26 Eylül 2013 Perşembe

34. Kupa Amerika’da kaldı



Heyecanlı bekleyiş sona erdi ve dün gece nihayet 34. America’s Cup sahibini buldu. Kupa, Oracle Team USA’in oldu.

Final yarışlarına çok iyi başlayan ETNZ, bir hafta sonunda skoru 8-2 yapmayı başarmıştı. Yaklaşık bir haftadır ETNZ taraftarları “Bugün bu iş biter” umuduyla yarışları izliyordu ancak umulduğu gibi olmadı. Oracle Team USA, önce ekibinde değişikliğe gitti. Performansından memnun kalmadıkları taktisyenleri John Kostecki’yi takımdan çıkararak yerine skipper James Spithill kadar hırslı ve agresif Ben Ainslie’yi aldı. Oracle Team USA bununla da yetinmedi yarışlara bir gün ara verildiğinde AC72’lerini hangara çekerek teknede bir takım modifikasyonlar yaptı. Öncelikle teknenin başının suya saplanmasını önlemek için ağırlık merkezi değiştirildi. Bir sonraki değişiklik foil’lerdeydi. Çünkü OTUSA’nın katamaranı ETNZ’ninkisi kadar iyi havalanamıyordu. Amaç sürtünmeyi daha da azaltarak hızı artırmaktı. Bu amaçla bir de katamaranın suya değen kısmının açısı azaltıldı. Yarış esnasında teknede modifikasyonlar yapılması hiç de alışık olan bir durum değildi ancak kurallar buna izin veriyordu. Tüm bu modifikasyonların ardından Oracale Team USA’in ciddi bir şekilde hızlandığı görüldü. Takım 8-2’lik skoru birkaç gün sonra 8-8 yaptı. 


Dün geceki yarış da işte bu skorla başladı, yürekler ağızdaydı. Yapılacak tek yarış 34. America’s Cup’ın adresini belirleyecekti. Son yarış tam saatinde, 13:15’te start aldı. ETNZ başlarda liderliği alsa da ilk kapı şamandırasında yaptığı yanlış tercihin bedelini geride kalarak ödedi. Liderliği Kiwiler’in elinden almayı başaran ve arayı 500 metreye kadar açan OTUSA finişe ulaşarak 34. America’s Cup’ın sahibi oldu.
Kupa’nın ABD’de kalmasının en çok kimi mutlu ettiğini tahmin etmek zor değil. Bu amaç uğruna milyonlarca dolarlık servet harcayan Oracle’ın CEO’su Larry Ellison’dı. Kupayı bir kez daha alan Ellison “Tüm dünya Oracle Team USA’in geri dönüşüne şahit oldu. Kim ne derse desin 34. Kupa, yarış tarihinde yeni bir sayfa açtı, yelken anlayışını değiştirdi. Bu bence büyük bir başarı” diyerek yeni sisteme karşı çıkanlara bir anlamda meydan okudu.


Bu aynı zamanda Oracle Team USA’in skipper’ı James Spithill’in kazandığı ikinci America’s Cup oldu. Spithill 30 yaşındayken, 2010 yılında Valencia’da yapılan 33. America’s Cup’ta BMW Oracle Racing’le yarış tarihinin kupayı kaldıran en genç skipper’ı olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder