23 Mayıs 2012 Çarşamba

VOR filosu Alberto’nun hışmından kurtulamadı



Volvo Ocean Race’te Alberto adlı tropik fırtına filoyu darmaduman etti. Pazar günü Miami’den Lizbon’a doğru start alan filo iki gece önce korkunç bir fırtınanın ortasında kaldı ve ‘survival mode’ a geçmek zorunda kaldı Groupama hariç... Doğuya doğru erken kavança atarak avantaj yakalayan Franck Cammas ve ekibi, bu proaktif manevra sayesinde fırtınaya  yakalanmayan tek takım oldu.

Abu Dhabi’nin Skipper’ı Ian Walker, tam ortasında kaldıkları bu kaos anını blogunda şöyle anlattı:

 “Ne gündü ama! Alberto denilen bu fırtına Groupama dışında hepimizin rotasını değiştirmesine neden oldu. Elimizden geldiğince fırtınadan kurtulmaya çalışsak da hakim rüzgar bizi tam da fırtınanın merkezine sürükledi. 12 saat süren bu fırtınada en sonunda, hızlı gitmeye çalışmaktansa kaderimize boyun eğip yelkenlere camadanı vurduk ve ‘Survival Mode’da beklemeye karar verdik. Dalgalar korkunçtu ama daha da berbat olan şimşeklerdi. Hepsi etrafımıza düşüyordu. Birinin tam da karbon direğimize isabet etmesi ihtimalini düşünmek bile istemiyordukAncak tüm bunlara rağmen iyi bir ekip çalışmasıyla bu zor durumu atlattık ve yeniden normal rotamıza döndük.” 



‘Survival mode’ zorlu hava koşullarında yarış rotasının bırakılarak teknenin ve armanın zarar görmemesi için çok küçük bir fırtına yelkeninin basılması ya da yelkenlerin tamamen indirilerek teknenin fırtınanın yönüne bırakılması olarak açıklanabilir.

Pazar günü Miami’den Lizbon’a doğru start alan altı takım, Atlantik’te altı kola ayrılmış durumda. Pruvasını doğuya yönelten filonun başını Groupama çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder