24 Aralık 2013 Salı

Cheminees Poujoulat battı


IMOCA 60 Cheminees Poujoulat, Fransa’nın Brest açıklarında battı. Teknede bulunan yarışçılar Bernard Stamm ve Damien Guillou yaklaşık altı saat süren zorlu bir operasyon sonucu sağlam bir şekilde kurtarıldı.

Son olarak Transat Jacques Vabre’da yarışan ikili, yarışın ardından teknelerinin bağlı olduğu Brest’e dönüyordu. Ancak dün saat 18:50’de Brest’ten 180 mil açıkta bulunan tekneden EPIRB sinyali geldi. Bunun üzerine İngiliz ve Fransız kurtarma ekipleri hemen harekete geçti. Kurtarma operasyonuna iki helikopter ve bir uçak katıldı. Karadan çok uzak olduğu için kaza bölgesine ilk helikopter ancak gece yarısı ulaşabildi. 10 metrelik dalgaların hakim olduğu denizdeki kurtarma operasyonunda helikopter ilk önce yarışçıları vinçle çekme istedi ancak teknedeki hasar ve kötü hava koşulları nedeniyle başarılı olunamadı. Bu yüzden operasyon bir saat ertelendi. Helikopterden altı kez can salı atıldı ancak yine başarılı olunamadı. En Stamm ve Guillou, civarda bulunan Norveçli kargo gemisi Star Isford tarafından kurtarıldı. Yelkencilerin gemiye alınması da yaklaşık iki saat sürdü. Kurtarma operasyonu sabah 06:00 sıralarında tamamlandı. Sağlık durumları iyi olan yelkenciler, gemiyle Rotterdam’a doğru yola çıktı.

Hasarın tam olarak neden kaynaklandığı açıklanmayan ancak direğinin kırıldığı belirtilen teknenin ise suyun derinliklerine gömüldüğü belirtiliyor. Yelkencilerin, teknenin su almaya başladığı anda EBIRB cihazını çalıştırdığı da gelen bilgiler arasında.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder