11 Şubat 2014 Salı

Bounty’yi ihmalkarlık batırdı


İki yıl önce Atlantik’in ABD kıyılarını kasıp kavuran Sandy Kasırgası hafızalardan silinmedi. Saatte 185 kilometre (99,98 knot) hıza ulaşan rüzgarıyla bugüne kadar Atlantik’te kaydedilen en şiddetli fırtına olarak tanımlanıyor. 286 kişinin öldüğü Sandy, 68 milyar dolarlık maddi zarara yol açmıştı.

Kasırganın hafızalardan silinmeyen bir görüntüsü de 180 feet’lik Bounty gemisinin suların altında kaldığı anlar. 1962 yılında çekilen ve Marlon Brando’nun başrolünde oynadığı ‘Bounty’de İsyan’ filmi için inşa edilen ahşap gemi St. Petersburg’a ulaşmak üzere Connecticut’tan denize açılmıştı. Ancak seyrini tamamlayamadı. Bounty, Sandy Kasırgası esnasında Kuzey Carolina’da batmış, biri kaptan olmak üzere iki mürettebatı hayatını kaybetmiş, üçü de ağır yaralanmıştı.

Felaketin üzerinden iki yıl geçti ve Bounty’nin batış nedeniyle ilgili araştırmalar sonuçlanarak raporun son hali nihayet açıklandı. Scuttlebutt'ın özel haberine göre, Ulusal Güvenli Ulaşım Kurulu tarafından hazırlanan raporda Bounty’nin en son, 29 Ekim 2012’de mürettebat gemiyi terk ettikten 15 saat sonra suların altında sürüklenirken görüldüğü belirtildi. Geminin batış sebebi ise kaptanın ihmalkarlığı olarak açıklandı. Rapora göre tersanedeki bakımı sırasında ahşaplarının çürümeye yüz tuttuğu biliniyordu. Kaptan geminin bu halde olduğunu ve bir fırtınanın yaklaştığını bilmesine rağmen yine de denize açıldı. Üstelik denize açılırken, sert hava koşullarıyla karşılaşacağını bilmesine rağmen gemiyi tam anlamıyla seyre hazırlamadı. Mürettebat yetersiz, hatta son derece deneyimsizdi. Kimse kaptanı denize çıkılmaması gerektiği konusunda uyarmadı. Ve tüm bunlar Bounty’nin sonunu hazırladı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder