20 Eylül 2013 Cuma

34. America’s Cup’ta henüz oyun bitmedi


Bir süredir ETNZ’nin açık ara liderliğiyle devam eden 34. America’s Cup’ta, Oracle Team USA’in sonradan açılarak arayı kapatmaya başlamasıyla heyecan doruğa çıktı.
Yarışlar özellikle son üç gündür oldukça heyecanlı geçiyordu. Mücadeleyi açık ara önde götüren Kiwiler iki gündür izleyicilerin artık kupayı alacakları beklentisiyle yarışıyordu. Özellikle perşembe günü yapılan yarışta sinirler iyice gerilmişti. Ancak kupayı kaybetmesine sadece bir yarış kalan Oracle Team USA o yarışta öyle bir performans gösterdi ki, tüm yarış boyunca liderliğini sürdürdü ve  31 saniye farkla finişe ulaşarak bir puanı daha hanesine eklemeyi başardı. Bu kez gözler günün ikinci yarışındaydı. Ancak San Fransisco Körfezi’nin havası yine yapacağını yaptı ve rüzgar sağanaklarla 20kt’ı aşınca güvenlik limitine takıldı ve cuma gününe ertelendi.

Cuma gününün ilk yarışı ortalama 7kt’lık oldukça hafif havada start aldı. Start hattını ilk olarak Oracle Team USA geçti. Oracle, ilk şamandıra dönüşüne kadar lider durumdayken hemen ardından öncülüğü Kiwiler’e kaptırdı. ETNZ taktisyenleri Ray Davies’in başarılı taktikleri sonucu arayı bir hayli açmayı başardı. Bu arada rüzgar 10kt’a çıkarken AC72’lerin bu kadar hafif havaya rağmen 20kt hıza ulaşması seyircileri bir kez daha şaşkınlığa uğrattı. Kiwiler çok iyi gidiyordu ancak bu kez karşılarına zaman limiti çıktı. Yarış kurallarına göre her bir yarışın 40 dakikada bitirilmesi gerekiyordu. Ancak ETNZ’nin finişe ulaşmasına 1 mil kala 40 dakika doldu ve yarış geçersiz sayıldı.

İkinci yarışta ise ETNZ başarılı bir start aldı ve ilk şamandırayı starttan sadece 47 saniye sonra döndü. Kiwiler yarışı önde götürüyordu ancak ikinci şamandıraya yaklaşırken hatalı dönüşle bu yarışı kazanma biletini de kendi elleriyle yok etmiş oldu. Ceza alan ETNZ ikinci şamandıra dönüşü esnasında hızı 3kt’lara kadar düştü. Bu olaydan itibaren liderliği ele geçiren Oracle Team USA aradaki mesafeyi bir ara 650 metreye kadar çıkardı ve starttan 27 dakika sonra finişe ulaşmayı başardı. ETNZ ise 1 dakika 23 saniye sonra finiş hattındaydı.

Bu yarışla birlikte skor ETNZ’nin lehine 8-3 oldu. Yarışlara-2 puanla başlayan Oracle Team USA aslında beş yarış kazanmış oldu ve bu birincilikle henüz oyunun bitmediğini gösterdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder