30 Ocak 2012 Pazartesi

Vendee Globe tarihinden anekdotlar

Hiç yardım almadan durmaksızın Güney Okyanusu’nda dünyanın etrafını dönmeyi amaçlayan yarış dünyanın en zorlu mücadelelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ekip yok, sadece bir tek skipper var. Fransa’dan yola çıkan yarışçılar Atlantik Okyanusu boyunca güneye doğru iniyor ve Antarktika kıtası etrafında saat yönünde dönerek dünyanın etrafında dolaşıyor. Sonra Avustralya açıklarından kuzeye dönüp yine Atlantik Okyanusu üzerinden, yarışın başlangıç noktası olan Les Sables d’Olonne’a ulaşıyor.

Vendee Globe’da diğer yarışların aksine neredeyse hiç kural yok. Finiş hattına ilk ulaşan tekne birinci oluyor. Yarışı cazip kılan noktalardan biri de bu.
1992 yılından bu yana her dört yılda bir düzenleniyor ve rota hiç değişmiyor. Yarışın bu yıl yedincisi düzenlenecek. Vendee Globe'un tarihiyle ilgili bazı ilginç anekdotlara gelince…
·         Yarışın kurucusu Fransız yelkenci Phillipe Jeantot. Kendisi, şimdiki adı Velux 5 Ocean Race olan BOC Challenge’da iki kez birinci oldu. Vendee Globe’da da iki kez yarıştı, finiş hattına ulaşmayı başardı ancak hiç birinci olamadı.

·         Her bir yarışta, teknelerin neredeyse yarısı yarışı tamamlayamıyor. Bugüne kadar en yüksek katılım bir önceki yarış olan 2008-09’da oldu. 30 tekne katıldı ancak sadece 11’i yarışı tamamlayabildi.

·         Bugüne kadar yarışta iki kişi hayatını kaybetti. 1992-93’te tekneden düşen İngiliz yelkenci Nigel Burgess’in cesedi Cape Finisterre açıklarında bulundu. 1996-97’de denize düşen Kanadalı yelkenci Gerry Roufs’un cesedi ise hiçbir zaman bulunamadı. Teknesi Groupe LG2, kaybolduktan altı ay sonra Şili sahillerinde ortaya çıktı.

·         Aynı yarışta Fransız yelkenci Raphael Dinelli’nin teknesi Güney Okyanusu’nda alabora oldu. Dinelli’yi, yakınlarında seyreden İngiliz yarışçı Pete Goss kurtardı. Goss yarışı sondan ikinci olarak tamamladı ama bu cesur hareketinden dolayı Fransızların kahramanlık madalyası Legion d’Honneur’a layık görüldü.
·         1996-97'de ilk kez bir kadın yelkenci yarışı bitirmeyi başardı. Yarışı sonuncu olarak tamamlayan Fransız Catherine Chabaud, 140’ıncı gününde finiş hattındaydı.

·         İki kez birinci olan tek yelkenci Michel Desjoyeaux. İki kez katıldı ikisinde de kupayı kaldırdı. Desjoyeaux, ikinci yarışı olan 2000-2001’de teknesi Foncia’yla rekor kırdı ve 84 gün 3 saat’le finiş hattına en kısa sürede ulaşmayı başaran yarışçı oldu.

·         2000-2001'de bugüne kadarki en genç yarışçı katıldı, üstelik bir kadındı: 24 yaşındaki İngiliz Ellen McArthur. Yarışı, teknesi Kingfisher’la Desjoyeaux’tan sadece bir gün sonra tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder