11 Eylül 2013 Çarşamba

Oracle Team USA’de işler karışık


Yaz ayıyla birlikte artan seyahatler nedeniyle blog biraz ihmal edilince haberler de birikti. Haberlerin en önemlisi tabii ki hala devam eden 34. America’s Cup. En son yazdığımdan bu yana Louis Vuitton Cup’ta galibiyeti ele geçiren ETNZ, - ki pek de şaşırtıcı olmayan bir sonuçtu bu- Oracle Team USA’in karşısına meydan okuyacak takım olarak çıkmaya hak kazandı. Yeni Zelandalılar ve Oracle muhalifleri bu sonuca sevinirken, aylardır dertten kurtulamayan ABD’li takımın başını bu kez AC World Series’de yarışan AC45’lerindeki kuraldışı modifikasyonun ortaya çıkması ağrıttı. Suçlama çok netti, Oracle alenen hilekarlıkla suçlanıyordu. Belirtilene göre söz konusu kuraldışı modifikasyon takımın her iki teknesinde de yapılmıştı. Durum böyle olunca takımların iki yarıştan kazandığı puanlar geri çekildi. Olayın hemen ardından, takımın direktörü Russel Coutts tarafından yapılan açıklama da oldukça şaşırtıcıydı. Coutts, modifikasyonun kendileri tarafından değil AC World Series sırasında takıma dahil olan birkaç kişi tarafından, skipper ve yöneticilerin bilgisi dışında yapıldığını iddia etti.

Cezalar, 34. America’s Cup’ın başlamasından sadece birkaç gün önce kesinleşti. Böylece Oracle Team USA, 34’üncü Kupa’ya iki puan geriden başladı. Ayrıca takım, regatta öncesi antrenmanda hayatını kaybeden Artemis Racing yarışçısı Andrew Simpson adına kurulan vakfa 125 bin dolar para cezası ödeme cezasına çarptırıldı. Olayda adı geçen yelkencilere de yarış dışı bırakılma gibi cezalar verildi.


Öte yandan 34. America’s Cup final yarışlarında heyecan dorukta. Yarışlara zaten iki puan geriden başlayan Oracle için işler pek de iyi gitmiyor. Bugüne kadar toplam beş yarış yapıldı ve James Spitthill ve ekibi sadece tek yarış kazanabildi. Yani Oracle Team USA, halen -1 puanda. En son yapılması gereken 5 ve 6 yarışlardan sadece biri gerçekleştirilebildi. Çünkü beşinci yarışı da Kiwi’ler kazanınca, panik olan Spitthill ve ekibi kurallara göre ellerindeki tek ‘yarış erteleme’ hakkını kullanarak altıncı yarışın ertelenmesini talep etti. Her iki takımın da bir kereliğine sahip olduğu ‘erteleme hakkı’ sadece günün ikinci yarışında kullanılabiliyor. Oracle’ın bu talebi üzerine altıncı yarış perşembe gününe ertelendi. Spitthill kararlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, bir sonraki yarışta daha  hazırlıklı olmayı umduklarını söyledi.

34. America’s Cup’ta toplam dokuz puana ulaşan ilk takım kupayı da evine götürecek. Puan durumu halen ETNZ lehine 5-0. Oracle’ın puanı 0 olarak görünse de aslında -1, yani takım bir yarış daha kazanırsa 0 puana ulaşacak.

Bu arada sıcak bir haber de V.Sail’den. Açıklamayı yapan ise 34. America’s Cup’ın başkan yardımcısı Harvey Schiller. Sitede yer alan habere göre Oracle Team USA’in patronu Larry Ellison, 34. America’s Cup’tan sonra AC72’lerle dünya serisini hayata geçirmeyi planlıyor. Tabii kupayı Oracle kazanırsa...
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder