5 Şubat 2014 Çarşamba

François Gabart uçuyor


2013-14 Vendee Globe’u kazanan, dünya turunu 78 günde tamamlayarak bir de üzerine rekor kıran Fransızların genç yeteneği François Gabart bugünlerde yepyeni bir katamaranla antrenmanlar yapıyor. Gabart’ın ne kadar Gabart’ın Vendee Globe zaferinin ardından çok gövdelilere geçiş yaptığını, yine Macif sponsorluğundaki maksi trimaranının inşa edildiğini daha önce yazmıştım. Halen üretim aşamasındaki 100 ft’lik trimaranın önümüzdeki yıl suya inmesi planlanıyor. Gabart yeni teknesiyle yeni rekorlara imza atmaya hazırlanıyor.


Bu arada boş vaktini katamaran antrenmanlarına ayıran Gabart, sudaki antrenmanlarını optimizasyon çalışmalarına katıldığı 18 ft’lik bir Flying Phantom’la yapıyor. Dünyanın, herkesin kullanımına sunulan ilk ‘uçan’ (foiling) katamaranı olarak tanımlanan Flying Phantom çok yeni bir tekne. İlk olarak aralık ayında yapılan Paris Boat Show’da tanıtıldı. Fuarda 15 adet satıldığı söyleniyor.


36 aylık bir çalışmanın ürünü olan katamaranın tasarımcısı Martin Fischer, ürünü geliştiren ise Groupama takımından Alex Udin. One design olarak üretilen karbon fiber katamaranın ağırlığı sadece 155 kilo. Ulaştığı hız ise oldukça iyi. 5,52 metre uzunluğundaki katamaran 7 knot rüzgarda uçmaya başlıyor. 15-20 knot havada sürati 30’u geçiyor. Deneme seyirlerine Franck Cammas’ın da katıldığı katamaranın fiyatını da söyleyelim: 25 bin dolar. Fazla uzatmadan sözü François Gabart’a bırakayım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder