29 Aralık 2013 Pazar

Sydney Hobart’ta ezber bozulmadı


Bob Oatley’nin 100 feet’lik Wild Oats XI’i bu yıl da Rolex Sydney Hobart Yarışı’nda finişe ilk ulaşarak yedinci kez ‘line honour’ unvanını kazanmayı başardı. Takım seneye de bu unvanı kazanırsa yarış tarihinde bir rekor elde edecek. WOXI şu an, daha önce ‘line honour’ unvanını yedi kez kazanan Morna ve Kurrewa tekneleriyle eşit durumda.

35. America’s Cup’a katılmak üzere Avustralya takımını oluşturan kıtanın en ünlü şarap üreticisi, milyarder Bob Oatley’nin teknesi WOXI, 2005 yılında suya indiği sene hem ‘line honour’ unvanını kazandı, hem genel sıralamada birinci oldu hem de rekor kırdı. Ardından 2006, 2007, 2008, 2010 ve 2012’de de finişe ilk ulaşan tekne oldu. Takım unvanını 2009 yılında Alfa Romeo’ya, 2011’de de Investec Loyal’a kaptırdı. 2005 yılından bu yana aynı ekiple Sydney Hobart’a katılan takım geçen yıl yarışı 1 gün 18 saatte tamamlayarak en kısa sürede bitirme rekorunu da elde etti.


WOXI bu kez yarışı 2 gün 6 saatte bitirdi. Takımın skipper’ı Mark Richards, ekibin Sydney Hobart kariyerinde ilk kez bu kadar zorlandığını söyledi. Özellikle dünyanın en hızlı süper maksisi olarak bilinen Anthony Bell’in Perpetual Loyal’ı –ki ekip ilk gece filonun en önünde gidiyordu, ancak Strait Geçidi civarında birinciliği WOXI’e kaptırdı- ve Syd Fischer’ın Ragamuffin 100’ü, takımı en çok zorlayan tekneler oldu. Ekibi pontonda “Hallelujah Ricko” tezahüratıyla karşılayan Bob Oatley de yarışın çok zor geçtiğini söyledi ve “Bu teknenin harika bir geleceği var, daha çok yarış kazanacak” dedi.

Bu arada şu ana kadar 24 tekne finişe ulaşırken takımın en büyük rakibi Perpetual Loyal, WOXI sadece üç dakika sonra 12 saniye sonra yarışı tamamladı. Ragamuffin 100 de, Perpetual Loyal’dan 1 dakika 29 saniye sonra. Yarış ise devam ediyor. Tasman Denizi’nde zaman zaman 50 knot’u ulaşan rüzgar ve 4-5 metrelik dalgalarda ilerleyen filonun büyük bir bölümü Tazmanya Adayı kıyısı boyunca ilerliyor. Patrice (Ker 46) ekibinden bir yarışçının bacağının kırıldığı bildirildi. Yarıştan çekilen ekip, kendilerini bir ambulansın beklediği Tazmanya’nın doğu kıyısındaki Freycinet Yarımadası’na doğru ilerliyor. Teknelerden de hasar haberleri geliyor. Wedgetail’in (RP 55) direği kırılırken Luna Sea (Hick 35) ve Henri Lloyd (Clipper 70) teknelerinin de dümen palalarında hasar var. Halen 76 tekne yarışı bitirmeye çalışıyor. Genel sıralama dereceleri, son finiş verildikten sonra belli olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder