9 Ağustos 2013 Cuma

İlk Bolt 37 suya kavuştu


Suya inişini merakla beklediğimiz Türkiye’nin yeni yarış teknesi, Jason Ker tasarımı Bolt37’den güzel haber geldi. Tekne suya indi ve hatta ilk seyrini gerçekleştirdi. Üretimine yılbaşında başlanan ilk Bolt 37, Hollanda’dan gelen Hall Spar üretimi direğinin de monte edilmesiyle , Atabay Marina’da suya indirildi ve hani şu ‘maiden sail’ olarak adlandırılan ilk seyrini yaptı. Bolt 37 ekibi teknenin performansından çok memnun kaldıklarını söylüyor. Bilge Kerem Özkan ilk seyirlerini şöyle anlatıyor:

“Bugün nihayet ilk Bolt37'yi suya indirip kısa bir deneme seyri yaptık ve çok başarılı geçti. Hiç bir önemli aksaklık yaşamadık. Tek tük gözümüze çarpan eksiklikler vardı. Onları da tamamlaycağız. İş listemize dahil ettik. Kullandığımız teknenin elektroniklerinin montajı tamamlanmamıştı. Bu sebeple rüzgar kuvvetini tam olarak bilemesek de tahminimiz 16kt civarı, sağnaklarda 20kt civarı estiğiydi. Balon basmadık, sadece anayelken ve flokla kısa bir tur attık. Teknenin tepkileri çok keyifliydi. Kare tepe anayelken olmasına rağmen tekne çok stabildi.  4 tonun 2.250 kilogramının salma, bunun da 2.050 kilogramının 2,65m aşağıda olmasının büyük etkisi var tabii. Jason'ın bir kez daha kulaklarını çınlatıp, takdir ettik. Bu arada tabii Can da Jason'ın projesini harfiyen yerine getirdiğinden hafif ama sağlam bir tekne ortaya çıktı. Direği hidrolik kriko ile bastığımızda teknede en ufak bir esneme olmadı. Bunu sayaçtan birebir takip edebildik. Hall Spar'a dizaynları, üretimleri ve donatımları için teşekkür e-mail'i yazdığımda, onlarda tekneyi sağlam ve esnemeyen (stiff) bulduklarını belirttiler.”

Teknenin ilk seyrinden videoları aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. 



Dördüncü tekneyi de geçenlerde satan ekibin şimdi hedefi sonraki tekneleri birer ay arayla teslim etmek. Feyyaz Yüzatlı ve Hasip Gençer'e ait ilk Bolt 37 oldukça yakışıklı görünüyor, şimdi gözler yarışlarda göstereceği performansta. İlk yarışı bakalım hangisi olacak…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder