27 Mayıs 2012 Pazar

Europa Warm’up’ta artık dümenciler tek başına



Yedi Imoca 60, Europa Warm’up’ın ikinci ayağı için dün Cascais’den start aldı. Ancak bu kez tek başlarına. Yani Vendee Globe ruhuna uygun olarak. Azor Takımadaları’nın doğu ucundaki Santa Maria Adası’ndan dönecek olan yedi tekne, ardından İrlanda’nın güney ucu Fastnet Kayalıkları’na doğru yukarı çıkacak, sonra da hedefleri olan Fransa’nın La Rochelle kıyısına rota tutarak toplamda 2.300 mil yol kat edecek.

Filo, dün saat 16:00’da 14-15kt kuzeybatılı havada start aldı. Finiş hattını erken geçen François Gabart’lı MACIF ve Jean Pierre Dick’li Virbac-Paprec 3 ceza alarak startını yineledi. En iyi start alan tekneler ise Armel Le Clec’h ile Banque Populaire ve Kito de Pavant’lı Groupe Bel oldu.


Yedi tekne ilk 18 saat oldukça güzel rüzgarlarda 180 milden fazla yol yaptı. İlk gece filonun lideri İspanyol Javier ‘Bubi’ Sanso ile teknesi Acciona’ydı. Ancak filo Azorlar’a yaklaştıkça rüzgarsız bir alana girdi ve filoda sıralama da değişti. Filonun önünde şu an Virbac-Paprec 3 var. Ardından Cheminees Poupojlat’la Bernard Stamm geliyor. Üçüncü ise Macif.

Şu an filonun en büyük sorunu rüzgarın neredeyse hiç kalmaması. Groupe Bel skipper’ı Kito de Pavant durumlarını “Görünüşe göre yedi tekneden hiçbiri şu an bu sorunu nasıl aşacağını bilmiyor” diyerek özetliyor. François Gabart da, “Jean Pierre Dick bu sabah yaptığı atakla hepimizin önüne geçti. Şimdi nasıl daha hızlı gidebileceğimizi bulmak zorundayız. Rotamız uzun, önümüzde uzun bir rüzgarsız bölge var. Ama korkarım yelkenleri biraz yapraklatacağız bugün” dedi.


Peki filoyu bundan sonra nasıl bir rota bekliyor? Azorlar rüzgarların çok hafif olduğu bir bölge. Yarışçılar bu bölgeyi aştıktan sonra bu kez gemilerin geçiş yolunda dümen tutacak. Bu bölgede yavaşlamak ya da dalgınlıkla bir geminin rotasına girmek çok büyük risk. Filo neyse ki ondan sonra stabil batılı rüzgarlarla yol alacak. Fastnet Kayalıkları’na tırmanırken Güney Okyanusu’nda yarışacakları Vendee Globe öncesi kendilerini ve teknelerini sınamak için gerçek bir açıkdeniz deneyimi yaşayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder