3 Nisan 2014 Perşembe

75’lik Johnston yeniden tek başına okyanusta

Fotoğraf: Andrew Crowley
İngilizlerin efsane yelkencisi 75 yaşındaki Sir Robin Knox-Johnston yeniden okyanuslara dönüyor. Hem de tek başına. 45 yıl önce dünyanın etrafını hiç durmadan tek başına dolaşan ilk yelkenci unvanına sahip Johnston bu kez solo Atlantik geçişi yarışı Route du Rhum’a katılacak.

Johnston, 1969’da yapılan ve solo dünya turu yarışların ilki olan Sunday Times Golden Globe Yarışı’nda, 32 feet’lik (9,8 metre) keç armalı teknesi Suhaili’yle 312 günde dünyanın etrafını hiç mola vermeden tek başına dolaşmıştı. Yarışa toplam sekiz yelkenci katılmış, hepsi mücadeleyi terk etmek zorunda kalmıştı. En yakın rakibi Bernard Moitessier’nin de yarışı bırakarak Tahiti’ye yönelmesi üzerine Johnston mücadelenin birincisi olmuştu.

Johnston, Suhaili ile Thames Nehri'nden uğurlanıyor.
Fotoğraf: Terry Gibson
Robin Knox Johnston, Route du Rhum’a ‘boşa atacak milyonları olmadığı’ için rakiplerine göre nispeten eski bir tekne olan Grey Power isimli bir Open 60’la katılacak. 1969’daki yarışta sadece bir pub’dan aşırdığı barometre ve radyoyla (radyo da üç ay içinde bozulmuştu) yola çıkan Johnston’ın açık denizlerdeki tek dostu birkaç kitap ve bir ses kayıt cihazıydı. Johnston bu kez tik yerine karbon fiber bir tekne ve üç uydu gibi teknolojik donanımlarla yola çıkacak.

En son 67 yaşındayken, 2006’daki Velux 5 Oceans’ta yine bir Open 60’la tek başına yarışan Johnston, yarışı dördüncü sırada tamamlamıştı. Geçen yıl Rolex Sydney Hobart Yarışı’na katılan İngiliz yelkenci, bu yarışta okyanuslarda tek başına olmayı ne kadar özlediğini fark ettiğini söylüyor. The Telegraph gazetesine konuşan yelkenci, “Tek başıma yarışırken kendimi evimde gibi hissediyorum. Sana müdahale eden yok, her şey senin elinde. Route du Rhum da solo yarışların klasiklerden biri ve ona katılmak istedim” dedi. Robin Knox Johnston bir amacının da emeklilik yaşı olan 65’ten sonra bir şey yapılamayacağının aksini ispatlamak olduğunu belirtiyor. “Ben yelkenden asla emekli olmayacağım” diyen Johnston, yarış için antrenmanlarına başladı.

Dört yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 10’uncu kez düzenlenecek olan Route du Rhum, 2 Kasım’da Fransa’nın St. Malo Limanı’ndan start alacak ve Karayipler’deki Guadeloupe’da sona erecek. Dört sınıfta verilecek mücadeleye bu yıl 80 teknenin katılması bekleniyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder