30 Mayıs 2012 Çarşamba

Çikolata ve yelken bir araya gelirse...


Tolga Pamir Naviga’nın haziran sayısında bir yarıştan bahsediyor. “La Solidaire du Chocolat” yani “Çikolata Dayanışması”’. İsminde çikolata geçince dikkatimden kaçması mümkün değildi. O yüzden sizlere de aktarmak istedim. Sadece Class 40’ların katıldığı bu yarış daha çok yeni, 11 Mart 2012’de ikinci kez start almış. İki kişilik ekipler yarışıyor. Son yarışa 11 tekne katılmış. Rotası ise Fransa ve Meksika’yı birbirine bağlıyor. Nantes St. Nazaire şehrinden start alan tekneler Atlantik’te 5 bin deniz milini geçerek Progreso kentine ulaşıyor. Aslında dikkatimi çeken yarışla ilgili bu bilgilerden çok hikayesi ve amacı. Konunun devamını Tolga’nın kaleminden aktarıyorum:
“Bu yarış aslında Fransızların çok kullandıkları ‘Solidaire’, yani ‘Hep birliktelik’ kelimesinden yola çıkarak başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi. Dolayısıyla yarışa katılan ekipler mücadelenin yanında büyük bir sosyal sorumluluk projesine de destek oluyorlar. ‘Çikolata bu işin neresinde?’ derseniz, yarış parkuru yüzyılımızın başında gerçekleştirilen kakao ticaret yolunun tersi. Kakao, Meksika’dan Avrupa’ya bu rotadan getiriliyormuş, dağıtımı da o zamanın önemli limanlarından St. Nazaire’den yapılıyormuş. Yarışta bu ticaret yolunun öyküsü kullanılarak Meksika’da hizmet veren derneklere destek sağlanması amaçlanıyor. Aslında markalar doğrudan bağış yapmanın yanı sıra bir yandan da sponsorluk yatırımlarını yarıştırıyor. Ayrıca ünlü sanatçılar Fransa ve Meksika’daki yarış köylerinde konser vererek elde edilen gelirleri yine bu derneklere bağışlıyor. Her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları da projeye destek veriyor.” 
Yani Tolga’nın da dediği gibi aslında çikolata ve yarış işin bahanesi. Asıl amaç farklı sosyal sorumluluk alanlarında hizmet veren derneklere finansal destek sağlamak. Tolga’nın bu yarıştan bahsederek vermek istediği mesaj ise böyle bir sinerjinin ülkemizde de yaratılması ve yelken sporu sayesinde bu tür mesajların kitlelere  ulaştırılabilmesi için bizde de böyle organizasyonların düzenlenmesi.
Tolga bildiğiniz gibi 2016 Vendee Globe’a hazırlanıyor. Dediğine göre bu hedefe ulaşmak için Class 40 sınıfında da geçmesi gerekiyor. Tolga Pamir’in Class 40 sınıfını anlattığı bu yazının devamını Naviga’nın haziran sayısında okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder