29 Mart 2013 Cuma

Aşağı Yarışı’nda ilk durak Bozcaada

Aşağı Yarışı’nda rota değişti. Bir ay önce TAYK tarafından yapılan açıklamada Büyük Yarış’ta ilk durağın Midilli Adası olacağı, ardından filonun Bodrum’a doğru hareket edeceği duyurulmuştu. Ancak durum değişti ve Midilli Adası rotadan çıkarıldı. TAYK Genel Müdürü Cahit Üren; vize, ulaşım, iletişim gibi teknik sorunlar nedeniyle bu kararın alındığını söyledi. Son üç yıldır Bozcaada’nın tekrar yarış rotasına alınması konusunda yarışçılardan yoğun talep geldiğini belirten Üren, filonun Bozcaada’dan yine Çeşme, ardından Bodrum’a devam edeceğini kaydetti.

28 Mart 2013 Perşembe

En büyük düşmanı nem

Fotoğraf: Rick Deppe

İlk VO65’in ortaya çıkmasına az kaldı. Tüm parçaların birleştirileceği İngiltere’deki Green Marine’de son günlerde hummalı bir çalışma var. İtalyan Persico’dan gelen gövde ve Fransız Multiplast’tan gönderilen güvertenin bir araya getirilmesi İngiltere’nin soğuk ve nemli havasında, pek de kolay olmayan koşullarda gerçekleştiriliyor. Alışılagelmişin dışında, farklı tersanelerde üretilen gövde ve güvertenin uygun bir şekilde yapışmasını sağlamaya çalışan tersane çalışanlarının bu süreçte en büyük düşmanı nem. Bu yüzden bir araya getirilen gövde üç günde bir 75 dereceye kadar ısıtılıyor.

Bu arada bir hummalı çalışma da dünyanın diğer ucunda, Yeni Zelanda’da. Sadece bu yarışın değil, 2017-18 yarışının da armasını üretme görevini üstlenen Southern Spars’ta ilk VO65’ler için çalışmalar son hız devam ediyor. Yüksek modüllü (high modulus) armalardan iki tanesi tamamlandı, üç tanesi boyama aşamasında, iki tanesinin de laminasyonu yapılıyor. İlk armanın önümüzdeki ay gemiyle Green Marine’e ulaştırılması planlanıyor.

Volvo Ocean Race’in deneyimli yarışçılarından, son VOR’da Camper ekibinde yer alan donanım uzmanı ‘Salty’ Rob Salthouse geçtiğimiz günlerde Southern Spars’ın Auckland’daki fabrikasını ziyaret etti ve gördüklerini aşağıdaki filme aktardı.


27 Mart 2013 Çarşamba

66 yelkencimizle Garda Gölü’ndeyiz



Yarışçı sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren İtalya Garda Gölü’ndeki Optimist Buluşması yarın başlıyor. Yaklaşık 10 gün önce 1.175 kişiyle zaten geçen yılın rekorunu geçen Garda Optimist Buluşması’nda katılımcı sayısı 1.300’e ulaştı. Yarışla ilgili bu rekor haberleri artık pek ilginç gelmiyor haliyle. Ancak bizim için ilginç olan bir kısmı var. Şöyle ki… Yarışa bu yıl 30 farklı ülkeden katılım var. Katılımın en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye. Garda Optimist Buluşması’nda bu yıl toplam 66 Türk sporcu yarışacak. Ayrıca yarış tarihinde bu yıl ilk kez Sri Lanka’dan bir yarışçı da startta yerini alacak.

Cadet (9-11 yaş arası) ve Juniors (12-14 yaş arası) sınıflarında yapılacak 31. Optimist Buluşması 31 Mart’ta sona erecek. Son iki yıldır yelkencilerimiz Nogay Dökmeci ve Ömer Işık’ın birinci olduğu Garda Optimist Buluşması’nda bakalım bu yıl yine birincilik elde edebilecek miyiz...

Güçler birleşti



 3 Kasım’da Fransa’nın La Havre kıyılarından start alacak olan, en önemli transatlantik yarışlarından Transat Jacques Vabre’la ilgili haberler yavaş yavaş dökülmeye başladı. Geçenlerde son Vendee Globe’un efsane ismi Jean Pierre Dick’in yeni MOD70’ini suya indirdiğini ve bu yarışa hazırlandığını yazmıştım. Bu kez haber Safran cephesinden.

Son Vendee Globe’da yarıştan sadece bir gün sonra salması düşerek yarıştan çekilmek zorunda kalan Guillemot şimdi tüm enerjisini Transat Jacques Vabre’a vermiş durumda. İki kişilik ekiplerin mücadele ettiği bu yarışta Guillemot’a çok gövdeli uzmanı yelkencilerden biri olan Pascal Bidegorry’nin eşlik edeceği açıklandı. Bu, Guillemot ve Bidegorry’nin ilk yarışı değil. İkili daha Round Britain and Ireland’da birlikte yarışmıştı. Diğer yandan her iki yelkencinin de Transat Jacques Vabre’da birincilikleri var; Guillemot Safran’la 2009’da, Bidegorry de 2005’te Banque Populaire ile birinci olmuştu.


Dev trimaran Banque Populaire V’in üretim aşamasında görev alan Bidegorry, Loick Peyron’un bu tekneyle 2012’de elde ettiği Jules Verne Trophy rekorunda ekibinde yer alıyordu. Fransız yelkenci halen Yann Guichard’ın MOD70’i Spindrift Racing ekibinde yarışıyor. Guillemot bu işbirliği konusunda şunları söylüyor: “Daha önce birlikte yaptığımız seyirlerde birbirimizi çok iyi tamamladığımızı gördük. Pascal hava durumu konusunda Vendee Globe’da da bana yardımcı olmuştu. Özetle ikimiz çok iyi anlaşıyoruz ve bu, Atlantik geçişi için en önemli faktörlerden biri.

Vendee Globe’un ardından karaya alınan ve 25 Nisan’da yeniden suya inmesi planlanan Vincent Lauriot Prevost ve Guillaume Verdier tasarımı Safran’ın üretimine 2006’da Larros Tersanesi’nde başlandı, 2007’de suya indi. IMOCA sınıfının en yenilikçi ve en hafif teknelerinden biri.

25 Mart 2013 Pazartesi

Kıran kırana…


Aşağıdaki görüntüler dünyanın diğer ucundan, Yeni Zelanda’dan. Ülkenin en önemli yarışlarından Auckland Regatta 22-24 Mart tarihleri arası yapıldı. Yarışlar 14 ayrı sınıfta gerçekleştirildi. Bizi ilgilendiren ise yarışın ilk gününde arka arkaya meydana gelen iki direk kırma vakası. Sebebi forestay kaynaklı.


Jean Pierre Dick artık MOD 70’le yarışacak



Vendee Globe’u salmasız bir halde 86 günle tamamlamakla kalmayıp bir de yarışın dördüncüsü olarak gerçek bir kahramana dönüşen Jean Pierre Dick’in hayatında yeni bir dönem başlıyor. Vendee Globe efsanesinin bu yeni dönemde yol arkadaşı Virbac-Paprec 70 olacak. Dick bundan sonra yelken kariyerine üç gövdeli maksi trimaranı MOD 70’le devam edecek.

Virbac-Paprec 70 geçtiğimiz günlerde Lorient’de suya indi. Suya indirme töreni sırasında Jean Pierre’in ne kadar heyecanlı olduğunu söylediği sözlerden anlaşılıyordu. Şöyle diyordu Jean Pierre Dick:

“Bugünden itibaren hayatımda yeni bir sayfa açıldı. Benim için yeni bir mücadele başlıyor. Yeni teknemi gördüğümde onunla gurur uydum. Bu an bana ilk Virbac-Paprec’in 2003’te suya indiği günleri hatırlattı. Böyle değişim dönemlerini çok seviyorum. Yeni bir maceranın başlangıcı anlatıma geliyor. Şimdi tekneyi tanımam gerekiyor, çok hızlı öğrenmem gerek. Neyse ki ekibim çok deneyimli ve hevesli kişilerden oluşuyor.”


Jean Pierre Dick ve ekibi antrenmanlarına başladı. Dick ve Virbac-Paprec 70’in 2013 programı şöyle:

3-6 Mayıs 2013, Grand Prix Guyader
9-12 Mayıs 2013, Armen Race. La Trinite-sur-Mer’den start alan 360 millik bir açık deniz yarışı.
9-30 Haziran 2013, Route des Princes. Yarış Valencia, Lizbon, Dublin, Plymouth ve Morlaix olmak üzere beş ayaktan oluşuyor.
3 Kasım 2013, Transat Jacques Vabre. İki kişilik transatlantik yarışı Le Havre ve Itajai arasında yapılıyor.

Bu arada Virbac Paprec 70’in de suya inmesiyle filodaki tekne sayısı yediye ulaştı. Diğer MOD 70’ler şunlar:

Race for Water, skipper Steve Ravussin
Orion Racing, skipper Cam Lewis
Michel Desjoyeaux
Groupe Edmond de Rothschild, skipper Sebastien Josse
Spindrift Racing, skipper Yann Guichard
Musandam-Oman Sail, skipper Sidney Gavignet

Fotoğraflar: Ywan Zedda/Virbac Paprec
 

24 Mart 2013 Pazar

“Tanrı bir Kiwi olmalı”


Grant Dalton
Bu cümle benim değil ETNZ’nin koçu Joey Allen’ın. Hatırlarsanız geçen hafta ETNZ’ye nazar değdi diye duyurmuştum; takımın bugüne kadar hiç hasar görmeyen AC72’sinin kanat yelkeni vinçle taşınırken 20kt’a ulaşan rüzgar nedeniyle küçük bir hasar görmüştü. Neyse ki sadece küçük bir hasar…

Takımın CEO'su Grant Dalton, “O gün hava oldukça rüzgarlıydı ve yelken küçük bir hasar gördü. Joey Allen da olay üzerine, ‘tanrı bir Kiwi olmalı ve bizi korudu’ dedi. Evet, çok ciddi bir hasar alabilirdik. Bizim için iyi bir ders oldu” diyor.
İki günde tamir edilen kanat yelkenin şu an gayet sağlıklı halde olduğunu söyleyen Dalton sözünü şöyle tamamladı: “Hayat devam ediyor. Kanat yelken parçalara ayrıldı ve paketlendi. Şimdi San Fransisco zamanı.”

Tanrı bir Kiwi mi kimbilir… Ama şansın ETNZ’den yana olduğu kesin.


Okyanustan bildiriyorum



Volvo Ocean Race’te, daha önce takımlar tarafından seçilen Media Crew Member (MCM) yani medyacılar 2014-15 yarışı için Volvo Ocean Race tarafından belirleniyor biliyorsunuz. Bunun için iyi ay önce duyurular yapıldı, yetenekli kişileri davet etmek için filmler yayınlandı, ben de buradan aktarmaya çalıştım. Geçen gün Volvo Ocean Race’ten yapılan açıklamada, bu iki aylık süreçte başvuru sayısının inanılmaz bir rakama ulaştığı, 1.500’den fazla kişinin bu göreve talip olmak üzere CV’sini gönderdiği belirtiliyordu.

Başvurular dünyanın her yerinden ama en çok yarışın ana vatanı da sayılan İspanya’dan. ABD, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 2014-15 yarışının durak şehirlerinin yanı sıra Türkiye’den de başvuru olduğu belirtiliyor.

Daha önce media crew member olarak anılan bu görevin yeni ismi ise onboard reporter. Projenin yöneticisi 2008-2009 yarışında Puma’nın medyacılığını üstlenen, bir önceki yarışta da Puma için bu kişinin seçilmesi sürecini yürüten Rick Deppe. Başvurular için resmi bir son tarih yok. Dolayısıyla hala isteyenler hala başvurabiliyor. Rick Deppe başvuruların ulaştığı rakam karşısında kendilerinin de donup kaldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:


“Şu ana kadar 1.500 kişi başvurdu ve CV’ler gelmeye devam ediyor. Şu an gelen CV’lerin hepsini tek tek, dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşin en önemli kısmı seçeceğimiz adaylarla takımları doğru bir şekilde eşleştirmek olacak. En büyük çekincemiz acele edip yanlış kişileri seçmek. Dolayısıyla çok dikkatli olmak zorundayız. Önümüzde zorlu bir süreç var.

Seçim aşamasında yarışın hayranlarının ne beklediğini bilmek de çok önemli. Biz de bu yüzden takipçilerine Volvo Ocean Race’te takımlardan nasıl haberler gelmesini ve ne görmek istediklerini sorduk. Onlar da oradaki gücü, enerjiyi gösteren fotoğraflar ve görüntüler görmek; teknedeki gerçek hayatı, detayları anlatan hikayeler okumak istediklerini söylediler. Yarışçılar ne yapıyor, ne düşünüyor, ne hissediyor gibi…  Dolayısıyla bizim de en önemli kriterlerimizden biri adayların oradaki hikayeyi en gerçekçi ve etkileyici şekilde aktarabilme yeteneğine sahip olması. Benim adaylara tavsiyem kendilerini bu konuda en iyi şekilde ortaya koymaları.”


20 Mart 2013 Çarşamba

Gana’dan Volvo Ocean Race atağı


Volvo Ocean Race’te geçtiğimiz hafta bazı gelişmeler vardı. İlk önce Çin’in Sanya şehrinin 2014-15 yarışında filoyu bir kez ağırlayacağı açıklandı. Ardından, üretildiği İtalya’daki Persico Tersanesi’nden treylerle yola çıkan ve minik bir Avrupa turu yapan ilk VO65’in güverteyle birleştirileceği, daha doğrusu tüm teknelerin montajının yapılacağı İngiltere’deki Green Marine Tersanesi’ne ulaştığı haberi geldi. Güverte de üretim yeri olan Fransa’daki Multiplast Tersanesi’nden gemiyle İngiltere’yle ulaştırıldı ve resmen bir açıklama olmasa da parçaların birleştirilme işlemi başlamış olsa gerek.


Geçen hafta Volvo Ocean Race’te yaşanan en ilginç gelişme ise ilk kez bir Afrika ülkesinin bir sonraki yarışa katılmak için çalışmalara başladığı yönündeki haberdi. Habere göre Gana, ilk okyanus yarış takımını kurmuş adını da Ghana Ocean Racing koymuştu. En büyük hayalleri ilk Afrikalı takımı Volvo Ocean Race’e sokmak olan Ganalı iki işadamı Agbeli Ameko ve Eylam Hevi, yarış organizatörleriyle görüşmek üzere Alicante’deydi geçen hafta. Denilene göre iki işadamının gereken maddi desteğin sağlanması için Gana hükümetiyle görüşmeleri sürüyor. 


19 Mart 2013 Salı

Pamir yeni sezon için düğmeye basıyor



Fransa’daki temsilcimiz Tolga Pamir, 2013 MiniTransat sezonunun başladığını duyurdu. 13 Ekim’de start alacak yarışa başvurular Paris Boat Show esnasında yapılmış, Tolga da rekor sayıda başvurunun yapıldığı  yarışa kaydını Kaya Ropes ana sponsorluğunda gerçekleştirmişti. 84 yelkencinin katılımına açık yarışa 113 başvuru yapılmış, Tolga Pamir kuyrukta saatlerce bekledikten sonra kaydını yaptırabilmiş ve tüm bunları Naviga’daki sayfasında takipçilerine anlatmıştı.

En son şubat ayında CNR Avrasya Boat Show’da karşılaştığımız Tolga, Fransa’ya döndüğünde hareketli günlerin kendisini beklediğini söylemişti bizlere. Ve şimdi Tolga için düğmeye basma zamanı.


Geçen sezon Les Sables Les Açores yarışını terk etmek zorunda kaldığı için eksik kalan millerini tamamlaması gereken Pamir, bu amaçla 13 Nisan’da ilk yarışla start alacak. Halen La Rochelle’deki Pole France 6,50 ile antrenmanlarına devam eden Tolga Pamir’in Mini Transat 2013’e katılacağı teknesi KAYA TUR 581 ile 180 yarış mili eksik  görünüyor. Yarış kurallarına göre, Mini Transat’ta mücadele edecek her yelkenci, yarışa katılacağı tekne ile yarısı yarış, yarısı yarışdışı olmak üzere toplam 2.000 DM’lik seyir yapmak zorunda. Şimdi Tolga bu koşulları yerine getirmek üzere aralarında duo yarışların da yer aldığı yaklaşık 8.000 deniz mili bulacak toplam dokuz yarışa katılacak. Duo yarışlarında Pamir’e Sinan Küçükkutlu eşlik edecek. 22 defa milli olan, Optimist ve 470 sınıflarında Türkiye birincilikleri bulunan Küçükkutlu da ileride Mini 650 sınıfında yarışmayı hedefliyor.

Tolga Pamir’i bekleyen yarış programı şöyle:

NİSAN
Demi Cle 650-Locmiquelic-150DM (Duo)
Pornichet Select-Pornichet-300DM (Solo)

MAYIS
La Trinite-Plymouth-La Trinite-280DM (Duo)
UK Fastnet-Plymouth-565DM (Duo)

HAZİRAN
Trophee MAP-Douarnenez-220DM (Solo)
MiniFastnet-Douarnenez-600DM (Duo)

TEMMUZ
TransGascogne-Bourgenay-660DM (Duo)

EYLÜL
Trofe Mini Challenge-La Rochelle-75DM (Duo)

EKİM
MiniTransat- Douarnenez-4200DM (Solo)



ETNZ’ye nazar değdi



Bugüne kadar tüm antrenmanlarını hasarsız bir şekilde geçiren, planları zamanında ilerleyen 34. Kupa’nın en iddialı meydan okuyucu takımı ETNZ’nin ikinci AC72’sinin kanat yelkeninde hasar oluştuğu haberi geldi bugün. Olay, takımın merkezi Viaduct Limanı’nda, teknenin kanat yelkeninin vinçle taşınması  esnasında meydana geldi. Sebep ise işlem esnasında rüzgarın artarak 20kt’lara ulaşması. Yapılan açıklamaya göre sorun oldukça küçük. AC72’deki hasarın hızlıca giderileceği ve teknenin perşembe günü suya indirileceği belirtiliyor.

Haberi veren New Zealand Herald Gazetesi, olay esnasında çekilen videoyu internet sitesinde yayınlamış. Görüntüleri buradan izleyebilirsiniz.

Öte yandan bu, Viaduct Limanı rüzgarının yol açtığı ilk vukuat değil. Yaz boyunca Auckland’da antrenman yapan Luna Rossa’nın da aynı şekilde kanat yelkeni hasar görmüştü.


18 Mart 2013 Pazartesi

Garda Optimist Buluşması yine rekora gidiyor



Her yıl katılım sayısıyla yeni bir rekora imza atan ve son iki yıldır yelkencilerimiz Nogay Dökmeci ve Ömer Işık’ın birinci olduğu Garda Optimist Buluşması, 31’incisinin startına 10 gün kala yine bir rekor kırmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl 1.055 başvuru yapılarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren büyük buluşma bu yıl kendi rekorunu geçmeye hazırlanıyor. Zira bugün itibariyle yarışa ön kayıt yaptıran yelkencilerin sayısı 1.175’e ulaştı. Bunların 892’si 12-14 yaş arası grubu ‘junior’lar, 283’ü de ‘Cadet’, yani 9-11 yaş arası yelkenciler. Kesin kayıtlar ise yarışın ilk günü olan 28 Mart’ta belli olacak.


Bu arada yarışın ön kayıt listesine girdiğimizde ‘Junior’ sınıfında, geçen yıl yüzlerce rakibini geride bırakarak yarışları birincilikle tamamlayan Körfez Yarımca Yelken Kulübü sporcusu 13 yaşındaki Ömer Işık’ın da aralarında bulunduğu 52 Türk yelkencinin adı yer alıyor. Cadet’de de 13 sporcunun ön kayıt yaptırdığı görülüyor. Ülkemizi kesin olarak kimlerin temsil edeceği henüz açıklanmadı.

Ömer Işık
Türkiye, geçtiğimiz yıl yapılan ve Körfez Yarımca Yelken Kulübü sporcusu Ömer Işık’ın birinci olduğu 30. Garda Optimist Buluşması’na 39 sporcu ile katılmıştı. Marmara Yelken Kulübü’nden Nogay Dökmeci de bir önceki yıl kupayı kaldırmıştı.


17 Mart 2013 Pazar

Okyanusun habercileri


Dünyanın en güzel medya işi mi? Yoksa değil mi? Görüntüleri izleyince siz karar verin. Volvo Ocean Race’te, takımlarda görev alacak media crew member (MCM) yani medyacı için başvurular hala devam ediyor. Başvuru formu Volvo Ocean Race resmi sitesinde. Bir de böyle güzel bir tanıtım filmi çekmişler.



16 Mart 2013 Cumartesi

Kuşbakışı No: 17


ACWS 2013’ün ilk ayağı Napoli’ye tam bir ay kaldı. Kupa sahibi Oracle Team USA, AC72’leri 17’yle bir yandan da San Fransisco Körfezi’nde antrenmanlarını sürdürüyor. Bir de havadan fotoğraf çekimleri yapmışlar. Guilain Grenier'in objektifinden






15 Mart 2013 Cuma

Yükseklik korkusu olan izlemesin


VO70 Team Sanya, TP52 Matador ve Bribon gibi birçok yarış teknesi ve süperyata donanım hizmeti veren Palma de Mallorca'daki RSB Rigging Solutions/Rig Pro ilginç bir çalışmaya imza atmış. Dubois tasarımı keç Nirvana’nın 64 metrelik direğinin takılma aşamasını go pro kamerayla görüntülemiş. Hem de direğin en tepesinden. Görüntülerin altına yerleştirilen müziğin kime ait olduğunu tahmin etmek zor değil. Seattle civarından…


13 Mart 2013 Çarşamba

TP52 Quantum’da yarışmak ister misiniz?


Quantum Racing’in sahibi Doug DeVos’la bağlantı kurduğumu ve 52 Super Series’in gelecek ayağında bir Başüstü okurunun teknede yarışması konusunda söz aldığımı söylemeyi çok isterdim ancak tabii ki böyle bir vaatte bulunamıyorum. Ama en azından bulduğum bu videoyla teknedeki yarış atmosferini kısa süreliğine de olsa yaşama fırsatı sunuyorum. GoPro kamera takımın pitman’i Tom Burnham’ın kafasına yerleştirilmiş. Takımın pitman’inin nasıl çalıştığını güzel bir şekilde gösteren video, birkaç dakikalığına da olsa teknedeymişsiniz gibi hissettiriyor.


12 Mart 2013 Salı

Bolt 37, dünya şampiyonuna görücüye çıktı

 

Türkiye’nin yeni yarış teknesi, Jason Ker'in kaleminden çıkma Bolt 37’nin üretildiği CSC Composites geçtiğimiz günlerde dünya şampiyonu bir yelkenciyi ağırladı. Amerika’da yaşayan ve tatil için Türkiye’ye gelen 2009 Foiler Moth Dünya Şampiyonu Bora Güları, üretim aşamasındaki Bolt 37’yi görmek üzere Tuzla’daydı. Bilge Kerem Özkan ve Can Ergün tarafından ağırlanan dünya şampiyonu yelkenci, ‘safkan yarışçı’ olarak tanımlanan Bolt 37’yi inceledi, bilgi aldı.

Güları buralara kadar gelince biz de Naviga olarak yakaladık ve bir röportaj yaptık. Henüz bir yaşında bile değilken ailesinin işi sebebiyle ABD’ye taşınan 37 yaşındaki Güları o zamandan bu yana Detroit’te yaşıyor. Güları Moth sınıfının yanı sıra TP52 ve Melges sınıfında yarışmaya devam ediyor. Güları’yla röportajımızda yeni projelerini öğrendik, hedeflerini sorduk. Röportajı Naviga’nın nisan sayısında okuyabilirsiniz.

Bora Güları ve Bilge Kerem Özkan

Bora Güları ve Can Ergün

Bozburun’da sınırlar zorlanıyor



Bildiğiniz üzere Extreme Sailing Series 2013’ün ayakları açıklanmıştı. Buna göre serinin Türkiye ayağı 20-23 Haziran tarihleri arası yapılacak. Aldığımız duyumlar parkurun ilk yıl olduğu gibi Haliç’e taşınacağı yönündeydi. Ama sonra gelen bir başka haber ise yarışların Pendik açıklarında yapılacağını söylüyordu. Haliyle henüz net bir bilgi yok. Haber geldikçe aktarmaya çalışacağım. Bu arada yine bildiğiniz gibi bu yıl İstanbul ayağında ilk kez bir Türk takımı yarışacak. Serinin İstanbul ayağına üç ay kala Edhem Dirvana liderliğindeki ilk Türk Extreme takımının çalışmaları son sürat devam ediyor. Hepsi de hız tutkunu ekip, geçen günlerde Bozburun’da ikinci antrenman kampını yaptı. İşin ruhuna uygun olarak taklalar atmayı da ihmal etmedi. Biz de Naviga sayfalarında aktarmak için Edhem’e antrenmanın nasıl geçtiğini sorduk. İşte röportajdan bazı notlar, devamı Naviga'nın mart sayısında.

Ateş Çınar, Edhem Dirvana, Deniz Çınar, Cem Selçuk, Onur Bilgen, Can Bayülken
  ·      İlk kampımızı aralık ayında Mitch Booth’la yapmıştık. İkincisini ise 25 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdik. Kampa takım sporcularımızdan Deniz Çınar, Ateş Çınar, Onur Bilgen, Can Bayülken, Cem Selçuk ve Anıl Berk Baki katıldı.

·       Haziran’da İstanbul’da yapılacak Extreme Sailing Series için için ne kadar antrenman yapsak az, ancak bu bizi daha da kamçılıyor. Sporcuların tekne hakimiyeti ve kondisyonda kısa zamanda gösterdikleri gelişme gerçekten ümit vaat ediyor.

·       Kampta geçen seferki gibi Formula 40 teknemiz Freezone ve Formula 20 teknemiz Fox ile antrenmanlar yaptık. İki teknenin de süratine yetişmek yüksek miktarda konsantrasyon ve fiziksel kondisyon gerektiriyor. Kampa katılan bütün sporcular şimdiye kadar kullandıkları hiç bir teknenin onları bu kadar zorlamadığını söylüyorlar. 



·       Yüksek hızlarda yelken seyri esnasında yapacağınız bir hata ile tekne hızı bir anda sıfır olabiliyor ve siz de kendinizi mancınıktan fırlatılmışçasına öne doğru uçarken bulabiliyorsunuz. Sonra tekneyi düzeltmek için de ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor.

·       İlk kampta Mitch Booth'dan yüklü miktarda bilgi edinmiştik, bu sefer öğrendiklerimizi uyguladık ve bunların antrenmanını yaptık. Takım üyelerimiz şimdiye kadar bir çok üst düzey yarışta çok iyi dereceler almış sporculardan oluşuyor. Daha da önemlisi hepsi için yelken bir tutku, bir nevi yaşamaları için gereken hava. Hepimizin sınırlarını zorlayan ve bizi daha iyi bir yelkenci olmaya yönelten katamaran yelkenciliğini ülkemiz de yapmaya çok uygun olduğundan, kısa zamanda gelişeceğini ümit ediyoruz.

·       Türkiye Extreme Yelken Takımı  ‘TURX’ projeye destek veren yelkenci dostlarımız katkıları ve sporcularımız sayesinde oluştu ve hedefine doğru yoluna devam ediyor. Bu projenin parçası olmak isteyen kişi ve kurumlar bize Facebook’taki  ‘Turkish Extreme Sailing Team’ isimli sayfamız ve grubumuz üzerinden ulaşabilirler. Ayrıca tüm gelişmeleri internet sitemiz www.teamturx.com’dan da takip edebilirler.



11 Mart 2013 Pazartesi

Sınavı hangi kadın yelkenciler geçecek?

Fotoğraf: Richard Tomlinson

2014-15 Volvo Ocean Race’in tek kadın takımı Team SCA’in yakın takipçisiyiz. Takımı oluşturmak için çok titiz bir çalışma yürüten Richard Brisius yönetimindeki seçme ekibi, adayları sıkı bir elemeden geçirmeye devam ediyor. Lanzarote’de devam Team SCA seçmelerine geçtiğimiz günlerde üçüncü grup da ulaştı. 10 günlük sıkı bir elemeden geçecek yeni gelen ekibin üçü olimpiyat madalyalı.

Yeni gelenlerden İspanyol Tamara Echegoyen geçtiğimiz yaz Londra Olimpiyatları’nda Elliott 6m sınıfında altın; yine İspanyol Natalia Via-Dufrense  1992 Barcelona ve 2004 Atina Olimpiyatları’nda, 470 sınıfında gümüş; Hollandalı Annemeike Bes de 2008 Pekin Olimpiyatları’nda, Yngling sınıfında gümüş madalya kazanmıştı. Olimpiyat madalyasız dördüncü aday ise İsveçli yelkenci Anna Lena Elled.

Takımın koçluğunu, Puma Ocean Racing’in eski koçu Brad Jackson yapıyor. Jackson, “Tabii ki öncelikle her adayın yelken yeteneklerine bakıyoruz. Ancak önemli bir kriterimiz de takım ruhuna uyum sağlayıp sağlayamadıkları. Bu özellik yarış esnasında çok önemli” diyor. Bu 10 günlük elemede adayların fiziksel kondisyonlarının yanında sağlık durumlarına da bakılıyor.

Son dört adayla birlikte bugüne kadar elemelere katılan kadın yelkenci sayısı 18’e ulaştı. Daha  da devamı gelecek. Kesinleşen ekip bu yılın sonlarına doğru açıklanacak.

İlk ekip: Annie Lush (İngiltere), Carolijn Brouwer (Hollanda), Jeanne Gregoire (Fransa), Klaartje Zuiderbaan (Hollanda), Liz Wardley (Avustralya), Sam Davies (İngiltere), Stacey Jackson (Avustralya).

İkinci ekip: Alicia Ageno (İspanya), Sally Barkow (ABD), Karin Berg (İsveç), Sophie Ciszek ve Jessica Sweeney (Avustralya), Robin Hilton (Kanada) ve Justine Mettraux (İsviçre).

10 Mart 2013 Pazar

TP52 Ran’dan dünya şampiyonluğu

Fotoğraf: Xaume Olleros

TP52’lerin dünya şampiyonluğu için karşı karşıya geldiği Miami’deki Gaastra 52 Dünya Şampiyonası, beş gün boyunca değişen zorlu hava koşulları sayesinde sekiz takıma gerçek bir mücadele yaşattı.

Üç günlük antrenman yarışının ardından sekiz takım 5 Mart günü Miami Plajı açıklarındaki start hattındaydı. İlk günün yarışları oldukça hafif, 6-8 knot’ta start aldı. İlk gün yapılan iki yarışta dikkatleri üzerine çeken takım, şubat ayında yapılan Quantum Key West Race Week’in birincisi Azzura’ydı. Zira Alberto Roemmers skipper’lığındaki takım, ilk yarışta birinci, ikincisinde de ikinci olarak üç puanla günün lideri oldu. Takmı aynı zamanda daha önce üç kez dünya şampiyonu olmayı başarmış Quantum Racing’in de dört puan önündeydi. Quantum’dan bir puan gerideki Ran da günü üçüncülükle kapattı.

Azzura ikinci gün ise birinciliği Ran’a kaptırdı. 12-13kt, hatta sağanaklarla kimi zaman 22kt’a ulaşan havada yapılan ikinci günün iki yarışını da birincilikle tamamlamayı başaran Ran, Azzura’nın bir puan önüne geçti ve birinciliğe yerleşti. Ran’ın keyfi haliye yerindeydi. Takımın taktisyeni Adrian Stead “Bugün harikaydı. İki yarışta da hattın çok dar olması ve değişken hava koşullarına rağmen çok iyi start aldık” dedi. Azzura’nın trimcisi Simon Fry da, “Bugün bizim için çok zordu. Çok iyi yarıştığımızı söyleyemeyeceğim ama çok kötü de değildik. Ancak bugün yaptığımız hatalar bize büyük bir ders oldu” sözleriyle günlerini özetledi.

Üçüncü gün yetersiz rüzgar nedeniyle yarışlar yapılmazken, finalden bir gün öncesine gelindiğinde Ran performansını daha da artırdı.  O gün yapılan üç yarışı dördüncü, ikinci ve birinci olarak bitiren Ran, en yakın rakibi Azzura’yla arasındaki puan farkını beşe çıkarmayı başardı. Böylece takım dünya şampiyonluğunu neredeyse garantilemiş oldu.


10 Mart Pazar, yani Gaastra 52 Dünya Şampiyonası’nın son günü sekiz takım parkura çıktığında tüm gözler Ran’ın üzerindeydi. Günün ilk yarışında Azzura birinci oldu, oldukça kötü bir performans gösteren Ran ise yedinci. Son yarışa gelindiğinde sinirler iyice gerilmişti çünkü iki takım arasındaki puan farkı çok azalmıştı. Son yarışı altıncı ve yedinci sırada, arka arkaya götüren iki takımın liderliğini belirleyen ise ani bir broş oldu. Ran son yarışta kontrolü bir ara Azzura’ya kaptırdı. Ancak tam o sırada  broş yiyen İtalyan takım, Ran tarafından geçildi ve dünya şampiyonasını da rakibine kaptırmış oldu. Son yarışı Ran altıncı, Azzura ise yedinci sırada tamamladı.

Böylece Ran, sadece bir puan farkla Azzura’yı geçerek Gaastra 52 Dünya Şampiyonu oldu. Azzura’nın skipper’ı Guillermo Parada, yaptıkları küçük hatalarla broş birleşince birinciliği kaptırdıklarını söylerken Ran’ın skipper’ı Nikolas Zennströmm ise “Hayatımın en stresli günlerinden biriydi. Güne altı puan farkla lider olarak başladık ancak yine de her şey olabilirdi. İlk yarış çok iyi geçti ve ikincilikle tamamladık. Ancak ikinci yarış tam bir şoktu” diye konuştu.

10. ve son yarışı birincilikle tamamlayan Quantum Racing ise bir puan farkla şampiyonayı üçüncü sırada tamamladı.

8 Mart 2013 Cuma

Vendee Globe da one design’a mı geçiyor?



Volvo Ocean Race’ten sonra Vendee Globe’da da sistem değişikliğine gidilmesi gündeme geldi. Gelen haberlere göre son yarışta özellikle salmalarla ilgili yaşanan hasarlar, daha güvenli yarışlar yapılması için one design’a geçilmesi konusunu Vendee Globe yönetiminin gündemine taşıdı. Konuyu Yachting World yazarlarından Elaine Bunting blogunda işledi.

Buna göre yarış yönetimi son yarışta yaşanan salma problemlerinin üzerine yarışın nasıl daha güvenli hale getirilebileceği konusunda kafa yormaya başladı. Hatta Vendee Globe eski birincilerinden Alain Gautier’den konuyla ilgili görüşlerini bildiren rapor istendi. Gündemdeki konu ise open rule’dan one design’a geçilmesi.

Yarışın direktörü Bruno Retailleau, “Alain’den, teknelerin geliştirilmesi konusunda neler yapılabileceği hakında bir rapor hazırlamasını istedim. Bu raporu üç ana fikir üzerine hazırlamasını talep ettim: one design yarışların avantaj ve dezavantajları; Vendee Globe ruhuna uygun olup olmadığı ve one desing’a geçilmesi halinde yarışın daha güvenli hale gelip gelmeyeceği. Bir karara varmaya çalışıyoruz, konuyla ilgili en kısa zamanda bir açıklama yapacağız.”

Bunting’in yazısına göre Desjoyeaux ve Armel le Cleach’ın da aralarında bulunduğu birçok skipper one design’a geçilmesi taraftarı. Görüşler, bu sistemin fiyatları düşüreceğinden Tanguy de Lamotte ve Alessandro Di Benedetto gibi düşük bütçeli ve maceraperest yeni jenerasyon yelkencilerin katılımını da artıracağı yönünde. Fiyat düşünce yelkencilerin sponsor bulması da haliyle kolaylaşacak. Yeni bir IMOCA 60’ın inşası oldukça pahalı, en son üretilen yarışın birincisi Macif 3.5 milyon euro’ya mal olmuştu.

One Design için konuşulan tekne ise Miched Desjoyeaux’nun 50ft’lik teknesi Oceans 50. Bu tekne one design yarışlar için üretilmiş ancak bugüne kadar yarışacak mecra bulamamıştı. Ancak duyumlara göre Vendee Globe yönetimi bu konuya çok da sıcak bakmıyor.