19 Temmuz 2012 Perşembe

Okyanus, l’Hydroptere DCNS’yi bekliyor



Fransızların “uçan trimaranı” l’Hydroptere DCNS okyanus üzerinde yapacağı ilk rekor denemesi için nihayet Los Angeles’ta suya indi. Temmuz ayı başında gemiyle Los Angeles’a gelen trimaran bir haftadır Cabrillo Way Marina’da karada bakımdan geçiyordu, son kontrolleri yapılıyordu. l’Hydroptere DCNS şimdi eskisine göre daha hafif ve daha büyük bir yelken alanına sahip. Ağır deniz koşullarına karşı da stabilitesi artırıldı.

l’Hydroptere’in tasarımcısı ve dümencisi Alain Thebault yönetimindeki ekip yine aynı: üç kez Solitaire du Figaro yarışını kazanan Jean le Cam, yedi kez dünya turu yapan Jacques Vincent, üç kez Vendee Globe’da yarışan Yves Parlier ve üç kez dünya kayak şampiyonu olan Luc Alphand.



Ekip şimdi rekor denemesi için en uygun hava koşullarını bekliyor. Uygun hava koşulları oluşur oluşmaz l’Hydroptere DCNS, ticaret rüzgarlarını en iyi şekilde arkasına alabileceği Catalina Adası’ndan Hawaii’ye doğru yol alacak ve bugüne kadar bu iki nokta arasını en hızlı kat eden Fransız yelkenci Olivier de Kersauson’un rekorunu egale etmeye çalışacak. Rekoru dev trimaranı Geronimo ile kıran Kersauson, bu mesafeyi ortalama 19.17kt (saatte 35.5 km) hızla 4 gün 19 saat ve 31 dakikada tamamlamıştı.


Bu arada geçtiğimiz günlerde Eric Tabarly ve Alain Thebault’un rüyası l’Hydroptere’in hikayesini anlatan nefis bir kısa film dönüyordu sosyal medyada ve basında. Yaklaşık dokuz dakikalık bu filmde Alain Thebault. l’Hydroptere’i “bir uçan halı”ya benzetiyor. Filmde l’Hydroptere’in hikayesi Eric Tabarly’nin ilk kez 1976’da yaptığı tornadodan bozma altı metrelik trimaranından başlıyor ve günümüze kadar geliyor. Filmde l’Hydroptere’in kırdığı rekorların yanı sıra başarısız denemelerinin görüntüleri de yer alıyor. “Bir rüyanın hikayesini” izlemek isteyenler için film burada.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder