13 Ağustos 2013 Salı

Fastnet’te devler kapıştı


Bu yıl 45’incisi düzenlenen ve katılım rekoru kıran Rolex Fastnet Race tam anlamıyla devlerin savaşına dönüştü. Dünyanın en hızlı çok gövdelisi olarak tanınan Yann Guichard ve Dona Bertarelli skipper’lığındaki Spindrift 2 yarışta finişe ilk ulaşan tekne oldu.

Royal Ocean Racing Club (RORC) tarafından düzenlenen ve dünyanın en zorlu açık deniz yarışlarından biri olan Rolex Fastnet Race 2013’e kayıt veren tekne sayısı, kayıtlar açıldıktan sadece 4,5 saat sonra 200’ü aşmıştı hatırlarsanız. Katılım rekoru kıran bu zorlu mücadeleye bu yıl 20 farklı ülkeden tam 335 tekne kayıt yaptırdı. Filo tam bir devler geçidi; maksi trimaranlardan IMOCA 60’lara, VO70’lerden Class 40’lara kadar birçok farklı model yer alıyor.  Yarışta bazı ilkler de mevcut…

Fotoğraf: Kurt Arrigo
Mesela Volvo Ocean Race 2014-15’te VO65’lerle yarışacak ilk kadın takım SCA’in ekip olarak ilk yarış deneyimi. Eski Puma’nın VO70’iyle yarışan takımın skipper’lığını Sam Davies, koçluğunu da Volvo Ocean Race profesyonellerinden Brad Jackson üstlendi. Takımın en büyük rakibi, hız rekoruna sahip ve Ian Walker skipper’lığındaki bir diğer VO70 Abu Dhabi Ocean Racing.

Filonun en hızlısı ve en büyüğü 131 feet’lik Spindrift 2’nin de, Dona Bertarelli’nin sahipliğine geçtikten sonraki  ilk yarışı Fastnet 2013. Eski Banque Populaire V, Bertarelli tarafından satın alındıktan sonra Yann Guichard skipper’lığında henüz birkaç hafta önce yeniden suya inmişti. Fastnet 2013, D35’lerle göllerde yarışmaya alışkın, yelken tutkunu 45 yaşındaki iş kadını Dona Bertarelli’nin de ilk açıkdeniz yarış deneyimi oldu.


11 teknenin yarıştığı çokgövdeli sınıfında başka dikkat çekici isimler de var. Vendee Globe’u ikincilikle bitirdikten sonra kariyerini çokgövdelilerde sürdürmeye karar veren Armel le Cleach skipper’lığındaki Banque Populaire VII, Arapların yeni MOD 70’i Sidney Gavignet skipper’lığındaki Oman Air Musandam diğer iddialı tekneler.  Bir başka MOD 70, Sebastien Josse skipper’lığındaki Edmond de Rothschild-Gitana XV’te de tanıdık bir isim var. Daha geçen hafta International İstanbul Cup’ı birincilikle tamamlayan Fransız takımın skipper’ı Sebastien Col, İstanbul’dan döner dönmez Gitana’daki taktisyenlik görevine geçti.  

Fotoğraf: Lloyd Images
En iddialı sınıflardan biri de IMOCA 60’lar. Vendee Globe birincisi François Gabart, Macif’iyle ilk kez Rolex Fastnet Race’te yarışmak üzere kaydını yaptırmıştı. Sekiz tekneden oluşan IMOCA 60 sınıfında; Bernard Stamm, Alex Thomson, Jeremie Beyou, Vincent Riou ve diğerleri Vendee’nin ardından yine karşı karşıya geldiler.

Bu renkli filo 611 deniz millik açıkdeniz yarışını tamamlamak üzere 11 Ağustos Pazar günü  Cowes’taki Royal Yacht Squadron önünde kurulan start hattında yerini aldı. İlk önce çok gövdeliler, ardından IMOCA 60’lar, Class 40 ve Figaro’lar en son da IRC sınıfları oldukça hafif havada start aldı. Başarılı bir start yapan Spindrift 2, gece boyunca liderliğini sürdürdü ancak sabah erken saatlerde Land’s End civarında liderliği Sidney Gavignet skipper’lığındaki Oman Air-Musandam’a kaptırdı. Celtic Denizi’ne ulaşıldığında ise Banque Populaire VII devreye girdi. Ancak Fastnet Kayalığı’nı ilk dönen Spindrift 2 oldu. O sırada Banque Populaire VII ve Spindrift 2 arasında kapışma yaşanıyordu. Neredeyse borda bordaya ilerleyen iki takım bir ara birbirine o kadar yakındı ki aralarında sadece 300 metre vardı, her ikisi de aynı açıda ve aynı rotada ilerliyordu. Ancak bu savaştan galip çıkan takım Spindrift 2 oldu. Takım yarışı 38 saat 53 dakika ve 58 saniyede tamamladı ve start hattına ilk ulaşarak ‘line honour’ unvanını da kapan ekip oldu. Ondan sadece 22 dakika sonra da Banque Populaire VII geçti finiş hattını. Bir saat sonra da Oman Air Musandam. Düzeltilmiş zamanda ise Oman Air birinci, Banque Populaire VII ikinci, Spindrift 2’ de üçüncü oldu.



Rolex Fastnet 2013 devam ediyor. Yarışı hala tamamlayamayan çok gövdeliler var. Bu arada IRC sınıfındaki en sıkı çekişme Team SCA ile Abu Dhabi Ocean Racing arasında yaşanıyor. Kadınlar takımı liderliğini sürdürüyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder