12 Aralık 2013 Perşembe

35. Kupa’da Fransızlar da var

Michel D., Olivier de K. ve Franck Cammas
Fransa, 2017’de yapılacak 35. America’s Cup’ta yarışacağını açıkladı. Nautic Paris Boat Show’da dün yapılan açıklamayla duyurulan Team France’ta, şu ana kadar yer alması kesinleşen isimler Franck Cammas, Michel Desjoyeaux ve Olivier de Kersauson. Takım, Yacht Club de France bayrağı altında yarışacak.

Cammas’nın 35. Kupa’da yarışacağı aslında tam bir yıl önce basında yer almıştı. Ben de Başüstü sayfalarında aktarmıştım. Çokgövdeli uzmanı Cammas 34. Kupa öncesi Luna Rossa ekibine koçluk yapmış ve takımın Auckland’daki antrenmanlarına katılmıştı. Aynı dönemde Little America’s Cup olarak da bilinen C-Class Dünya Şampiyonası’nda yarışan Cammas kupayı kaldırmıştı. Hatta daha o günlerde gözünü 35. Kupa’ya diktiğini açıkça söylemişti. Ve dün nihayet yapılan açıklama Fransa’nın bu konuda ‘niyetinin ciddi’ olduğunu ortaya koydu.

Basın toplantısında Fransız yelkenciliğinin önemli isimleri de vardı: America’s Cup’ta yarışan ilk Fransız teknesinin sahibi Baron Bich’in oğlu Bruno Bich, Franck Cammas’nın sponsoru Groupama’nın direktörü Thierry Martel, Fransız TV yayıncısı Canal+’ın başkanı Bertrand Meheut, 32. America’s Cup’ta yarışan, Fransızların kupadaki son temsilcisi ve aynı zamanda yeni takımın genel müdürü Stephane Kandler, Yacht Club de France Başkanı Yves Lagane ve Fransız Yelken Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Champion.


Toplantıda konuşan Franck Cammas, motivasyonlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Kendilerine 34. Kupa’da büyük başarı gösteren ETNZ’yi örnek aldıklarını belirten Cammas, “Onlarınki gibi başarılı ve kalıcı bir ekip oluşturacağımıza eminim” dedi. America’s Cup’ın teknolojisinden çok etkilendiklerini kaydeden Michel Desjoyeaux da, “Franck, Olivier ve ben birbirimizi 18 yıldır tanıyoruz. Fransa’da, Amerika’daki kadar yetenekli mühendis, tasarımcı, mimar, teknisyenlerimiz var ve bununla gurur duyuyoruz” diye konuştu. Bruno Bich ise, kupayı yıllardır kazanan ABD’nin yüksek teknolojiye sahip olmasının yanı sıra önemli bir başarısının da yetenekli yelkencileri bir araya getirmesi olduğunu belirterek ekonomik krize rağmen ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını sözlerine ekledi. Toplantıda söz alanlardan biri de Groupama Direktörü Thierry Martel’di. Martel, Franck Cammas ile yıllardır çok başarılı bir işbirliği içerisinde olduklarını, desteklerini 35. America’s Cup kampanyasında da sürdüreceklerini söyledi.

İşin tuhaf yanı yanı –bana göre- Fransa’yı America’s Cup World Series’in birkaç ayağında Team Energy’yle temsil eden Loick Peyron’un bu üçlü arasında yer almaması. Son zamanlarda Moth sınıfıyla haşır neşir olan ve dünya şampiyonasına katılan Peyron, ACWS’nin özellikle Napoli ayağında çok başarılı bir performans göstermişti. Bu küçük notu da ekledikten sonra 35. Kupa için diğer takımlardaki gelişmelere geçelim.

Iain Jensen ve Nathan Outteridge
Artemis Racing, 35. Kupa için Nathan Outteridge ve Iain Jensen’le bir kez daha sözleşme imzaladı. 34. Kupa’da Outteridge dümenci, Jensen de trimci olarak görev almıştı. Çocukluklarından bu yana birlikte yelken yapan ikili 2012 Olimpiyatları’nda 49er sınıfında altın madalya kazanmıştı. İkili 2016 Rio Olimpiyatları’nda da birlikte yarışacak.

Sosyal medyada gördüğümüz kadarıyla bir süredir Yeni Zelanda’da pek de sevilmeyen James Spithill’in de Oracle Team USA ile bir kez daha sözleşme imzalamak üzere olduğu belirtildi. The Daily Telegraph gazetesine açıklama yapan Spithill, “Oracle kesinlikle olmak istediğim yer. Önümüzdeki haftalarda durum kesinleşebilir” dedi. 

Team France fotoğrafları: Yvan Zedda



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder