26 Şubat 2013 Salı

Bu beş isime dikkat!




Muhtemelen önümüzdeki yıllar bu beş genç yelkencinin isimlerini sıkça duyacağız. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl ACWS yarışları sırasında 34. America’s Cup sırasında bir de gençlere yönelik yarış planlandığı, sponsorunun da Red Bull olduğunu duyurulmuştu.

19-24 yaş arası genç yelkencilerin AC45’lerle yarışacağı Red Bull Youth America’s Cup 1-4 Eylül tarihleri arasında San Fransisco Körfezi’nde yapılacak. Yarışacak ekiplerin oluşturulması için bir süredir çalışmalar sürüyordu. Genç yelkencilerin kanlarının iki hafta boyunca kanlarının son damlasına kadar mücadele ettiği seçmeler nihayet tamamlandı ve mücadele edecek beş takımın skipper’ı belli oldu. Elemeler, Extreme Sailing Series’de Red Bull’un skipper’ı, çift olimpiyat madalyalı Roman Hagara ve Hans-Peter Steinacher’ın sportif direktörlüğünde gerçekleştirildi. Seçme aşamasının çok zor olduğunu söyleyen Hagara, yelkencilerin hepsinin umduklarında yetenekli olduğunu söyledi ve “Ancak sadece beş tanesi şanslıydı” diye ekledi. Steinacher da “En iyilerini arıyorduk ve sanırım başardık. İnanıyoruz ki bu beş takımın her biri birinci olma kapasitesine sahip” dedi.

İki haftalık bu seçmelerde genç yelkenciler sadece teknedeki performanslarıyla değil karadaki disiplinleriyle de değerlendirildi. Seçmeler, dünyanın en zor parkurlarından San Fransisco Körfezi’nde soğuk hava ve sert rüzgarlarda AC45’lerle yapıldı. “Aslında planımız 15kt üzeri havada denize açılmamak ve Bridge Koyu dışına çıkmamaktı ama gençler sınırlarını zorlamaya o kadar hazırdı ki daha ilk günlerde bu kuralları yıktık” diye anlatıyor Steinacher.

Projenin arkasındaki isimlerden biri de Oracle Team USA’in skipper’ı James Spithill ise gençlere yeteneklerini göstermek için böyle bir fırsat verdikleri için çok mutlu olduğunu söylüyor. “Ben gençken America’s Cup için yolumu açacak sağlayabilecek böyle bir olanak yoktu. Tek dostum şans olmuştu. Red Bull Youth America’s Cup’la yetenekli genç yelkencilere çok büyük bir fırsat verdik.”

Elemeler sonunda beş ülkeden beş takım Red Bull Youth America’s Cup’ta yarışmaya hak kazandı. Ülkeler, takımları ve skipper’ları şöyle:


İsviçreli  Team TILT’in skipper’ı Lucien Cujean, 23 yaşında


Portekizli ROFF/Cascais Sailing Team’in skipper’ı Bernardo Freitas, 22 yaşında, 2012 Londra Olimpiyatları’nda ülkesini 49er sınıfında temsil etti.


Yeni Zelandalı Full Metal Jacket Racing’in skipper’ı Will Tiller, 23 yaşında. Sıkı bir match race’çi.


Alman STG/NRV Youth Team skipper’ı Philipp Buhl, 23 yaşında.


Avustralyalı Objective Australia’nın skipper’ı Jason Waterhouse, 22 yaşında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder