6 Aralık 2013 Cuma

IMOCA 60’lara ‘Okyanusun Efendileri’ ligi


İki kişilik ekiplerin IMOCA 60’larla dünyayı durmaksızın ve destek almadan turladığı Barcelona World Race’in üçüncüsü önümüzdeki yıl yapılacak. Yarışın startına daha çok var, 31 Aralık 2014. Başlamasına bir yıldan fazla zaman olan yarışın bugün gündeme gelmesinin ise iki nedeni var. Birincisi yarıştaki kural değişikliği, ikincisi de IMOCA 60’larla yönelik The Ocean Masters World Championship liginin duyurusu.

Önce Barcelona World Race’teki kural değişiklikleriyle başlayalım.


Barselona Okyanus Yarışçılığı Vakfı’nın (FNOB) CEO’su Andor Serra bugün yarıştaki kural değişiklerini açıkladı. Değişikliklerden biri rotada. Bugüne kadar, Yeni Zelanda’nın iki adasının arasında kalan Cook Geçidi’nden rota tutan ekipler bu yarışta kıtanın güneyinden dolaşacak. Ayrıca yeni kurallara göre ekipler üç kez belirledikleri bir yerde mola verebilecek. Bu üç molanın toplamı sekiz günü aşamayacak. Aşan her 24 saat ekiplere ceza olarak yansıyacak. Serra bu arada yarışa kayıtların da yavaş yavaş geldiğini söyledi “GAES, Hugo Boss ve ismini henüz açıklayamayacağım birkaç takımın katılımı kesinleşti. Start hattında 9-14 arası teknenin katılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Loick Peyron ve Jean-Pierre Dick
Üç yılda bir düzenlenen yarışın 2007-2008’de yapılan ilkinde Virbac-Paprec 2’yle Jean-Pierre Dick ve Damien Foxall birinci olmuştu. 2010’da yapılan ikinci yarışta da yine Jean-Pierre Dick, bu kez Loick Peyron’la birlikte Virbac-Paprec 3’le zaferi elde etmişti.

Bugün IMOCA 60’lar için yeni bir ligin ve ilk yarışının duyurusu da yapıldı. The Ocean Masters World Championship isimli lig sadece IMOCA 60’lara yönelik olacak. Açıklamayı yapan Sir Keith Mills, bu yeni ligin yelkenin Formula 1’i olacağını belirtti ve ilk ayağının da 1 Haziran’da New York’tan start alacak ve Barselona’da sona erecek yarış olacağını söyledi. 2016-17 Vendee Globe, 2014-15 Barcelona World Race’i de kapsayacak ve iki yılda bir tamamlanacak ligin birincisi dünya şampiyonu unvanını kazanacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder