3 Şubat 2014 Pazartesi

Extreme 2014’te kadın gücü


Eylül’de İstanbul’a uğrayacak Extreme Sailing Series filosunun, bugüne kadarki en güçlü kadroyla sahneye çıkacağını bir kez daha söylemeye gerek yok herhalde. Ancak bugün yapılan açıklamayla bu dev kadroya eklenen, neredeyse tümü olimpik madalyalı dört ünlü kadın yelkenci yarışları daha da renkli kılacak gibi görünüyor.

Yarışın organizatörü OC Sport, 2012’de beşinci yarışçı kuralını getirmişti ve bu yarışçının ya kadın ya 23 yaş altı ya da ISAF tarafından ‘amatör’ olarak sınıflandırılan bir yelkenci olması şartı koşmuştu. Şimdiye kadar tek tük kadın yelkenci gördüğümüz seride ciddi anlamda tek yarışan çift olimpiyat altın madalyalı –ve şu aralar CNN International’da Mainsail programının sunucusu olarak izlediğimiz- İskoçyalı Shirley Robertson’dı. Bugün 45 yaşında olan Robertson, 2008’de tüm sezon boyunca J.P. Morgan Asset Management takımıyla yarıştı. Ayrıca serinin Lugano Gölü’nde yapılan İsviçre ayağında takımını lider yaparak, birincilik elde eden tek kadın skipper oldu.

Bu yıl ise deyim yerindeyse filoda bir kadın patlaması var. Dört yarışçıyla –üstelik hepsi çok kalifiye- seri başladığından beri en çok kadın yelkencinin olduğu yıl 2014.  

Anna Tunnicliffe
Bunlardan en ünlüleri ABD’li yelkenci Anna Tunnicliffe. İki kez ISAF tarafından yılın yelkencisi seçilen, iki kez olimpiyatlarda laser sınıfında ülkesini temsil eden ve birinden (2008 Pekin) altın madalyayla dönen 31 yaşındaki Tunnicliffe bu sezon Alinghi’nin taktisyenliğini üstlenecek. Extreme 40’lara yabancı olmayan Tunnicliffe 2012 ve 2013 serilerinde GAC Pindar’da yarışmıştı. Kendisi aynı zamanda ‘dünyanın en fit dokuzuncu kadını’ olarak da tanınıyor.

Sarah Ayton
2014 serisinde yarışacak ikinci kadın yelkenci İngiliz Sarah Ayton. The Wave Muscat’ın taktisyenliğini yapacak. 33 yaşındaki Ayton bugüne kadar iki kez Yngling sınıfında dünya şampiyonu oldu. Aynı sınıfta olimpiyatlarda iki kez altın madalya kazandı. Sarah Ayton, tüm zamanların en dişli Yngling yarışçısı olarak biliniyor.

Pippa Wilson
İngiliz yelkenci Pippa Wilson da J.P. Morgan BAR’ın trimcisi olacak. Wilson 2008 Pekin Olimpiyatları’nda Sarah Ayton ve Sarah Webb’le Yngling sınıfında altın madalya aldı. 2001’de 29er sınıfında gençler dünya şampiyonu oldu. Eğitimi nedeniyle yelkene bir süre ara veren ve geçen yıl yeni olimpik sınıf Nacra 17’yle 2016 Rio Olimpiyatları’na hazırlanmaya başlayan 28 yaşındaki yelkenci katamaranlarda oldukça yeni sayılıyor. Dolayısıyla ilk kez yarışacağı Extreme Sailing Series onun için yeni bir heyecan olacak.


Sophie de Turckheim
2014 filosunun dördüncü kadın yarışçısı ise Fransız Sophie de Turckheim. Groupama Team France’ın taktisyenliğini yapacak olan Turckheim, bolca madalyalı bir laser radial sporcusu. 2002 Laser Radial Dünya Şampiyonası’nda altın, 2008 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş ve 2005, 2006, 2009 dünya şampiyonasında da gümüş madalyaya sahip. O da Pippa Wilson gibi 2016 Rio Olimpiyatları’na Nacra 17’yle hazırlanıyor. Dolayısıyla iki rakip burada da karşı karşıya gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder