16 Ocak 2012 Pazartesi

Rekora az kaldı

14 yaşındayken yelkenli teknesiyle tek başına dünyayı turlamak isteyen, tartışmalar üzerine Hollanda mahkemesinin engellemesine rağmen karara itiraz ederek 15 yaşındayken denizlere açılan Laura Dekker’in hayalini gerçekleştirmesine çok az kaldı. 500 günden fazla zamandır dünyanın etrafını dolaşan Dekker’in Ocak ayı sonunda seyahatini tamamlaması bekleniyor. Böylece Dekker, dünyanın etrafını tek başına dolaşan en genç yelkenci olacak.
Laura, 1995 yılında yelken sevdalısı Hollandalı bir çiftin tekneyle dünya turu yaptığı sırada Yeni Zelanda’da dünya geldi. Hayatının ilk dört yılını denizde geçirdi. Altı yaşındayken ilk teknesine sahip oldu ve bununla kendi kendine yelken yapmayı öğrendi. 10 yaşına geldiğinde bu kez bir Hurley 700’ü vardı. 2009 yılında bu tekneyle Hollanda’dan İngiltere’ye tek başına seyir yaptı.
Bu seyahatin ardından Laura hedefini büyüttü ve tek başına yelkenle dünya turu yapmayı kafasına koydu. Hazırlıklara başladı. Seyahat için 38ft’lik bir Jeanneau Gin Fizz aldı ve Guppy adını verdiği teknesini dünya seyahatine uygun hale getirdi. Ancak bu sırada Hollanda’da tartışmalar alevlendi. Bu kararı hem medya hem de Hollanda hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı. Hollandalı yetkililer bu yaştaki bir genç kızın böylesine tehlikeli bir macera için destekleyen ailesini suçladı ve seyahatin engellenmesi için dava açtı. Nitekim çıkan karar sonucu Laura seyahatini gerçekleştiremedi. Ancak Laura inatçıydı. Ailesiyle birlikte karara itiraz etti ve bu azmi sonucu yetkililer pes ederek seyahat kararının tamamiyle genç yelkencinin ailesine bağlı olduğunu karara bağladı. Laura’nın açıklaması ise gecikmedi, birkaç hafta içinde yola çıkacağını söyledi.
Ve Laura 21 Ağustos 2010’da İspanya’nın Gibraltar Limanı’ndan teknesi Guppy’le yola çıktı. Atlantik’te güneye doğru indi ve ardından batıya yönelerek Panama Kanalı’nı geçerek Büyük Okyanus’a açıldı. Büyük Okyanusu da sorunsuz bir şekilde geçen Laura şu günlerde seyahatinin son noktası olan St. Marteen’e ulaşmak üzere. Dünya seyahatini tamamlamasına sadece günler kaldı. Laura’nın ocak ayı sonunda finişe ulaşması bekleniyor.
Blogunda seyahatini aktaran Laura, son yazdığı yazıda seyahatinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini, böyle devam ederse hedefine tahmininden de önce ulaşacağını yazıyordu.  Laura, tahmin ettiği tarihte finiş noktası olan St. Marteen’e ulaşabilirse seyahatini, 16 yaşını dört ay, 15 gün geçe tamamlamış olacak ve “dünya etrafında yelkenle dolaşan en genç denizci” olarak tarihe geçecek. Ayrıca bu unvanı,  17 yaşını geçmesine çok kısa bir süre kala seyahatini tamamlayarak elinde tutan Avustralyalı yelkenci Jessica Watson’ın da elinden alacak. Laura, bu seyahati Jessica’ya göre yedi ay önce tamamlamış olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder