31 Temmuz 2013 Çarşamba

Rusların rüya teknesi Cowes Week’te


SpeedDream... Rusların ‘rüya teknesi’. Dünyanın en hızlı tek gövdeli teknesi olduğu söyleniyor. Özellikle tuhaf tasarımıyla göze çarpan bu ilginç tekne tamamen açık deniz yarışçılığı ve hız rekoru denemeleri amacıyla yapıldı. Sponsoru da son zamanlarda neredeyse her yerde adını gördüğümüz ve Google’a alternatif olarak doğan arama motorunun aynı adlı firması, Rus menşeli Yandex. Dolayısıyla tam adı Yandex-SpeedDream.

Daha bu yılın başında suya indirilen tekne henüz bir yarışa katılmadı. Aslında, -kulağımıza gelen bilgilere göre- haziran ayında İstanbul’da yapılması planlanan Extreme Sailing Series’de ilk kez yelken camiasının huzurlarına çıkması planlanıyordu. Ancak organizasyon son anda ertelenince Yandex SpeedDream’in sahneye çıkışı başka bahara kaldı. Bu şanslı organizasyon da 3-10 Ağustos’ta yapılacak Cowes Week oldu.


Rusların böylesine iddialı bir tekneyle yelken dünyasının karşısına çıkması aslında ilk değil. Bundan 24 yıl önce, o topraklar henüz SSCB iken ilk kez bir uluslararası yelken yarışına katılmıştı Ruslar. 82 feet’lik alüminyum gövdeli tekneleri Fazisi ile 1989-90 Whitbread Round The World Race’ti katıldıkları yarış. Rusya’da üretilen Fazisi, 24 saatte 386 deniz mili kat ederek hem yarışçıları hem de izleyicileri şaşkınlığa uğratmıştı. Ne de olsa komünist rejimin kapalı kapıları ardında üretilmiş bir tekneydi. Bu bir anlamda yelken dünyasının Ruslarla da ilk karşılaşmasıydı.

Fazisi’nin tasarımcısı Vlad Murnikov, Yandex SpeedDream’in de tasarımına imzasını atan isim. Murnikov bu kez bu ilginç tasarımıyla yelken dünyasını şaşırtacağını söylüyor: “Yıllar önce Fazisi’yle ilk kez parkura çıktığımızda gördüğümüz ilgi karşısında dehşete düşmüştük. Çünkü Fazisi, demir perdenin arkasında doğan ve herkesin merak ettiği bir projeydi. Yandex-SpeedDream, Fazisi’den çok daha küçük ancak çok daha eşsiz ve yaratıcı bir proje.”


Yandex-SpeedDream’in ilginç taraflarına gelince..., 27 feet’lik bir prototip olan SpeedDream’in en ilginç yanı ‘flying keel’ olarak adlandırılan salması. Gövdenin yanından uzanan salma 80 derece döndürülebiliyor ve tekne 10 dereceden fazla yattığında suyun dışına çıkıyor. Bir özelliği de dalgaları yaracak şekilde tasarlanan pruvası ki bu da ‘wave piercing bow’ olarak anılıyor. Bir de ince gövdesi. Bu üçünün, Yandex-SpeedDream’in hızının sırları olduğu söyleniyor. Teknenin bugüne kadar ulaştığı en yüksek hız konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadım ancak resmi sitesinde belirtilene göre 50kt üstüne çıkabilecek kapasiteye sahip. Cowes Week’te göreceğiz...


Teknenin dümeninde ABD’li yelkenci Cam Lewis var. Kendisi, Bruno Peyron yönetiminde, 1993 yılında dünyanın etrafını 80 günden daha kısa sürede dolaşarak Jules Verne Trophy’de rekor kıran maksi katamaran Commodore Explorer’ın ekibinde yer almıştı. Ayrıca America’s Cup’ta yarıştı. Yardımcı dümencisi ise Rusya’nın en iyi açık deniz yarışçısı olarak tanımlanan Vladimir Kulinichenko.


Yandex-SpeedDream şimdi Cowes Week’te meraklılarının karşısına çıkmak için Isle of Wight’ta bekliyor. Yelken dünyası da gözlerini dikmiş bu ilginç teknenin neler yapabileceğini merakla bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder