22 Temmuz 2014 Salı

Avustralya 35. America’s Cup’tan çekildi


Görünen o ki America’s Cup’ta, her ne kadar düşürülmeye çalışdığı söylense de bütçelerin yüksekliği sorun olmaya devam ediyor. Zira 35. America’s Cup’ta Oracle Team USA’e meydan okumaya hazır olduğunu açıklayan ilk takım Team Australia kupadan çekildi. Takımın bağlı olduğu Hamilton Island Yacht Club, birkaç gün önce yarış yönetimine gönderdiği mektupla 35. America’s Cup’tan çekildiğini bildirdi.

Team Australia’nın patronu Bob Oatley ve oğlu Sandy, daha Oracle 34. Kupa’yı kaldırdığı gün bir sonraki mücadelede yer alacağını duyurmuştu. Ve o günden bu yana Oracle Team USA ve Team Australia arasında 35. Kupa’nın protokol kurallarıyla ilgili toplantılar yapılıyordu. Team Australia’nın son anda yarıştan çekildiğini duyurması herkesi şaşırttı çünkü takımın skipper’ı ve bazı yarışçılarının isimleri dahi açıklanmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sandy Oatley, “35. Kupa’ya katılmaya karar verdiğimizde bazı şeyleri değiştirebileceğimizi düşünüyorduk. Amacımız elbette maliyetleri düşürerek takımların katılım şansını artırmaktı ve dolayısıyla America’s Cup’ın devamlılığını sağlamaktı. Ancak işler umduğumuz gibi gitmedi.”

America’s Cup, Hamilton Island Yacht Club’ın sahibi ülkenin en zengin işadamı, şarap üreticisi Bob Oatley’in en büyük hayaliydi. Avustralya’da özellikle genç yelkencilere büyük destek veren Bob Oatley’in amacı destek olduğu bu genç yelkencilere America’s Cup’ta yarışma şansı tanımak istiyordu. Ancak Oatley’nin bu hayali kupanın yüksek bütçelerine takıldı. Bob Oatley de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bob Oatley
“Yarış yönetimiyle geldiğimiz son noktada ortaya çıkan rakamlar, bizim başlangıçta umduğumuz miktarın çok üstünde. Dolayısıyla yarış için gerekli yeni yatırımları ve pazarlama ayağını karşılamamız mümkün görünmüyor. Üzülerek söylüyorum ki 35. America’s Cup’ta Avustralyalı yelkenciler kendi ülkelerinin bayrağı altında yarışamayacaklar.”

America’s Cup’ın direktörü Russel Coutts da Avustralya’nın yarıştan çekilmesinin kendileri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi ve şimdi amaçlarının 35. Kupa’da yer almayı planlayan takımların katılımlarını sağlamak olduğunu belirtti. Ancak süre çok kısa çünkü 35. America’s Cup’a kayıt için son tarih 8 Ağustos.

Bu arada 35. America’s Cup için yer arayışları devam ediyor. Son olarak San Diego ve Bermuda kısa listeye kalmıştı. Yarışın yapılacağı yerle ilgili son karar ekim ayında açıklanacak. Şu ana kadar 35. America’s Cup’a katılmayı planladığını açıklayan takımlar, Bora Güları’nın da yarışacağı Luna Rossa ve Ben Ainslie’nin önücülüğündeki İngiltere. Fransa da Aralık 2013’te Franck Cammas, Michel Desjoyeaux ve Olivier de Kersauson’la düzenlediği basın toplantısında katılmaya hazırlandıklarını duyurmuştu ancak o zamandan bu yana yeni bir bilgi gelmedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder