18 Aralık 2013 Çarşamba

Whitbread efsanesi hayatını kaybetti


Bugüne kadar Whitbread Round the World’u iki kez kazanan tek yelkenci Conny Van Rietschoten 87 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti. 45 yaşına kadar yelkenle doğru dürüst bir ilişkisi olmayan, iki kez katıldığı Whitbread Round the World’u kazanan yelkencinin hikayesi oldukça ilginç.

Hollanda’da doğan ve büyüyen yelkenci uzun yıllar işadamlığı yaptı. Van Rietschoten, dünya turu yapma hayalleriyle yaşayan ancak bunu bir türlü başaramayan babası sayesinde yelkene üç yaşındayken başladı. Ancak 30’larındayken yakalandığı tüberküloz ve iş hayatı nedeniyle yelkenden uzaklaştı. Bir süre sanatoryumda tedavi gördükten sonra tüm enerjisini aile şirketini büyütmek için harcadı.

Ancak 45 yaşına geldiğinde yeni maceralar peşine düştü. O sırada bir gazetede Whitbread Round the World Race’le ilgili bir makale okuyan Van Rietschoten  bu mücadelede yer almayı kafasını takarark 1977-78 yarışına katılmak için kolları sıvadı. İlk olarak tekne için Amerikalı tasarımcılar Olin ve Rod Stephens’la el sıkıştı. Onlardan ilk Whitbread yarışını kazanan Meksikalı Ramon Carlin dümenciliğindeki Swan 65 Sayula 2’nin modern versiyonunu istedi. Flyer isimli keç armalı alüminyum tekne Hollandalı Royal Huisman Tersanesi’nde üretildi.  Teknenin donanımı Sayula II’yle aynıydı ancak bunun su hattı daha uzun, yelken alanı da daha büyüktü. 27 Ağustos 1977’de Southampton’dan 15 tekneyle birlikte start aldı Flyer. Bu yarıştaki en büyük rakibi yine bir Swan 65 olan Skip Novak dümenciliğindeki Kings Legend’dı. Cape Town’da son bulan ilk ayağının galibi Flyer oldu. Sonraki üç ayağı da ne Flyer ne de Kings Legend aldı. Ancak yine Southampton’da sona eren yarışın galibi düzeltilmiş zamanda Flyer oldu.

Flyer
Bu birinciliğin ardından Van Rietschoten bir sonraki Whitbread yarışına da (1981-82) kayıt yaptırdı. Bu kez, yine Royal Huisman Tersanesi’nde üretilen German Frers imzalı sloop armalı Flyer II’yle katıldı yarışa. Bu yarıştaki en büyük rakibi de yine bir maxi sloop olan ve Bruce Farr tarafından tasarlanan Peter Blake’in Yeni Zelandalısı Ceramco’ydu. 8 Ağustos’ta Southampton’dan bu kez 29 tekne start aldı. İlk ayakta Ceramco’nun direk kırması üzerine Cape Town’daki finişe ilk ulaşan tekne Flyer II oldu. Aslında durum diğer ayaklarda da değişmedi. Sırasıyla Auckland, Mar del Plata (Arjantin) ve finiş olan Portsmouth’a da ulaşan ilk takım Hollandalılar oldu. Ve kupayı kaldıran takım da...

Van Rietschoten bu yarışta ne kadar hırslı bir yelkenci olduğunu da kanıtladı. 55 yaşındaki yelkenci Güney Okyanusu’ndayken seyir sırasında kalp krizi geçirmesine rağmen yarışa devam etti. Ekibine de bundan kimseye bahsetmemeleri için yemin ettirdi.

Van Rietschoten bugüne kadar bu yarışta kupayı iki kez kaldırmayı başaran ilk ve tek skipper. Aynı zamanda bu yarışa iki kez katılan tek Hollandalı. Van Rietschoten, yaklaşık 30 yıl önceki yarışta atlattığı kalp krizine 87 yaşındayken yenik düştü ve hayatını kaybetti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder