27 Eylül 2013 Cuma

ETNZ, Oracle’a dava mı açıyor?



34. America’s Cup Oracle Team USA’in zaferiyle sonuçlandı. Ancak bugün herkesi şaşırtan bir haber geldi Yeni Zelanda basınından. Habere göre ETNZ, yarışlar esnasında AC72’lerinde modifikasyon yapan Oracle Team USA hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

Habere göre davanın gerekçesi takımın teknelerinde Boeing ‘Herbie’ olarak bilinen foil sistemini kullanması. Boeing 747’ler için geliştirilen ve ‘Herbie’ olarak anılan bu sistemin teknik adı 'Stability Augmentation Systems' ya da kısaca SAS. Sistem, dengenin daha hızlı sağlanmasına olanak tanıyor. Özellikle yarışların ikinci haftasında sert havalarda Oracle’ın hızının 2 knot artmasının sebebinin bu olduğu belirtiliyor. Yarış kurallarına göre bu sistemi kullanmaya izin var mı? Varsa neden dava gerekçesi oluyor bunu önümüzdeki günlerde anlayacağız. Henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yok.

Konuyla ilgili Oracle Team USA’den de bir açıklama gelmedi.


Bu arada kupayı kazanmalarına sadece bir puan kalmışken kaybeden ETNZ’nin skipper’ı Dean Barker’dan bir açıklama geldi. “Bitti” başlıklı açıklamada Barker özetle şunları söylüyor:

“Kaybetmek bize büyük acı verdi. Özellikle son yarış hepimiz için çok zordu. Kazanmamız gerektiğini biliyorduk ama yapabileceğimiz daha fazla bir şey yoktu. Takımımla, özellikle son ana kadar havlu atmadıkları için gurur duyuyorum. Onlarla yelken kariyerimin hiçbir döneminde olmadığı kadar iyi vakit geçirdim.

İlk hafta biz çok hızlıydık ancak ikinci hafta çok hızlı bir şekilde olaylar değişti ve Oracle bizi geçti. Bu olağanüstü başarıyı nasıl gerçekleştirdiler bilmiyorum.

Kupaya yaklaşmaya sadece bir puan kalmışken kaybetmek çok acı verici. Ancak şunu dürüstçe söyleyebilirim ki yapabileceğimiz daha fazla bir şey yoktu. Hayatım boyunca hiçbir şeye bu kadar üzülmedim. 34. America’s Cup’ı kaybetmek benim için büyük bir başarısızlık. Biz San Fransisco’ya yarışmaya değil kupa kazanmaya gitmiştik.

Son yarıştan bu yana mesaj yağmuruna tutulduk. Hepsi takımımızı destekleyen mesajlardı. Bize gelen tüm bu mesajlar biraz olsun üzüntümüzü alsa da maalesef kupayı kaybetmiş olduğumuz gerçeğini değiştirmedi.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder