusal konuşmasında bu ödülün aslında kariyerini tamamlamış kişilere verildiğini söylüyor ve her iki yarış için de gerekli parayı bulduğu takdirde kendi kariyerinin daha devam edeceğini belirtiyor. Bu ödülü aldığı için gurur duyduğunu söyleyen Dalton günün birinde kaçınılmaz sonun geleceğini de ekliyor.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder