4 Haziran 2014 Çarşamba

35. America’s Cup, AC62’lerle yapılacak


Uzun süredir merakla beklenen, 35. America’s Cup’ın protokolü nihayet açıklandı.  Kupa sahibi Oracle Team USA, meydan okumaya hazırlanan Team Australia ve Golden Gate Yacht Club’un arasında uzun süredir devam eden görüşmeler ve türlü söylentilerden sonra yarış kuralları dün yapılan açıklamayla duyuruldu.

Buna göre yarışa kayıtlar 9 Haziran’da başlayacak, 8 Ağustos’ta sona erecek. Yarışacak tekneler ise bir boy küçüldü. Takımlar bu kez AC72 yerine AC62 katamaranlarla yarışacak. Kural listesi elbette bir hayli uzun. Ancak öne çıkanları şöyle sıralayabiliriz:

  • 35. America’s Cup’a kadar uzanan üç yıllık süreçte (2015-2016 ve 2017) her yıl en az altı America’s Cup World Series (ACWS) yarışı yapılacak. Kupaya katılacak tüm takımlar bir ayağa ev sahipliği yapabilecek.
  • Bu süreçte yapılacak hazırlık yarışları olan ACWS’de takımların elde edeceği puanlar kupa elemelerinde etkili olacak.
  • 2017’de tüm takımların katılımıyla yapılacak eleme yarışlarında ekstra puanlar söz konusu olabilecek.
  • Kupa sahibi Oracle Team USA’e meydan okumak amacıyla kapışacak dört takım bu elemeler sonunda belli olacak.
  • Kupa sahibi ve meydan okuyan takım arasında yapılacak final yarışları sonunda 35. America’s Cup’ın sahibi, 7 puanı ilk elde eden takım olacak.
  • Genç yelkencilerin de katılımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla en az iki kez Youth America’s Cup düzenlenecek.
  • Ekipler yeni kanat yelken ve foil’e sahip AC62 katamaranlarla yarışacak. Ekipler sekiz kişiden oluşacak.
  • Her takımın yüzde 25’i, temsil ettiği ülkenin yelkencilerinden oluşacak.

 Hatırlayacağınız gibi 35. Kupa’da, yine James Spithill dümenciliğinde yarışacak Oracle Team USA’e meydan okumaya hazırlandığını açıklayan ilk takım Mathew Belcher’in skipper’lığını üstlendiği Team Australia olmuştu. Kupada tamamen İngiliz yelkencilerden oluşan bir takımla mücadele etmek için para toplamaya çalışan Ben Ainslie’nin de en sonunda gerekli miktarı bir araya getirdiği ve yeni takımın duyurusunu 10 Haziran’da Londra’da yapacağı basın toplantısıyla yapacağı belirtildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder