1 Temmuz 2013 Pazartesi

Çok gövdelilerin Avrupa turu



Bizler Türkiye’de Gezi Parkı olaylarıyla uğraşırken Avrupa’da, ilk kez düzenlenen uzun soluklu bir yarış başladı ve tamamlandı. Dün tamamlanan yarışın adı Route des Princes. İlk kez düzenlenmesi, sadece son zamanların parlayan yıldızı çok gövdelilere yönelik olması ve Jean Pierre Dick, Sebastien Josse, Yann Guichard gibi profesyonel yelkencilerin katılması nedeniyle aslında oldukça önem arzeden bir yarış. O yüzden Başüstü’nde değinmeden geçemeyeceğim.

Önce yarışın sponsoruna bakalım. Bizim çok da alışkın olmadığımız türden bir sponsoru var bu yarışın. Prince de Bretagne isimli taze sebze üreticisi bir markanın; uzun süredir devam eden, kendi değerlerini yansıtacak bir açıkdeniz yarışı düzenlemeyi düşünmesiyle ortaya çıkmış. Bu açıkdeniz yarışının rotası bir hayli zorlu, tam da çok gövdeli teknelerin sıkı bir mücadele yaşamalarına olanak sağlayacak türden. 1985 yılında Gerard Petitpas tarafından bulunan 3.045 deniz millik bu rota Akdeniz’den başladı, Kuzey Denizi’nde sona erdi. Yarışçılar Akdeniz’in her an patlamaya hazır sularından İrlanda ve İngiltere’nin tehlikeli kıyılarına kadar uzun bir parkurda mücadele etti. Sadece 50ft ve üzeri çok gövdelilere açık Route des Princes, haziran ayı boyunca devam etti, dört durak şehri evsahipliği yaptı, bu şehirlerde festivaller düzenlendi. 9 Haziran’da İspanya’nın Valencia kentinden start aldı, ardından Lizbon (Portekiz), Dublin-Dún Laoghaire (İrlanda) ve Plymouth’da (İngiltere) devam ederek 30 Haziran’da Fransa’nın Brittany kıyılarındaki Morlaix Körfezi’nde sona erdi.


Yarışa dördü MOD 70, dördü Multi 50 ve biri de Ultimate olmak üzere toplam dokuz çokgövdeli katıldı, toplamda 65 yelkenci yarıştı. Filoda şu isimler vardı:. Multi 50’ler; Erwan Le Roux dümenciliğindeki FenêtréA-Cardinal, Gilles Lamire dümenciliğindeki Rennes Métropol-Saint-Malo Agglomération, Lalou Roucayrol dümenciliğindeki  Arkema-Région Aquitaine ve Yves Le Blevec dümenciliğindeki Actual; MOD70’ler Jean Pierre Dick ile Virbac Paprec 70, Sebastien Josse ile Edmond de Rothschild, Sidney Gavignet ile Oman Air-Musandam, Yann Guichard ile Spindrift. Filonun tek Ultimate’i ise Lionel Lemonchois dümenciliğindeki Maxi 80 Prince de Bretagne’dı. Bu yarış aynı zamanda ilk kez çok gövdelilere geçen ve yeni MOD 70’ini kısa bir süre önce suya indiren Jean Pierre Dick’in dev trimaranıyla ilk yarış deneyimi oldu.



20 günden fazla süren yarış 30 Haziran Pazar günü sona erdi. Sonucuna gelince… MOD 70’lerin birincisi Sebastien Josse ile Edmond de Rothschild, Multi 50’lerinkisi ise Lalou Roucayrol dümenciliğindeki  Arkema-Région Aquitaine oldu. Ultimate birincisini ise söylemeye gerek yok sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder