10 Haziran 2013 Pazartesi

Filonun ilk VO70'i geliyor


Yarış filomuzun çok yakında nurtopu gibi bir VO70’i olacak. Duran İzgi ve Volkan Yemlihaoğlu tarafından satın alınan VO70 hiç de yabancı değil, geçmişinde rekorlar yer alan Black Betty kendisi. Yaklaşık üç hafta önce satın alındığı İngiltere’den yola çıkan Black Betty halen İtalya’da, çok yakında da İstanbul’da olacak.

Volvo Ocean Race tarihinde önemli bir yere sahip Black Betty’nin doğuşu yarışın Whitbread Round the World Race’den Volvo sponsorluğuna geçtiği zamana denk geliyor. Radikal bir kararla Whitbread 60’lardan VO70’lere geçildiği 2005-06 yarışında sahneye çıkıyor. Yani Black Betty, VO70’lerin ilk jenerasyonundan. Mike Sanderson dümenciliğinde ABN Amro One adıyla girdiği yarışta 16 etabın 11’ini birincilikle bitirerek deyim yerindeyse destan yazıyor.  Aynı yarışta 23.4 knot hıza ulaşarak dünya rekorunu elde ediyor.

Yarış yelkenciliğinin dahi tasarımcılarından Juan Kouyoumdjian’ın elinden çıkma Black Betty’nin Volvo Ocean Race macerasından sonraki hikayesini Duran İzgi şöyle anlatıyor: “Black Betty, Volvo Ocean Race’ten sonra Team Ericsson tarafından antrenman teknesi olarak kullanılmış. 2008’de Gerard O’Rouke tarafından satın alınmış ve adı Chieftain olarak değiştirilmiş. Delta Lloyd sponsorluğunda katıldığı 2008-2009 Volvo Ocean Race’i dokuz takım arasından beşincilikle tamamlamış. 2010 yılından sonra da pek kullanılmamış. Biz tekneyi satın aldığımızda birçok VO70’in bakım onarımının yapıldığı İngiltere’nin Gosport kentinde, uzunca bir süredir karada tutuluyordu.”


Son sahibi olan Group Chieftain şirketinden satın aldıkları tekneyi tahminlerinden iyi durumda bulduklarını söyleyen Duran İzgi; yelkenler, elektronik cihazlar ve birçok donanımın dış etkenlerden korunması için kuru ve temiz konteynırlarda saklandığını sadece güneşin  etkisiyle boyasında eskimeler olduğunu belirtiyor. Gosport’ta direk, donanım, salma, motor, hidrolik sistemler ve elektronikleri bakımdan geçen Black Betty, tüm bu bakım onarımın ardından İngiltere’den Türkiye’ye doğru yola çıktı.

 ‘Deneyimli kişilerin eline geçtiğinde bir silaha dönüştüğü’ söylenen Black Betty Türkiye’ye geldiğinde yeniden eski adını alarak yarışlara katılacak. Black Betty’nin 2008 yılındaki reytinginin 1,680 olduğu belirtiliyor. Ancak böylesine güçlü bir tekneye sahip olmanın getirdiği avantaj kadar zorlukları da var. Örneğin 4,5 metre uzunluğundaki salmasıyla her marinada yer bulamayacak. Ayrıca okyanuslara, açık denizlere alışkın bir tekne Black Betty. Ekip bu yüzden doğal olarak şamandıra yarışlarına katılamayacak uzun mesafeli açık deniz yarışlarını tercih edecek. Marmaris ve Göcek yarışları da planları dahilinde. Ekibin bir önemli planı da Akdeniz’de yapılacak Rolex kupası yarışlarına katılmak. Duran İzgi’ye kendilerini başka zorluklar olacak mı diye soruyoruz şöyle yanıtlıyor:


“Olmaz mı? Sadece ana yelkenin 31,5 metrelik direğe basılmasının bile yarım saate yakın sürdüğünü söylesem yeter herhalde...”


2 yorum:

  1. Belki biliyorsunuzdur ama gecen haftadan beri Pendik Marina'da duruyor bu muhtesem yaris makinasi. Biz kendimizden gecer sekilde etrafinda dolastik gecen haftasonu bu guzelligin :)

    YanıtlaSil
  2. Evet biliyorum, ben henüz gidip göremedim. Burada yazacağım ancak bilgilerin gelmesini bekliyoum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil