25 Şubat 2014 Salı

Extreme’de büyük kaza


Bu sene 35. America’s Cup’a hazırlanan takımların gözdesi haline gelen ve Ben Ainslie, Dean Barker, Franck Cammas gibi isimlerin katılımıyla ‘devler ligi’ haline gelen en hızlı yelken yarışlarından Extreme Sailing Series’in ilk ayağı Singapur’da yapıldı. 20-23 Şubat’ta yapılan ve şiddetli sağanaklar nedeniyle bolca kazaya sahne olan ilk ayağın birincisi Morgan Larson skipper’lığındaki Alinghi oldu. Franck Cammas’ın Team France Groupama’sı ile Team Aberdeen Singapore’un büyük çarpışması da serinin sekiz yıllık geçmişinin en büyük kazası olarak tarihe geçti. İlk ayağın özeti buydu, biraz da ayrıntılara bakalım.

Singapur ayağı 20 Şubat Perşembe günü başlasa da takımlar birkaç gün önceden gelerek antrenmanlarına çoktan başlamıştı bile. İlk gün, 4-10 knot arası rüzgarda sekiz yarış yapıldı. Oldukça dar bir parkurda yapılan yarışların daha ilk gününde  The Wave Muscat, GAC Pindar’a çarparak katamaranın gövdesinde büyük bir delik açtı. Avustralyalı takımın teknesi akşam tamir edilerek ertesi gün yeniden yarışa hazır hale geldi. 34. America’s Cup ‘kahramanı’, filonun yenisi JP Morgan BAR skipper’ı Ben Ainslie, ilk günün sonunda yaptığı açıklamada parkurun çok dar olduğunu ve oldukça zorlandıklarını söyleyerek serinin bugüne kadar mücadele ettiği en zor yarış olduğunu sözlerine ekledi. Nitekim takım ilk günü beşincilikte tamamladı. Günü birinci bitiren takım Jerome Clerc skipper’lığındaki İsviçreli Team Realstone olurken onu Alinghi, Groupama ve ETNZ takip etti.


Singapur ayağının ikinci günü rüzgar sağanaklarla 24 knot’a ulaşınca ortaya adrenalini yüksek yarışlar çıktı. Altı yarışın yapıldığı ikinci günde liderliğe yükselen Alinghi oldu. Bu arada İsviçreli takım bir ara ters kapaklanmanın eşiğine geldi ancak son anda kurtardı. İkinci gün ETNZ de ikinciliğe yükseldi.

22 Şubat Cumartesi de büyük çarpışma gerçekleşti. Rüzgarın, sağanaklarla 23 knot’a ulaştığı o gün izleyiciler serinin sekiz yıllık tarihinin en büyük kazasına da şahit oldu. Finişe yaklaşmak üzere Groupama Sailing Team’le kapışan Team Aberdeen Singapore rakibine şiddetli bir şekilde arkadan çarptı. Çarpışma sonucu Groupama’nın katamaranının direği kırıldı, teknenin gövdesinde ciddi hasar meydana geldi ve Fransız ekibin yarışçılarından Tanguy Cariou hafif yaralandı. Direği değiştirilen takım ertesi gün yine parkurdaydı ve serinin ilk ayağını beşinci sırada tamamladı.



Dört günlük mücadelenin sonunda Singapur ayağının lideri İsviçreli Alinghi oldu. Onu Leigh McMillan skipper’lığındaki son ikişerinin birincisi The Wave Muscat takip ederken üçüncü sırada da bir başka İsviçreli takım Realstone yer aldı. Bu, aynı zamanda Jerome Clerc skipper’lığındaki takımın ilk podyum görüşü oldu. Filonun en iddialı isimlerinden Ben Ainslie ve takımı ise ilk ayağı yedincilikle tamamlarken Groupama beşinci sırada yer aldı.

Serinin bir sonraki ayağı 16-22 Mart’ta Umman’da yapılacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder