8 Mart 2013 Cuma

Vendee Globe da one design’a mı geçiyor?



Volvo Ocean Race’ten sonra Vendee Globe’da da sistem değişikliğine gidilmesi gündeme geldi. Gelen haberlere göre son yarışta özellikle salmalarla ilgili yaşanan hasarlar, daha güvenli yarışlar yapılması için one design’a geçilmesi konusunu Vendee Globe yönetiminin gündemine taşıdı. Konuyu Yachting World yazarlarından Elaine Bunting blogunda işledi.

Buna göre yarış yönetimi son yarışta yaşanan salma problemlerinin üzerine yarışın nasıl daha güvenli hale getirilebileceği konusunda kafa yormaya başladı. Hatta Vendee Globe eski birincilerinden Alain Gautier’den konuyla ilgili görüşlerini bildiren rapor istendi. Gündemdeki konu ise open rule’dan one design’a geçilmesi.

Yarışın direktörü Bruno Retailleau, “Alain’den, teknelerin geliştirilmesi konusunda neler yapılabileceği hakında bir rapor hazırlamasını istedim. Bu raporu üç ana fikir üzerine hazırlamasını talep ettim: one design yarışların avantaj ve dezavantajları; Vendee Globe ruhuna uygun olup olmadığı ve one desing’a geçilmesi halinde yarışın daha güvenli hale gelip gelmeyeceği. Bir karara varmaya çalışıyoruz, konuyla ilgili en kısa zamanda bir açıklama yapacağız.”

Bunting’in yazısına göre Desjoyeaux ve Armel le Cleach’ın da aralarında bulunduğu birçok skipper one design’a geçilmesi taraftarı. Görüşler, bu sistemin fiyatları düşüreceğinden Tanguy de Lamotte ve Alessandro Di Benedetto gibi düşük bütçeli ve maceraperest yeni jenerasyon yelkencilerin katılımını da artıracağı yönünde. Fiyat düşünce yelkencilerin sponsor bulması da haliyle kolaylaşacak. Yeni bir IMOCA 60’ın inşası oldukça pahalı, en son üretilen yarışın birincisi Macif 3.5 milyon euro’ya mal olmuştu.

One Design için konuşulan tekne ise Miched Desjoyeaux’nun 50ft’lik teknesi Oceans 50. Bu tekne one design yarışlar için üretilmiş ancak bugüne kadar yarışacak mecra bulamamıştı. Ancak duyumlara göre Vendee Globe yönetimi bu konuya çok da sıcak bakmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder