4 Şubat 2014 Salı

Kalp atışlarını hızlandıran adam

Cem Bozkurt
Türkiye’nin yelken gündemini bu aralar sadece Türkiye’nin Team Alvimedica’yla Volvo Ocean Race’e katılması oluşturuyor. Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt’un dünyanın en önemli yarışlarından biri olan, okyanusların bu zorlu mücadelesine katılacağını açıklaması sadece Türk değil dünya yelken camiasında da bomba etkisi yarattı. Cem Bozkurt’un açıklamaları bazı yelkenciler tarafından eleştirilirken kimileri tarafından da alkışlandı. Eleştirildi çünkü ekibin bir çoğunluğunun ABD’lilerden seçileceğini söyledi. Alkışlandı çünkü kimilerine göre böyle bir girişim Türk yelkenciliği için devrim niteliğindeydi, büyük bir adımdı. Bir de tüm dünya ve tabii ki Türkiye büyük bir ekonomik krizle boğuşurken bir Türk firmasının 20 milyon Euro’yu böylesine önemli bir proje için çıkartması büyük bir cesaret işiydi.

30 Ocak’ta Çırağan Sarayı’nda Volvo Ocean Race CEO’su Knut Frostad’ın da katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Team Alvimedica’nın dünya lansmanı yapıldı. Bizler de Naviga ekibi olarak tam kadro basın toplantısındaydık. Knut Frostad’la hem Volvo Ocean Race ve yarışçılık geçmişi üzerine bir röportaj yaptık. Team Alvimedica’nın iki ABD üyesi Mark Towill ve Charlie Enright ile takımın genel müdürü Bill Erkelens’ten takımla ilgili ayrıntıları öğrendik. Tabii bunların hepsi mart sayısında Naviga’da ve aynı zamanda Başüstü’nde. Basın toplantısını merak edenler için sosyal medyadan anbean fotoğraf ve bilgi paylaşımı yaptık. Kısacası bizler de yarışçılar kadar heyecanlıydık ve bunu herkesle paylaşmak istedik. Lansmanda çektiğimiz fotoğrafları dünya yelken basınının sosyal medyada bizim adımızla paylaşması ise heyecanımızı ikiye katladı.

Bozkurt, Towill, Enright ve Frostad

Naviga dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuba Noyan da, Team Alvimedica’nın basın lansmanından bir hafta önce Cem Bozkurt’la özel bir röportaj gerçekleştirmişti. Bozkurt röportajında projeyi ilk duyduğumuz andan itibaren, aylardır kafamızı kurcalayan soruların cevabını verdi. Röportajdan önemli notların bir kısmı Başüstü’nde, tamamı Naviga’nın şubat sayısında.

- Kampanyamızın başına Bill Erkelens’i getirdik. Bill Erkelens, BMW Oracle takımının CEO’luğunu yapmış, America’s Cup tecrübesi olan biri. Kampanyanın şekillenmesi ve gelişmesi için ocaktan itibaren, önce Alicante’de daha sonra takım merkezinde çalışmalara başladık. Kampanyayı ağırlıklı olarak Türkiye, Amerika ve Avrupa bacaklarıyla yürüteceğiz. Ayrıca şirketimiz yönetiminde yer alan Anna Bernsten daha önce Assa Abloy ve ABN Amro takımlarının yönetiminde görev almış bir isim. Pazarlama kısmında ondan da destek alacağız.

- Ekipteki Türk için ABD’de yaşayan Moth Dünya Şampiyonu Bora Güları’yı düşündük fakat kesin karar henüz verilmedi. Elbette içinde Türk’ün olduğu genç bir takım kurmak istiyoruz. Bora 38 yaşında. Sorun da bu. Türkiye’de 30 yaş altında öyle yelkenciler olmasını isterdim ki dokuz ay o teknenin içinde bu tempoyu kaldırabilirsin. teamalvimedica@alvimedica.com adresine başvuruları alıyoruz. İstiyoruz ki bu yarışı tamamlayabileceğini düşünen herkes başvursun.

Cem Bozkurt ve Knut Frostad
- Biz bunu bir yarışlık girişim olarak görmüyoruz. Amacımız toplamda 10 yıllık bir süreç ve 2017-2018 yarışına Türkiye’den yetişmiş birkaç genci  takıma koyabilmek. 

- All American Ocean Racing Team isimli, 30 yaş altı çok genç bir ekiple yola çıkıyoruz. Yedeklerle birlikte tahminim 13 kişi, bir de medya mensubu olacak. Malum medya mensubu adaylarını VOR yönetimi seçiyor; 20-25 kişi arasından da takım, kendine en çok uyanı tercih edecektir. Medya mensubu adayları gibi diğer yarışçılar da takımla birlikte yaşayacak, bizler beraber zaman geçireceğiz.

- All American Ocean Racing’i seçmemin sebebi biraz önce bahsettiğim sebepten. Bu ekibi oluşturanların hepsi 30 yaşın altında, üniversite mezunu ve ihtisas sahibi çocuklar. Hepsinin işi gücü var. Biz insanlara şunu göstermek istiyoruz; bakın daha 30 yaşın altında, iyi okullarda okumuş, Brown, Harvard’dan mezun olmuş, yüksek lisans yapmış insanlar dahi dünyanın en ‘uç’ yarışına katılabilir ve bu yarışı tamamlayabilirler. Gençlere vermek istediğimiz mesajın temelini bu ekip oluşturuyor. Bu genç takım aracılığıyla okul yüzünden yelkeni bırakanlar ya da okul yüzünden yelken yapamıyorum diyenlerin bahanesinin olmadığını ispat edeceğiz. Elin adamı hem Harvard’da yüksek lisans hem de dokuz ay aç yorgun yelken yapabiliyor ve hiçbirinden fedakarlık etmek zorunda kalmıyor.

Frostad, Enright ve Towill
- Teknemizin arkasında Türk bayrağı yer alacak. Malum sebeplerden tekne Delaware’e kayıtlı olacak ama Türk olarak kayıt ettirilecek ve sancak kıç omuzlukta bayrağımız dalgalanacak. Takıma jest olması için Amerikan bayrağı da bulunacak. İsmimiz Alvimedica IV olacak.

- Bundan sonraki rotamız şöyle olacak: İlk önce Alicante’de bir nevi ‘kaynaşma’ kampı yapılacak. Ekip üyelerinin belirlenmesi kadar kampanyayı yürüteceklerin ve bizim aynı lisanı konuşur hale gelmemiz çok önemli. Birkaç defa Atlantik geçişi yapılacak. Zaten VOR’un yeni şartları arasında yarışa katılan takımların ikili ya da üçlü şekilde belli denemeler yapması yer alıyor. O denemeler ve okyanus geçişlerine Akdeniz’deki seyirleri de ekledikten sonra ekip tekneyi, tekne de ekibi tanıyacaktır.

- Alvimedica olarak 28-29 Haziran’da İstanbul’da yapılacak ‘Cup’ışalım mı? Yat Yarışları’nın sponsoru olduk. Ve o yarış haftasında Team Alvimedica da VO65’iyle birlikte burada olacak.

- Team Alvimedica’nın yarış merkezi Newport’ta olacak. Gerçi start öncesi epey bir süreyi Alicante’de geçireceğiz sonra yarışın startıyla birlikte dokuz ayrı durakta kalbimiz atacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder