12 Şubat 2013 Salı

Bir Banque Populaire daha el değiştirdi



Vendee Globe’un dokuzuncu gününde salmasındaki hidrolik pistonun kopması üzerine yarışa veda etmek zorunda kalan Maitre CoQ’un skipper’ı Jeremie Beyou, bir sonraki Vendee Globe’da ilk üçe girmek için yarış daha bitmeden işe girişti.  Beyou, yarışı ikincilikle bitiren Armel le Cleac’h’in IMOCA 60’ı Banque Populaire’i satın aldı. Böylece suya indirilmesinden bu yana Michel Desjoyeaux, Armel le Cleac’h’ten sonra üçüncü sahibini bulan tekne artık Maitre CoQ adıyla yarışacak.

Haber Fransız basınında yer aldı. Son yarışta büyük başarı gösteren Banque Populaire, Jeremie Beyou’nun kendi şirketi olan Be You Racing tarafından satın alındı. Bir sonraki Vendee Globe’da ilk üçe girmek için kendi teknesinde birçok değişiklik yapması gerektiğini, bunun yerine başarısı tescilli Banque Populaire’i satın almaya karar verdiğini söyleyen Beyou şöyle devam etti: “Maitre Coq ile bir amacımız var. Bu tekneyi alarak amacımıza ulaşma yolunda bir adım attık. Armel bu tekneyle çok büyük bir başarı elde etti, dolayısıyla böyle bir tekneye sahip olmak çok güzel. Maitre CoQ’u dokuz ayda tamamlamıştık ve Vendee Globe için çok uygundu. Omurgası eski jenerasyon olmasına rağmen çok iyi iş çıkardı. Ancak önümüzdeki iki yıl içinde ilk üç skipper arasına girebilmem için üzerinde birçok değişiklik yapmamız gerekiyordu. Bu durumda Banque Populaire’i satın almak daha akla yatkındı.”


Okyanusları ve fırtınaları aşan teknenin Vendee Globe gibi zorlu bir yolculuktan sonra hala çok iyi durumda olduğunu belirten Beyou, “Armel tekneye çok iyi bakıyordu. Tekneyi Lorient’e getirirken elektrik sistemlerinin, donanımının ve yelkenlerin oldukça iyi durumda olduğunu gördüm” dedi.

Banque Populaire şimdi altı haftalık bakım ve onarımdan geçirilecek, ardından üzerinde bazı optimizasyonlar yapılacak. Nisan ayının ortasında da Maitre CoQ 2 adıyla suya indirilecek. Ondan sonra Beyou ve yeni teknesini önce Transat Jacques Vabre, ardından Route du Rhum yarışları bekliyor.


Peki Armel le Cleac’h yol arkadaşının satılması hakkında ne düşünüyor? Le Cleac’h’in yanıtı bundan sonra yapacakları konusunda da küçük bir ipucu veriyor. Zira açıklamasında bundan sonra IMOCA’larla yarışmayı düşünmediğini söylüyor Le Cleac’h ve şöyle devam ediyor: “Eski teknem Banque Populaire’in yakında Jeremie’nin dümenciliğinde yeniden denizlere açılacağını bilmek beni çok mutlu etti. Eminim Jeremie bu tekneyle çok güzel işler çıkacak. Bu tekneyle iki yıldır yelken yapıyorum. Bu süre zarfında ne kadar güvenilir ve sağlam bir tekne olduğunu kanıtladı. Bence sınıfının en iyilerinden biri.”

Eylül 2010’da Michel Desjoyeaux skipper’lığında Foncia adıyla  suya indirilen ve  dönemin en iddialı IMOCA 60’ı olan tekne 2011’de Banque Populaire renkleriyle Armel le Cleac’h’e geçmişti.  2012-2013 Vendee Globe ikinciliğinden önce 2011 Transat Jacque Vabre’da üçüncü, 2011 Transat B to B’de de ikinci olan Banwue Populaire,  aynı kalıptan üretildiği Macif’in de kardeşi.

Bu arada geçtiğimiz günlerde  de yine Banque Populaire adıyla yarışan maksi trimaranın da el değiştirmesi, yıllardır yelkene büyük destek veren Fransız bankasının da artık sahalardan çekildiğini gösteriyor.

Editörün notu: Beni konudan haberdar eden ve yazıyı hazırlayabilmem içinFransızca'dan İngilizce’ye çeviren Coraline Chapatte’ye teşekkürler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder